Szöveg és kép összehangolása

moshu wrote:

Amit találtál az jó, de soha nem az "úsztatott" (float) elemhez kell hozzáadni, hanem az azt követő üres elemhez. Mellesleg, ha jól kerestél, akkor volt olyan post a fórumban, amelyik elmagyarázta, hogy pl. egy üres divet kell beiktatni a jobbra/balra úsztatott kép után (vagy a mellérendelt szöveg után), és ennek a divnek egyetlen CSS feladata, hogy "clear: both;". Úgy szokják azt csinálni, hogy CSS-ben írunk egy classt:

.clearer {

clear: both;

}

és aztán vagy üres divhez adjuk hozzá:

vagy egyszerűen egy br taghoz:

Az elmélet egyszerű, és kerek számokkal fogom illusztrálni: tegyük fel, hogy van egy 500px széles content/tartalom elemem.

Ebbe, poszt-írás közben benyomok egy 200px széles képet - float:left, azaz balra úsztatva. Ettől nemcsak a kép megyen az 500px-es űr bal oldalára, hanem mellette a jobb oldalon minden ezután következő tartalom (szöveg, kép, babámf....) felmegy melléje, ha helyet talál. Azaz a szöveg értelemszerűen melléje kúszik fel, de egy újabb 200px-es kép is odanyomul. N.B. Egy 320px-es kép már nem férne oda (200+320=520, a gyengébbek kedvéért...)

Ugyanez történik jobbra úsztatott kép (elem) esetében.

Namármost, hogy véget vessünk ennek az örökös úsztatásnak, "tisztázni" (clear), azaz érvényteleníteni kell a korábbi float parancsot. Pl.

clear: left;

clear: right;

clear: both; *biztonság okáért legtöbbször ezt a "mindkét" irányt használják...

Ezt, mint már mondám fentebb, úgy szokták elérni, hogy amelyik elemet NEM akarjuk már úsztatni, annak ELÉJE beszúrunk egy üres div vagy br elemet, aminek egyetlen osztálya (class) van, éspedig az, amelyiket a CSS-ben "clear:both;" alapon határoztunk meg.

Elég elemi?

moshu!

Megint visszatértem ahhoz, amit itt írtál. És megint segített.

Megint köszönöm!

Most az volt a gondom, hogy a sablonban, amit használok, a footer a sidebar-ban volt. És le akartam vinni... legalulra.

Amikor az Oldal, amit mutattam rövid volt, akkor le is ment, amikor meg hosszú szöveg volt, akkor a sidebar-ban "ragadt".

Rákerestem a fórumban... és megint megtaláltam, amit nekem írtál... és betettem a footerbe... és csodásan segített.

Szóval, még egyszer: köszi!

Az oldal:

http://www.avatarnap.hu/tegyen

Szóval, még egyszer: köszi!

(Nincs kérdés... múxik... csak örülök a segítségednek!)

Tamás