Valid

Tök jó, hogy tök Valid az oldalam, csak az zavar, hogy aCode:

miatt a képek körül eltűnik az a pár pixeles margó, és így összeér a kép, a köréfolyó szöveggel. Mit lehetne ez ellen tenni?

Állítsd be a feltöltött képeknél a vízszintes és függőleges beállításokat! :slight_smile: (Szerkesztés, jobb egér, haladó beállítások).Ha ezen megy el a valid, akkor át kell gondolni, hogy mi a fontosabb: a valid, vagy a képek megfelelő, felhasználóbarát beállítása. :wink:

nem a doctypte-tol nem lesz marginod a kepek korul…

css a megoldas mint mindig, ajanlom a firebugot ujra es ujra


Török Zoltán wrote:

nem a doctypte-tol nem lesz marginod a kepek korul....

Pedig én azt vettem észre, hogy amikor doctype van az oldalon, akkor érnek össze a képek a szöveggel, amikor nincs, akkor nem! :)


És még valami: doctype-al a hóesés sem működik :(

hoeses fujj

hidd el tenyleg nem a doctype a hiba forrasa, akkor az osszes oldalam szarul jelenne meg, meg a weboldalak 90%-a, szoval masban van a problemade ha eseteg megmondanad, hogy melyik oldalon lep fel ez a problema akkor sokkal de sokkal konnyebb lenne

Akkor most egy kicsit visszaraktam a doctype-ot, úgyhogy most nincs hóesés, és a kép összeér a szöveggel! Ezt ott Timbaland és Obama köröl lehet látni. Amúgy Believe.hu.

Hát, én semmi összecsúszó képet nem látok. Milyen böngésződ van? Csak nehogy azt mond, hogy IE.

Igen, mert azóta megint kiszedtem a doctype-ot! :smiley:

Pill… visszaraktam!IE? Isten ments…! :slight_smile:

Na megvan? …mert veszem ki a doctype-ot! :slight_smile:


Joles wrote:

Na megvan? ...

Megvan, hát. Tanulj alap XHTML 1.0-t! De lagalább HTML 4.01-t.

Az "align" használata mindkettőben hibának számít, és te nyakra-főre használod a képek igazításánál. AZ a baj, nem a doctype...

Áhá, értem! Akkor ez lenne a helyes:Code:style="margin: 0 0 4px 0; float: left;"

Valami olyasmi. Ámbátor tapasztalt júzerek nem piszkolnak belé stílust a tartalomba, hanem minden dízájnnal kapcsolatos dolgot a CSS fájlban tartanak: erre valók a class-ok…

Világos! :slight_smile:De ha már itt tartunk: Mikor kell egy div-nél id-t és mikor kell class-t használni? Másképpen: mi a különbség?

id csak egyetlen egyszer fordulhat elő egy oldalon, class akárhányszor.

Ergo, ismétlődő elemek (nem csupán div!) esetében mindig class.

ID már a nevében is benne van, hogy egyszer, mivel ez azonosításra szolgál.

Mindig tanul az ember! :slight_smile:

Szia Joles, nem a Doctype deklaráció miatt problémás az oldalad.A http://believe.hu/wp-content/themes/02/images/top.jpg képet szűri a Firefox Adblock pluginje, ezért csúszik össze minden szerintem. Ha ideiglenesen kikapcsolom a Firefoxban az Adblock-ot, rendbe jön az oldal.Bár a böngészők megjelenítik, a font elem érvénytelen: http://www.w3schools.com/tags/tag_FONT.aspA center elem úgyszintén: http://www.w3schools.com/TAGS/tag_center.aspEzeket CSS-ben kell megcsinálni.

Akkor ha a top-ot átnevezem vmi másra, akkor nem fognak összecsúszni a képek a szöveggel? Láttam egy oldalt, ott is összecsúsznak, de ott nem top.jpg a felső kép címe!Amúgy nem szoktam font-ot tartalmon belül stílusozni… legalábbis nem emlékszem rá, hogy használnék! :wink: Általában ezt szoktam használni:Code:

szöveg
A center-t azért használom előszeretettel, mert nem akarok állandóan div-ezni, így kézenfekvőbb a center használata. És a Validator-nak sincsen baja vele.

'Joles wrote:

Akkor ha a top-ot átnevezem vmi másra' date=' akkor nem fognak összecsúszni a képek a szöveggel?[/quote']

Próbáld átnevezni azt a képet valami másra, szerintem segítene.

'Joles wrote:

Amúgy nem szoktam font-ot tartalmon belül stílusozni... legalábbis nem emlékszem rá' date=' hogy használnék![/quote']

Tartalmon belüli stílusozás: 373-397 sorokban mindben van. Ez a címkefelhőd, ha plugin, érdemes olyat választani, ami normális kódot produkál.

Joles wrote:

Általában ezt szoktam használni:


Code:

szöveg


Felejtsd el a font elemet, a hx, p, stb. elemeknek adj stílust. Szemantikailag és SEO szempontból is az a helyes megoldás.

'Joles wrote:

A center-t azért használom előszeretettel' date=' mert nem akarok állandóan div-ezni, így kézenfekvőbb a center használata. És a Validator-nak sincsen baja vele.[/quote']

A center tag használata egyáltalán nem kézenfekvő, mert az is érvénytelen. Ezt ki tudod éppen váltani a text-align:center segítségével, de az sem túl elegáns, ha képről van szó.

És ha már UTF-8 a karakterkódolás, akkor felesleges a magyar ékezetes betűket xhtml entity-kkel helyettesíteni.


max_headroom wrote:
Próbáld átnevezni azt a képet valami másra, szerintem segítene.

Hát ez nem segített...
max_headroom wrote:
Tartalmon belüli stílusozás: 373-397 sorokban mindben van. Ez a címkefelhőd, ha plugin, érdemes olyat választani, ami normális kódot produkál.

Ez nem plugin, hanem ez beépített. Próbáltam azt a flash-es cimkefelhőt, de annyira nem tetszett. Majd még barátkozok vele.

max_headroom wrote:
Felejtsd el a font elemet, a hx, p, stb. elemeknek adj stílust. Szemantikailag és SEO szempontból is az a helyes megoldás.

Az a baj, hogy néha-néha, csak egy-egy szót szeretnék kiemelni, és olyankor feleslegesnek és értelmetlennek látom a h1, h2, h3... és p-ket használni, mert akkor, ha jól tudom a h-k, azok egy sort igénybe vesznek, szóval mellé már nem tudok többet írni... (vagy igen?) A p-t pedig azért nem szeretem, mert az meg előtte-utána kihagy egy-egy sort, és akkor azt is meg kéne adni css-ben, hogy margin:0px;. Szóval ez a sok felesleges munka...

Jó... most ezt mondom, aztán lehet, Neked lesz igazad! :)

Egyébként szeretem még ezt a fajta font stílusozást (ha már minden áron szint szeretnék belevinni):


Code:szöveg

És css-ben:


Code:i {

color:#41a836;

}

Vagy ugyanezt -vel, vagy -al...

max_headroom wrote:
És ha már UTF-8 a karakterkódolás, akkor felesleges a magyar ékezetes betűket xhtml entity-kkel helyettesíteni.

Akkor mivel? :)