Üdv!
Egy WP 2.7 -ben írt Oldal-on szeretném a képeket és a szöveget összehangolni. Azaz, ott kezdődjön a szöveg, ahol a kép teteje van.
Sajna, szétcsúszik nekem.
Lsd. http://www.avatarnap.hu/tegyen/?page_id=8
Hogy lehet biztosítani, hogy együtt maradjanak jól?
Lehet-e pl. egy táblázatot beszúrni valahogy, ahol egy sor… egy kép és a hozzávaló szöveg lenne.
Vagy… bármi más megoldás érdekelne.
Köszi!
(Már hamarosan vége az évnek, szóval, BUÉK is!)
Tamás
Keresd meg a kódban a képről szóló részt, és illeszd bele ezt:
style=“margin:0px 10px 10px 0px;”
Tehát a végeredmény valami ilyesmi kell legyen:
A “margin” után a kép körüli margók méretezését látod. Jelen esetben ez most felül 0, jobb oldalt 10, alul 10 és baloldalt 0. A különbözőképpen beszúrt képeknél variálj a számokkal, és látni fogod az eredményt.
Köszi, maszogep!
Fehér keretek most is vannak a képek körül…
A gond az, hogy (ha ránézel a bejegyzésre)… a sorok jobb oldalon rövudebbek, mint a képek szélei…
És azt szeretném, hogy egy-egy új gondolat az adott képpel egyvonalban kezdődjön.
Most a jobbra és a balra igazított képek “belőgnak” egymás témáiba…
A cél: egy kép a bal oldalon, mellette (jobbra) a hozzá való szöveg, balra igazítva… aztán egy kép a jobb oldalon, mellette, jobbra igazítva a saját szövege… és aztán a következő gondolat, következő képpel.
Minden képhez egy gondolat, minden gondolat egy képpel.
Most összefolyik, sajna.
Pl. hogy lehet beállítani, hogy amikor 2-3 “új sort” (return) írok, ao meg is jelenjen!
Lehet, egy táblázat lenne jó… aminek egy sora áll két oszlopból: kép van az egyikben és szöveg a másikban… amjd a következő sor: szöveg és kép a két oszlop tartalma.
Hosszan írtam le… Hogy tudok ilyent csinálni?
Köszi, üdv,
Tamás
A kulcsszó: clear!
Volt már erről is szó néhány alkalommal… meg fogod találni 
Volt már erről is szó néhány alkalommal... meg fogod találni ;)
Köszi, Moshu!
Találtam olyant, hogy "clear: both" a fórumban keresve.
De hogy ezt hová tegyem? Inkább felhasználó vagyok... kevéske CSS meg egyéb tudással...
Azért próbálkoztam:
#content .post img {
max-width: 500px;
max-height: 600px;
margin-bottom: 10px;
margin-top: 10px;
clear: both;
de nem lett változás...

Lécci, kicsit "elemibben", hogy mit érdemes tennem...
Köszi,
Tamás
Amit találtál az jó, de soha nem az “úsztatott” (float) elemhez kell hozzáadni, hanem az azt követő üres elemhez. Mellesleg, ha jól kerestél, akkor volt olyan post a fórumban, amelyik elmagyarázta, hogy pl. egy üres divet kell beiktatni a jobbra/balra úsztatott kép után (vagy a mellérendelt szöveg után), és ennek a divnek egyetlen CSS feladata, hogy “clear: both;”. Úgy szokják azt csinálni, hogy CSS-ben írunk egy classt:
.clearer {
clear: both;
}
és aztán vagy üres divhez adjuk hozzá:
vagy egyszerűen egy br taghoz:
Az elmélet egyszerű, és kerek számokkal fogom illusztrálni: tegyük fel, hogy van egy 500px széles content/tartalom elemem.
Ebbe, poszt-írás közben benyomok egy 200px széles képet - float:left, azaz balra úsztatva. Ettől nemcsak a kép megyen az 500px-es űr bal oldalára, hanem mellette a jobb oldalon minden ezután következő tartalom (szöveg, kép, babámf....) felmegy melléje, ha helyet talál. Azaz a szöveg értelemszerűen melléje kúszik fel, de egy újabb 200px-es kép is odanyomul. N.B. Egy 320px-es kép már nem férne oda (200+320=520, a gyengébbek kedvéért...)
Ugyanez történik jobbra úsztatott kép (elem) esetében.
Namármost, hogy véget vessünk ennek az örökös úsztatásnak, "tisztázni" (clear), azaz érvényteleníteni kell a korábbi float parancsot. Pl.
clear: left;
clear: right;
clear: both; *biztonság okáért legtöbbször ezt a "mindkét" irányt használják...
Ezt, mint már mondám fentebb, úgy szokták elérni, hogy amelyik elemet NEM akarjuk már úsztatni, annak ELÉJE beszúrunk egy üres div vagy br elemet, aminek egyetlen osztálya (class) van, éspedig az, amelyiket a CSS-ben "clear:both;" alapon határoztunk meg.
Elég elemi?
Köszi moshu!
Igen, igen, igen. Megértettem. És meg is csináltam.
Műxik!

Köszi!!!
Itt van : http://www.avatarnap.hu/tegyen/?page_id=8
Még az a kérdés megmaradt, hogy hogyan lehet a jobb oldalt egységessé tenni… azaz, a szövegek és a képek jobbra ugyan addig menjenek ki.
Most a jobbra tett képek kb felénél megáll a másik (balra tett) kép melletti szöveg jobb oldala.
És ez így oly furi…
Aztán még… ha ezt átadom egy egyszerű felhasználónak, aki azt sem tudja, mi az a HTML, milyen trükköt adjak neki, hogy ezt meg tudja csinálni? (Azaz, ne kelljen neki megtanulnia a HTML -be beírást…)
Köszi minden segítséget!!! És, hát… ennyi a tudásom… itt tartok…
Igyexem.

Üdv és thnx
Tamás
vedd le a 140px-eles jobb margint kisebbre…
amugy firebugrol hallottal mar valaha?
Még az a kérdés megmaradt, hogy hogyan lehet a jobb oldalt egységessé tenni... azaz, a szövegek és a képek jobbra ugyan addig menjenek ki.
Most a jobbra tett képek kb felénél megáll a másik (balra tett) kép melletti szöveg jobb oldala.
És ez így oly furi...
Mert a sablon css file-ja össze-vissza van ba...hmm... kutyulva. Vagy pancser munka volt eredetileg, vagy valaki mindenféle marhaságokat írt belé menet közben.
Avval a style.css fájllal vissza kell menni a kályhához, és elölről kezdeni az egészet!
De! Tanulja meg, ha weben jelen akar lenni... vagy csinálj neki Quicktag-et.
amugy firebugrol hallottal mar valaha?
Köszi, Zoltán!
Levettem a 140px -t... Nagy segítség volt!
Ãgy, hogy firebug és 140px együtt... megtaláltam.
Igen, "használom" a firebug-t. Annyit kb tudok, hogy "inspect", és akkor megtalálom a CSS -ben, mi van.
(Egéybként Kubuntu-n "élek" és FireFox-t használok)
Köszönöm!
Tamás
Mert a sablon css file-ja össze-vissza van ba...hmm... kutyulva. Vagy pancser munka volt eredetileg, vagy valaki mindenféle marhaságokat írt belé menet közben.
Avval a style.css fájllal vissza kell menni a kályhához, és elölről kezdeni az egészet!
Hát... a sablont a neten találtam... és az itt, veletek tanultakat változtattam benne...
Lécci, segítenél nekem rendbetenni a CSS-t????
De! Tanulja meg, ha weben jelen akar lenni... vagy csinálj neki Quicktag-et.
Köszi.
Nézegetem a Quicktag -t, hogy mi is az... És, ha tudok, csinálok!
Köszi!!!!!!!!
Tamás
Egy-egy konkrét kérdésre szívesen válaszolok… de hogy átírjam egy theme css file-ját (vagy megalkotni egy egyedi theme-t) - azt én kenyérkereset gyanánt szokom művelni, sorry.
Igen, értem, moshu!
Korrekt válasz, és megértelek.
Köszönöm, hogy ennyit is segítettél, segítesz!
Értékelem.
Csinálom tovább... és kérdezek még, amikor konkrét kérdés lesz.
Gondolkodom, mivel és hogyan köszönhetném meg az eddigit is.
Szerinted?
Köszi,
Tamás
Képzeld, Zoltán, 2 napja kaptam ezt a címet egy barátomtól is.
"Járok a suliba..."
Tanulgatom... nézegetem.
Köszönöm, hogy ajánlottad te is. Tényleg klassz hely!
(Megnéztem valamennyi honlapodat... érdekesek! Gratula!)
Üdv, jó estét
Tamás
Gondolkodom, mivel és hogyan köszönhetném meg az eddigit is.
Szerinted?
Semmivel, sehogyan. Ãmbátor, bevallom, az a tény, hogy nekifogtál tanulgatni, az a legtöbb, amit tehetsz, hogy tovább is segítsek ;) Én igen nagyra szokom értékelni, ha valaki nemcsak sültgalambot vár, hanem az adott linkekre kattintva próbál tanulni is. Ha közben azért elakad - mindig szívesen segítek, minden ellenszolgáltatás nélkül. És még jónéhányan vannak itt, akik ugyanezt teszik, ugyanígy!
Mint mindenki itt a fórumon, amikor idejövünk válaszolgatni, ezt önként tesszük, és ezért nem várunk semmiféle "fizetséget". Azt hiszem, majd minden veterán fórumozó úgy van ezzel, hogy csupán két dolog veszi el a kedvünket a segítéstől (vagy viszi fel a pumpát): a türelmetlen követelődzés és a "nem akarom megtanulni, valaki csinálja meg nekem" mentalitás.
Szóval, ne törd a fejed a "hálálkodáson" - inkább tanulj tovább azzal az erővel
. A w3 iskolából én is sokat tanultam annak idején...
moshu, köszönöm!
Sziasztok!
Annak mi lehet az oka, hogy a bejegyzés legelejére berakok egy 150 pixel széles és 200 pixel magas képet, de a szöveg nem hajlandó mellé folyni, hanem a jobb alsó sarkánál egyetlen sor megy a kép mellé, és alatta folytatódik a szöveg? Akármit csinálok, csak nem megy fel a kép tetejéig a szöveg. A kép balra van lebegtetve.
Előre is köszi!
Ashen
A sablonodban nincs definálva pár dolog szerintem!
Ezeket írd bele a CSS fájlodba (ha nincs benne):
.alignleft {
float:left;
}
.alignright {
float:right;
}
És lőn… nagyon szépen köszönöm!