Egy kis reggeli statisztika

1. december 27. 21:15:32 a forum.word-press.hu oldalon az első bejegyzés:

Patai László wrote:

Hosszabb válogatás után elindult a fórumunk. Még kicsit gyerekcipőben jár, de jó lesz ez. Ha hibát találtok, akkor írjátok ide, köszi!

Bejgyezés: http://word-press.hu/2006/12/28/elkeszu … munk.blog/

Mi is adja annak aktualitását, hogy ezt én most ideírtam ? Semmi. Az égegyadta világon semmi !

Tegnap este volt Moshunak egy bejegyzése (http://forum.word-press.hu/viewtopic.php?pid=5369#p5369), ami egy kicsit elgondolkodtatott - nem idézem Moshut, aki kiváncsi rá, az adott címen elolvashatja. Valami olyasmi a lényege, hogy ez a Fórum egy kicsiny, nyugodt közösség, melyik lassacskán növekszik, és az újakkal mennyire kell törődni (vagyis ezt indukálta nálam).

Én, személy szerint rettentően imádom ezt az oldalt. Nem csak azért, mert nagyon sok segítséget kaptam (volt benne RTFM is :) ), és kapok, hanem azért is, mert a mai faszkalap, ordenáré, gennyes világban ez egy nyugodt kis sziget.

Emberség, segítőkészség, bosszúság, leba...s, és mosolygók (igen, a smiley-k) itt mindennaposak. Nem több, de nem is kevesebb ! Annyi, amennyi kell a normális közérzethez.

Az oldal - már csak jellegénél fogva is - arra épül, hogy jellemzően a segítséget kérő, a munkájában megakadt embereket igazítsa útba; nincs tudálékosság, nincs b+-olás, anyázás, felsőbbrendűség, csak egyszerűen az "én tudom, megosztom veled"-szemlélet.

Imádom a Fórumot olvasni reggel, délben, este, éjjel. Várom az újonan megjelent kérdéseket, a rá adott válaszokat, azt a sugárzó, átütő nyugalmat. Egy-egy téma lezárása, sikeres megfejtése után majdnem olyan érzés tölt el, mint amikor édesanyám megsimogatta a buksimat: "Jól van, kisfiam !"

Ki az aki szeret statisztikákat böngészni ? Tudomásom szerint nem sokan. Én sem. Reggel azonban (szombathoz képest) korán felriadtam {Charlie ! A grillezés helyett beltéri tarhonyás husi lett, a többi pedig fokozott mennyiségben. Reggeli: kávé és szódabikarbóna ! - többieknek a magyarázatért lásd offtopic-unkat itt: http://forum.word-press.hu/viewtopic.php?pid=5366#p5366 :) :) }.

A felriadásnak a már említett, Moshu által generált gondolkodás lett a vége. Megnéztem a Fórum nyilvános adatait, hogy tulajdonképpen hányan, kik állítják elő azt a csodálatos érzést, hogy a Fórum napi élvezeti cikkem lett:

A Fórumban ma reggel 564 regisztráltat, 78 tag-ot (tagi "rangot" az kap, ha jól láttam, akinek a hozzászólásainak száma eléri a 10-et) és 6 szerkesztőt számoltam össze.

Aki nem tudja, annak most mondom, hogy az oldal Adminisztrátora, és egyben tulajdonosa, megalkotója Patai László.

A fórumszabályzat szerint, elvileg, létezne Globális Moderátor és Moderátor, de öket, ilyeneket, nem találtam a listában.

A hat Szerkesztő:

Név: Hozzászólás: Regisztráció:

Dragon Zoltán 124 06.12.28.

eMeM 42 07.01.14.

glex 30 07.01.04.

Makó Tamás 48 07.01.02.

Patai László 124 06.12.27.

Szokolai Csaba 43 07.01.04.

A fórum legaktívabb hozzászólói (abc-rendben, zárójelben a hozzászólások száma):

charlie (251), erdelyi_norbert (140), fgy_wp (165), jupe (100), mano (272), Moshu (501), pryus (188), szeor (111), TorokZoli (220).

Egyéb érdekességek:

A regisztráltak között felfedezhetünk néhány hazai internetes nagyágyút is (akit nem sorolok fel, elnézést, de mégiscsak reggel van...,de legfőbbképpen tudásom gyenge, és/vagy szűk körben mozgok. Akit kihagytam, szóljatok ! :))

ambrits, Harder, Kobak, LeGaS, Merras, zvaranka

És végül, de nem utolsó sorban, feltétlenül meleg szívvel kell megemlíteni DjZoNe nevét, akinek - Markó Tamás után - a WordPress magyar fordítását köszönhetjük - nem hiszitek el, de ő is regisztrált tag ! :)

Elnézést kérek mindenkitől, hogy a szombati, pihenő reggelét megzavartam szódabikarbóna-mámorommal, de tényleg nagyon jó mind az 563-atokkal mindennap együtt lenni, együtt dolgozni !

Köszönöm szépen !

:slight_smile: Más kávézni szokott szombaton reggel…

Igazából nem tekintek erre az oldalra úgy, mint egy saját oldal. Mármint… ez nem csak az enyém, ez a tiéd is, meg mindenkié, aki kicsit is hozzátesz. Hiszen, nem erről szól a WordPress? Szerintem erről. Ezért is tud szinte bárki cikket beküldeni stb…

Örülök is, hogy ezt leírtad:

Quote:

Az oldal - már csak jellegénél fogva is - arra épül, hogy jellemzően a segítséget kérő, a munkájában megakadt embereket igazítsa útba; nincs tudálékosság, nincs b+-olás, anyázás, felsőbbrendűség, csak egyszerűen az "én tudom, megosztom veled"-szemlélet.

Iszonyat nagy problémának tartom, hogy szinte minden magyar fórumot az jellemez, hogy egymást marják. (persze vannak kivételek, de a többségre jellemző).

Pont ezért tartottam a legelején fontosnak, hogy az ilyen hozzászólókat figyelmeztessem, végső esetben töröljem a hozzászólásaikat. Szerencsére egy-két esetet leszámítva, ritka jelenség itt. Szerencsére a WordPress közösség nagyon értelmes. Ezért is szeretem én is csinálni. :)

'Patai wrote:

Iszonyat nagy problémának tartom' date=' hogy szinte minden magyar fórumot az jellemez, hogy egymást marják. (persze vannak kivételek, de a többségre jellemző).[/quote']

Azt gondolom, hogy pontosan ezért vonzódom annyira ehhez az oázishoz, a béke és tudás szigetéhez, és szeretném, ha - akik tehetnek érte - a végtelenségig fenntartanák ezt az állapotot.

És nem csak szódabikarbónáztam, hanem kávéztam is... :) (És cikket meg nem tudtam beküldeni ;) )

Üdvözlettel:

affene fgy_wp, a felvezetőből azt hittem, lesz min csámcsogni a végén, de aztán egy nagy seggreülés lett, mint a maffiózók utolsó része! :smiley:

a FÓRUMnak én is sokat köszönhetek. ha nem lenne, akkor vélhetően még mindig egy helyben lépkednék és a KN nem ott tartana ahol.

DE. mint oly sokan az én körösztályomból (hehe, pedig nem is vagyok vén szaros) egyetemen ismerkedtem meg az internettel, és egyből beszippnatott. nem lettem hardcore html programozó sosem, de a html és css alapokkal tisztában vagyok, mégpedig úgy, hogy azokról soha életemben egy kérdést fel sem tettem.

pedig angolul se nagyon tudtam még akkor, magyar közeg pedig még nem volt.

ezt az önállóságot a mai honlapozókból én nagyon hiányolom.

tény hogy egyszerűbb kédezni mint utánajárni, de így nincs is meg az a “hatalom”, hogy tisztában vagyok a lapom felépítésével, fejből tudom a felépítését és bármikor tudom hogy hol kell belenyúlni ha gond van, vagy ha változtatni akarok…

itt viszont visszakanyarodnék a wp-re és arra hogy gyepát vártam! :smiley:

nagyon elszomorított az a nem túl régi jelenség itt, hogy egyszerűen behalt a főoldal.

becsülendő minden kezdeményezés, de ha valaki kénytelen feladni valamit, akkor én azt sosem tartottam kifogásolhatónak, feltéve ha el van mondva és a tudtunkra hozzák.

persze láthatóan a gödörből kimászott a lap, és ne is essen vissza.

najólvan, délelőtti novellának vége, nincs harag, csak kikívánkozott belőlem! :smiley:

Szervusz Mano !

Tényleg egy kicsit reggel volt még, és pusztán a jóérzéseimet akartam megosztani Veletek (a rosszérzéseket meg kihajdúbihrbónáztam :)).

Én kizárólag a Fórumról gondoltam az eszmét futtatni, meg a résztvevőkről, az oldalt nem akartam minősíteni, hisz’ erre semmiféle felkészültségem nincs.

Az én korosztályom (és én is fiatal vagyok, csak ha levonjuk a 2008-ból a születésem évét, akkor baromira soknak tűnik :() sem az egyetemen, sem a főiskolán nem tanulta az internetet; a FortranIV nyelv volt a csúcsok csúcsa - működő számítógép látványa nélkül lyukkártya… brrrrrr…, és az orosz nyelv volt a kötelező (és minden, ami nemszeretem kötelező: olyan szinten is).

Barátaim, nálam akár 10 évvel fiatalabbaknak is többnyire egy Kanossa-járás a “Kapcsold be a gépet !”, vagy a “Nézd meg az e-mail-edet !” típusú mondatok bármelyike.

Egy kis kitérő: Fiatal fejlesztő(gépész)mérnökként társammal, aki kb. 4 évvel előttem végzett (villamos)mérnök-tanárként, a BNV-n bekeveredtünk - kb. 25 éve - abba a csarnokba, ahol számítógépek voltak kiállítva, ki is lehetett próbálni őket. Fiatal srácok, olyan 14-16 éves formák, spirálfüzetekkel, vagy anélkül jöttek mentek a csarnokban, egyik géptől a másikig. A két, komoly, öltönyös, mérnök úr csak óvatosan somfordált az egyik sarokban álló, jó eldugott helyen lévő géphez, és komolyan vizsgálgatta azt. Kis idő múlva - valószínűleg láthatta szerencsétlenkedésünket - odajött a stand “felügyelője”, és barátságosan megkérdezte: - Segíthetek valamit ? - Iiigen. Öööö, hogyan kell bekapcsolni ? :slight_smile: :slight_smile: Bekapcsolta. Néztük. Meg a gyerekeket, ahogy a spirálfüzetből jegyzett soraikat pötyögik a masinákba, és ez, meg az,meg amaz megjelent nekik…A társam nem nyugodott, míg nem csinált egy Basic-programot, amit büszkén mutatott kb. fél év múlva: egy kezdetleges gőzös húzott a képernyő közepén balról jobbra. Ennyi volt. Mindketten beszereztünk egy Commodore-t, és ő ilyeneket próbálgatot. Mindig tőlem kérdezte, hogy mennyi is a reset ? Azt hiszem sys64782 volt ?

Amire betört az életünkbe a számítástechnika, addig örültem én is, hogy felhasználói szinten ezt-azt elsajátítottam.

Alapkérdésem: vásároltam a gyermekeimnek egy-egy azonos notebookot, XP-Pro-t, teljesen azonos BIOS beállításokkal (látjátok, én közben azt is megtanultam, hogy van pl. BIOS is, és azt is lehet frissíteni…:)). Jobbról, balról a két új gép, középen az enyém. Telepítés indul. Összevártam az azonos pontokat, egyszerre nyomtam a tovább billentyűket. Mire befejeztem a telepítést, kétféle XP Pro volt a gépeken. Mi a fenétől ?

Megtanultam telepíteni, frissíteni, Nortont, majd Total Commandert kezelni, drivert szidni és hálózati kapcsolatokat beállítani, meg dolgozni (aminek semmi, de semmi köze a számítástechnikához).

Kb. 2 éve volt egy bátortalan kísérletem, hogy az irodai kishálózatunkhoz megtanulom a Linuxot (mail szerver, ftp-szerver, stb.). Nem ment. Elsodortak a tennivalók.

Másfél éve kezdtem angolul tanulni. Addig csak a sörömet tudtam megrendelni. Most már whiskey-t is jéggel, szódával, végszükség esetén kenyeret is :wink:

Kb. másfél éve jöttem rá, hogy kellene valami kis honlap, mert nem tudom minden Ügyfelemnek a szájába rágni, hogy mi a tennivalója. Nos, így akadtam a GuppY CMS-re, ami azt mondta, nem kell adatbáziskezelő, elég, ha lövők a szövegszerkesztőhöz. Így lett meg az első oldalam, a Könyvelő oldala. Jajj, de mennyire örültem neki, mikor megjelent, meg mozgott, meg minden. És tudtam mondani az Ügyfeleimnek: - Nézzétek meg itt, és itt !

Az idegenkedés-szindróma ellenére nem volt mit tennie, egyre többször hallotta, muszáj volt neki. :slight_smile:

Azért arra rájöttem, hogy mondanivalóm van még, és azt máshogyan szerteném. Nevessetek ki, de az E7-tel, meg a Joomla!-val is kísérleteztem. Gondolhatjátok, abba úgy belecsavarodtam, mint macska a házicérnába…

Aztán lett a Méhész Pali oldala, a http://www.cmsaward.hu, és azon milliónyi magyar nyelvű, próbálható izék. Meg egy tök jó kis Fórumcsapat.

Aztán rátaláltam a WP-re, kipróbáltam, rögtön ment (pedig kell neki az SQL :slight_smile: ).

És innen már könnyű kitalálni, hogy beleszerettem. Először megcsináltam vele a Könyvelőiroda és Partnerei Közösségi oldalt, ahol a szakmámon kívül kiírhattam magamból amit még akartam.

Aztán a civil klubbunknak volt egy régebbi, diákok által készített (Moshu kifejtése szerint egy összetákolt szar) oldala, amit átalakítottam véres munkával (kb. 80 %-ával készen vagyok), és a második oldalamat, az Ambassador Club Pécs honlapját is gondozgatom.

Hááát HTML, meg PHP, meg CSS… nos róluk tudom legalább, hogy micsodák. Könyvből tanulgatok, ami baromi nehéz. Az agy sem fog rendesen, idő meg kevés, és az oldalak puszigatása, meg a Fórum szeretgetése minden időmet elviszi, nem nagyon haladok bennük. Talán annyit, hogy a sok WP oldal gondozása közben mindennap beleakadok valamibe, és annak hatásába. És megtanulom.

És a Fórum ? Bár sokat pofázom benne, de még többet tanulok belőle. Amit Ti leírtok, és talán találkoztam már vele, vagy rekonstruálni tudom, akkor lefordítom magyar köznyelvre, értelmezem és alkalmazom.

Nekem, nekünk (korosztályomnak) nem adatik már meg, hogy olyan könnyed büfék legyünk, mint Te ahogyan írod, Mano ! Sajnos !

Én is tudom, mi, hogyan épül fel, hol kell belenyúlni, csak nem tudom pontosan mit is, hova is, miért is ? :slight_smile:

És az, hogy ezt a bődületes sok baromságot leírhattam, az is nektek köszönhető, hisz’ éppen azért van a szívem csurig, mert olyan választ írtok szakmailag, mint most az előző bejegyzésre Mano: korrekt, egyszerű világos, nem a csába küldő, anyázó.

Elnnézést, hogy nagyon hosszúra sikerült történetemmel fárasztottalak benneteket, de így biztosan megerősödik bennetek az, amit eddig ösztönösen, a jó emberi alaptermészetetekből fakadóan tesztek: Itt nagyon sok embernek van szüksége segítségre, mert nem adatott meg soha, hogy egy ilyen világban, mint a WP, otthonosan mozogjon. És ők csak rátok számíthatnak (és a nickname mögé történő elrejtőzködésük éppen olyan, mint annak idején a mi elrejtőzésünk az oszlop mögötti számítógéphez).

A nap is kisütött a végére, itt Pécsett, tehát húzok a francba a levegőre !

További minden jót ! Ne adjátok fel a kétségbeesést, de holnap a hét első munkanapja !

illy de sok idod van irni ((=

Neked meg olvasni ? :slight_smile: :slight_smile:

Ma szabadban ebédeltem, sütött a nap, meleg volt, de a kaja hideg(tál). Utána ping-pongoztam. Előtte is! :smiley:

Ez büfé volt. Mondhatni, de nem értem, hogy én miért és hogyan lettem büfének titulálva. Félreértés ne essék eszem ágában sem volt/van bárkit is a szerkesztők vagy jelenlévők közül megsérteni.

Na. De öröm repes szívemen, fgy is csordultig, így édes ízű álma lesz, és reggel mikor bejön a fórumra újra olvasni az új bejegyzéseket, talán egy jobb hétfője veszi kezdetét! :wink:

ui: php-hez én se értek… :o

Nagyapám egyébként azt (is) mondta: “Összeadni nehéz, kivonni lehetetlen.” Hát valahogy így működik a wp is. Fentebb a téma összerakásáról és a felhasznált pluginokról beszéltem akkor, amikor azt írtam “tisztában vagyok a lapom felépítésével…”. A wp kínai, ahhoz többen és okosabbak értenek és láthatóan garantálják hogy működik. És egy így is jó. Nem 5 perc alatt telepítettem, a jelenlegi formája fél évig készült, tehát csak mindent módjával. Van még idő fgy! :smiley:

Bocsi Mano !

Kicsúszott: a büfé esetünkben - sajnos - szleng, annyit tesz: OK, hozzáértő (Ebben ok vagyok - ebben büfé vagyok = ehhez értek).

:slight_smile:

“Fibi Büfé” a Jóbarátokból! :slight_smile: Szóval pécsi szleng.

Akkor olyat mondok, hogy: makuka és levonós. :smiley: Ezeket már Pesten se szokták tudni, kiváncsi vagyok akkor nyogatabbra is gondot okoz-e! :smiley: :wink:

A makuka nem okozott gondot, mert ő tulajdonképpen testvére a paszulynak, meg a pityókának (mármint annyiban, hogy tájszó).

Nem szleng, hanem szép magyar nyelvünk egyik tájszava - ebből kifolyólag, talán, idősebb szó, mint a fórum szerkesztőinek össz-életkora :slight_smile: :slight_smile:

Jelentése: napraforgómag (piritott változata a szotyola :))

Nos, a levonósnak már utána kellett néznem: Ha nem kérdezted volna, azt gondoltam volna, hogy lenyúlós, pénzt, ígéretet csalafinta módon leszedő személy, akinek életformája, életeleme ez a fajta viselkedés.

Gyanítottam, hogy mást jelent, és valóban: elsősorban a nyomdászatban hívják így a betűmatricát (szakszó a matricára), de így hívnak minden matricát, vignettát is.

Szóval: jelentése: matrica.

Basszus gyerekek ! Majd’ egész hétvégén zuhogott az eső, most meg hétágra süt a nap ! Hol itt az igazság ?

Épp ez a lényeg, hogy legyen fos idő hétvégén, különben nem ülsz a gép előtt és nem wp-zel! :smiley:

Makuka és levonós is nyert! :wink:

Nos csak addig volt rossz idő amíg el nem jött a bulim és a köszöntésem ideje ugyanis tegnap lettem 18 smile.gif

A Jó Istenem éltessen !

18 ? Jajjj !! :slight_smile: :slight_smile:

Hajrá hajrá! Majd visszakívánkozol 15-nek! :wink:

Három hetes férj vagyok. Ezt csak azért árulom el, mert egész szombaton verőfényes napsütés volt, csak abban a tíz percben ömlött az eső, amikor kijöttünk a tempolmból! :smiley:

mano wrote:

Hajrá hajrá! Majd visszakívánkozol 15-nek! ;)

Három hetes férj vagyok. Ezt csak azért árulom el, mert egész szombaton verőfényes napsütés volt, csak abban a tíz percben ömlött az eső, amikor kijöttünk a tempolmból! :D

Hát figyu az csak a szép szabadságtól való búcsúzást akarta emlékezetessé tenni ;)

Kk... Lehet h visszakívánom majd mint most az óvodát? smile.gif

:smiley: Akkor sok boldogságot Mano, gratu smile.gif

Nos igena fő mondanivalóm nekem is lemaradt:):

Sok boldogságot, türelmet egymáshoz!(Szenvedjétek el egymást szeretetben :slight_smile: )

Kávét cukorral, bort szódával, szerelmet házassággal nem szabad elrontani !

Most már mindegy - viseld :slight_smile: :slight_smile: Miért pont Neked legyen jobb… :slight_smile: :slight_smile:

Gratulálok, és tényleg sok boldogságot !

Csodálkoztok rajta, hogy kicsi szívecském hevesen dobogott ? Egyiknek születésnapja,másiknak vesztőhelye… ? Csupa öröm volt a hétvége (az dézsás kiszolgálást leszámítva) ! :slight_smile:

mano “…de aztán egy nagy seggreülés lett, mint a maffiózók utolsó része!..”

ezen tíz percig sírva röhögtem, köszi :smiley:

fgy_wp ha már statisztikát készítesz, annyit érdemes lenne megvizslatni a szerkesztők szemszögéből, hogy ki mikor lépett be utoljára, és mennyi hozzászólása volt (sokatmondó…) a hozzászólók közül pedig, hogy ki milyen típusú megjegyzésekkel tuszkolta tele az oldalakat :slight_smile:

Nem célom ezzel senki megbántani, de sok szerkesztő nevével nem találkozni az aktív fórumozók közül, miközben pl moshu az 500-nál több válasszal segítette a kezdő wp-seket.

Egyébként az én 111 hozzászólásom vélhetően nagyobbik része kérdés és nem válasz, de fgy_wp-hez hasonlóan én is ismerkedek a rendszerrel (és nyilván pofátlan volna tanácsokat osztogatni olyannak, aki maga is tanul:) ).

És természetesen nagy-nagy gratula mano 3 hetes házasságához, és hgrg párnapos irigylésreméltó nagykorúságához is :slight_smile: