Oldalak és kategóriák...

A néhány szöveg az lesz az index, azaz oda mennek a Postok.Nem tudom, hogy mégis hogy akarod egy helyre tenni a kommenteket, de lehet azt csinálni, hogy csinálsz 1 oldalt (Page) és csak oda engedélyezed a kommentelést!De mi a fene az a “komment kategória”??? Postoknak van kategóriája, meg esetleg a Blogrollnak (teljesen feleslegesen)…

Üdv!

Nemrég kezdtem ismerkedni a wp-el és elakadtam, így lenne néhány kérdésem:

csinálni szeretnék egy weblapot, saját sablonnal. A weblap 3 oldalból állna. Az egyiken lennének a kommentek, a másikon a komment kategóriák, a harmadikon pedig néhány szöveg. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám elkészíteni ezt a három oldalt, illetve kettőt, mert az index.php az első amibe a bejegyzések vannak. Valamint hogyan tudnák ezekre hivatkozni.

A választ előre is köszönöm.

Helló.

Bocs elírtam, este volt :slight_smile:

Na szóval nagyvonalakban:

Lenne 3db oldal:1.Oldal(Bejegyzések): Ide kerülnének a bejegyzéseim.

2.Oldal(Kategóriák): Itt lennének felsorolva a bejegyzéseim kategóriái. (Ha kiválasztom valamelyik kategóriát, akkor kilistázza az ahhoz tartozó bejegyzéseket.)

3.Oldal(Infó): Itt pedig néhány információ pl: a lapról stb…Ahogy írtad, az index az első oldal, ide kerülnek majd a bejegyzéseim.

És ezen felül kellene még kettő darab (a kategóriák és az infó).Remélem most nem írtam nagy hülyeségeket.

Előre is köszönöm.

Szia Proktor!Nem vagyok egy nagy blog tapasztalt, 1 hónapja kísérletezek vele.

A lényeg, hogy a kategóriákból lesznek az oldalaid. Annyi post-ot hozol létre amennyit akarsz, ha csinálsz 3 kategóriát akkor olyan lesz, mintha lenne 3 oldalad.

Ezen kívűl létre hozhatsz oldalakat is külön, amin engedélyezheted a bejegyzéset, vagy tilthatod. Ide írhatsz infót pl.: a lapról.

Meghatározhatod a beállításokban, hogy a kezdő oldaladon az utolsó bejegyzések, vagy egy másik oldal jelenjen meg. Pl.: Kezdő oldal.

Ha elkezded létrehozni, hamar ráérzel. :slight_smile:Sok sikert.

Heló!

Ettől féltem :slight_smile: (kategóriákból kell oldalt csinálni).

Na mind1, valamit majd csak kitalálok erre.

Azért köszi a segítséget!

Segítsetek, mert valamit nem értek ! Vagyis ezt biztosan nem értem.WP 2.5.1-ről beszélek:1./ Első oldalon peregnek szépen a post-ok, azaz a bejegyzések2./ A bejegyzésekhez írom, hogy melyik kategóriába, kategóriákba szánom őket. Ettől még 1 bejegyzés lesz, akár 100 kategóriával, ugye ?3./ Kategóriákat megjelenítem a sidebar-on, de akár egy oldalon is megjeleníthetem. Ha egy kategóriára kattintok, akkor majd x számú bejegyzés jön elő, ugye ?4./ Egy oldalt létrehozok a mindenféle oldalinfóknak (vagy éppen azt is a sidebar-on megjelenítem).Szerintem - mindenféle csicsa nélkül - feltaláltuk a Classic, vagy a Default theme-t és a hozzátartozó beállításokat.5./ Vagy csinálunk egy egyszerű kétoszlopos honlapot, ahol a menüpontok: HOME és INFÓ.

A Home-ra kattintva jönnek a bejegyzések, az Infó-ra kattintva meg az oldalinformációk.

A beépített widgetek meg mutatják a Kategóriákat, és a többi widget-et nem jeleníttetjük meg.Ez ennyire egyszerű, vagy valamit bődületesen félreértettem ?Bocsánat az értetlenségért, hogy pl. miért kellene oldalakat csinálni a kategóriákból ? :slight_smile:Az oldalak oldalak, a kategóriák kategóriák, a címkék címkék, stb. Azért, mert egyiket a másikkal meg lehet mutattatni, attól még azok maradnak, amik, nem ? :frowning: :wink:

Kezdem én se nagyon érteni, amit proktor ír, hiszen AZT szeretné megcsinálni, ami egy WP Blog alapból AZ!!!Írod a postokat, mindegyiknek kategóriát adva. Ezután a kategórialista automatikusan műkődik, ráklikkelsz és megjelenik minden post, ami oda tartozik.

Ezzel kettő letudva.Egy Page-re meg beírod pluszba amit akarsz, az meg megjelenik a menüben.Ez, amit itt leírtam, egy WP Blog! :smiley:De majd fgy ír egy kiadós statisztikát erről is! :wink:

Hali…ismét:D

Rosszul fogalmazok biztos :slight_smile:Kezdőlap index.php - ezt úgy formáztam, hogy kilistázza a postokat és ennyi.

Harmadik oldal az infó ez lehetne a page.php. (Admin felületen ugye beírhatnám a dolgokat.) Csak az infok szerepelnének rajta.

Második oldal, ahol a kategóriák lennének kilistázva. Ezt nem rakhatom a page.php-ba, mert azt már az infókhoz formáztam és nem is szerkezthetem adminfelület -> írás -> oldalaknál, mert ott nem lehet használni php kódot, amivel ugye kilistáznám a kategóriákat.Hát nem tudom ennél jobban elmagyarázni :frowning:Egyébként köszi h foglalkoztok a hülyeségemmel :smiley:

Nemhogy rossul fogalmazol, de szerintem te nem vagy képben a wordpressel úgy általában.

Leírom még egyszer:

Postok az index.php-n, és INNEN klikkelhetőek a kategóriák, amik AUTOMATIKUSAN működnek, nem kell külön Page-et vagy Post-os csinálni nekik!!!

Page-re meg beírod az infókat.

ENNYI!!!

Szia Proktor!Szerintem az a legnagyobb problémád, hogy nem tudsz elvonatkoztatni a sima statikus oldalaktól. Nem tudom, hogyan készítettél eddig web oldalakat, de amit elkészítesz pl.: dreamweaver-ben statikus oldal. 3db index.html info.html mage.html amik hivatkoznak egymásra.Na itt egész más a dolog. Ez egy dinamikus tartalom kezelő (talán nevezhetjük szoftver-nek). Amit a forrásban látsz index.php page.php az egy keret sablon. Az oldaladat bejegyzésekből, kategóriákból, cimkékből állítod össze. És a végén úgy néz ki, mintha lenne rengeteg oldalad. Én friss felhasználó vagyok nekem is meg kellett értenem a működést. Én is hasonló oldal összeállításon dolgozom, és szerintem sokkal jobb mint amikor kézzel hoztam össze az egészet.Ha érdekel nézd meg: http://sgyuri.atw.huAmiben tudok segítek. :slight_smile:

Helló!

Én azt értem, hogy ez “dinamikus”. Csak esetemben jobb lett volna megoldani valamiféleképpen azt, hogy a kategóriákat egy külön lapon megtudjam jeleníteni, mert legalább 30 kategória lenne és egy oldalon a postokkal “túl hosszú” oldalt eredményezne. Akkor az van, megcsapolom a kategóriák számát és így egy oldalon lesz a postokkal.

És köszönöm mindenkinek a segítségét. :slight_smile:

protoktor nalam idaig harmincvalamennyi ketegoria van de “remelem” lesz meg tobb is ha elfogy a jobb oldalom vagyis tul hosszu lesz akkor pakolok a balra vagyis ilyesmire gondolsz mint az en profilomban megadott ?

Hali!

Valamit nem értek. Ha 30 kategóriád van akkor az 30 oldalt eredményezne te pedig 3 oldalról beszéltél. Nekem eddig 3 kategóriám van, és 4 oldalam. De minden kategóriához tartozik 12 bejegyzés. Amikor megnézel egy bejegyzést az egy kicsit olyan, mintha egy oldal lenne. (kicsit megtévesztő, de így van)

Írj valami elképzelést, mert nem értem honnan van 30 kategóriád.Van amit már meg csináltál? Meg lehet nézni?

Helló!Homokhat:Igen, én is a jobboldalra fogom rakni mostmár :slight_smile:S. Gyuri:Én 3 “alap” oldalra gondoltam. Mert ugye ha kiválasztok egy kategóriát, akkor a wp az generál egy oldalt és ott listázza ki a kategóriába tartozó bejegyzéseket, tehát azt nekem nem kell külön megcsinálni.Azért lenne sok kategória, mert szájt galériát szeretnék csinálni tudod mint mondjuk a cssremix és az oldalakat szín, valamint tartalom szerin gondoltam csoportosítani pl: portfólió, webdesigner, céges oldalak stb…Megmutatni azért nem tudom mert saját gépemen csinálgatom, nem tárhelyen.(De már átrendeztem az oldalt, úgyhogy kategóriák kérdés kilőve (egy oldalon lessznek a postokkal):D)

jAJ. a kategórialistákat berakod egy legördülő listába és kész.

én is így használom…

Hali.

Azt hiszem mégis csak lesz külön kategóriák oldal :smiley:

A dolog lényege, hogy a wp gyökerében lévő index.php-ba hogy ha beírok valamit, akkor az bekerül a témáknál lévő index.php-ba. Így az oldalakat a wp gyökerébe lévő index.php mellé hozom létre, és a sablonoknál lévő index.php csak egy keretsablonnak szolgál, míg a tartalom a gyökérben lévő index.php illetve az újonan létrehozott oldalakban van. Eddig minden hibamentes.

bah

he?

hm…ki törölt ki innen egy hozzászólást?utánam és torokzoli között proktor elmagyarázta mit is csinált, az vajon hova tűnt?

Onnan én töröltem, de nem az volt, h hogyan működik, az 16#-ba van leírva.