*.doc, *.xls, *.pdf, *.htm(l) megjelentetése

Tisztelt Fórumozók !Olyan kérdésben szeretnék útbaigazítást, segítséget kérni, melyre nem találtam megoldást, ugyanakkor érzésem szerint kellően amatőrnek tűnik, de végtére is tényleg amatőr vagyok, de (még) lelkes:Van egy civil szervezetünk, melynek honlapja egyedileg programozott oldal, amit szeretnék (kezelhetőség, rugalmasság, korszerűsítés, stb. miatt) WP alapokra átültetni.

Az oldalak tartalma jellemzően statikus, állandó, nagy része állandó, vagy csak minimális változással bír. Az oldalra itt lehet ránézni: Ambassador Club PécsA problémám az, hogy az állandó tartalmak között jellemzően
 • word dokumentumok
 • excel dokumentumok
 • csekély mértékben PDF-fájlok
 • kész HTM(L) oldalak vannak.  Nem tudom, hogy ezeket miként lehetne egy-az egyben megjeleníteni WP-ben ?  Legnagyobb gondot az jelenti, hogy pl. van egy html oldal (ilyen pl. a Credo). Ez azt jelenti, hogy létezik egy hu_credo.html fájl (meg en_credo.html, meg de_credo.html, stb a többnyelvűség miatt), amit meg kellene ugyanígy jelenítenem a WP-ben. Csinálok egy aloldalt, abban hogyan jeleníthetem meg, hogy ugyanúgy nézzen ki, mint most ? Ha a WP-ben rákattint a Credo nevű aloldalra a látogató, akkor rögtön ez jelenjen meg, úgy, mint eddig.  A másik: ha megnézitek az oldalt, akkor az archívumban megjelenik a Dokumentumtár, és a Képtár. Mindegyik mögött évszám-gombok jelennek meg, amire rákattintva az adott év dokumentumai jelennek meg *.doc, *.xls, *.pdf fájlokat nyitnak meg, pillanatnyilag a megnyitás az oldalon kívül történik, de én szeretném, ha az évszámra kattintanak, akkor az oldalon belül az adott dokumentum kompletten megjelenjen.

  A képtárnál az évszámra kattintás után a felsorolás (tartalomjegyzék) jelenik meg évente, és az egyes anyag címére kattintva az oldalon belül a JAlbummal készített default.html fájl indítja a képgalériát.  Ugyan jó bőven írtam le a problémámat, mégsem azt várom, hogy valaki tervezze meg, csinálja meg helyette, hanem azt kérném, hogy elvi megoldás megkeresésében segítsetek; hogyan kell beilleszteni a WP-be az ilyen tipusú fájlokat ? Hol találok (lehetőleg) magyar nyelvű útmutatót, amiből kihámozhatom a megoldást ?  Amit használok: WP 2.3.2 (jelenleg még WAMP-pal, localhoston építkezek… :slight_smile: )  Kellemes hétvégét mindenkinek !  Köszönettel:

az oldalatok most egy elég elvult modon mukodik (meg nem azért, de csunya).

iframeket nem hasznalunk.szerintem a legegyszerubb az lenne, ha egy hozzaertonek adnatok egy kis penz magot, és megcsinalna nektek.


'charlie wrote:

...szerintem a legegyszerubb az lenne' date=' ha egy hozzaertonek adnatok egy kis penz magot, és megcsinalna nektek.[/quote']


Kedves Charlie !

A megjelenés tekintetében lehet, hogy igazad van, lehet, hogy nem; ez afféle szubjektum, amin igazán nem érdemes vitatkozni (és azt is remélni merem, hogy az Ambassador Club Pécs oldalról mondod, és nem a Könyvelőiroda és Partnerei közösségi oldal-ról :) :) )

Pénzmagért majdnem mindent meg lehet venni, még egy weboldal legyártását is, de...

...Akkor azt írtam volna, hogy webprogramozót keresek !

A Fórumetikett szerint nem illik saját magunkat idézni, de mégis megteszem: "...mégsem azt várom, hogy valaki tervezze meg, csinálja meg helyette, hanem azt kérném, hogy elvi megoldás megkeresésében segítsetek; hogyan kell beilleszteni a WP-be az ilyen tipusú fájlokat ? Hol találok (lehetőleg) magyar nyelvű útmutatót, amiből kihámozhatom a megoldást ?"

Szóval, ez utóbbi megoldást preferálnám,


- hogy az oldal korszerűsödjön,


- hogy WP alapokra ültethessem át,


- hogy a közösség erejével segítségével


- egy civil közösségnek


- az én okulásomra és tanulásomra

elkészüljön az igazán megújúlt oldal.

Vagy az is benne van, hogy Ti, hozzáértők azt mondjátok, a WordPressel nem lehet megcsinálni, mert... és akkor mással kísérletezem. Én pillanatnyilag úgy gondolom, ha a feltett kérdéseimre létezik WP megoldás, akkor - vért izzadva is - meg fogom csinálni.
Üdvözlettel:


Quote:

*.doc, *.xls, *.pdf fájlokat nyitnak meg, pillanatnyilag a megnyitás az oldalon kívül történik, de én szeretném, ha az évszámra kattintanak, akkor az oldalon belül az adott dokumentum kompletten megjelenjen.

Ami nem webre való dolog, pl. egy .doc file - az NEM jelenhet a weben. Ennyi.


.pdf file megnyit a computerem (mert van adobe acrobat reader rajta), de soha nem jelenik meg a .pdf darab egy weboldalon belül. Mutass egy példát... mert szerintem ilyen nincs. Nem WP-ben nincs, hanem a web nem így működik.

Amúgy nagy marhaság nem webre való dolgokat (Word és Excel) fájlokat a webre rakni. Ha nekem nincs efféle bizbaszokhoz programom installálva, akkor soha nem fogom látni őket, de ha van is, az én default beállításaim teljesen felülírják az eredeti dokumentumot, úgyhogy a nagy gonddal készített formázást dobhatja a szemétbe az eredeti szerző...


Erre találták ki a Portable Document Format nevezetű izét (PDF), mert az minden gépen ugyanúgy néz ki. De nem a web browserben, illetve a weboldalban jelenik meg soha (bár megtévesztően úgy néz ki első látásra!), hanem az AA Readerben, ami - mert okos - a browser ablak méreteihez igazodva nyílik meg.

Összefoglalva: web böngésző (browser) nem tud megnyitni/mutatni sem Word, sem excel, sem pdf darabokat. Ebből kell kiindulni.

Ha ezen túljutunk, akkor lehet tárgyalni a webes dolgokról.

Szervusz Moshu !Na, ez világos beszéd volt !Első leckén túljutottunk, felfogtam. (Volt is ilyenféle gyanum, de nem ilyen korrekt, tömör, érthető megfogalmazásban.)Ha jól fogtam fel, akkor fogjam a doc-fájlomat, másoljam be a WP-be, és formázzam azzal amim van, úgy, ahogy tudom (vagyis amennyire a mini szerkesztője engedi) ? Ami kis méretnél elmegy, de pl az Alapszabály esetén rengeteg meló. :slight_smile:A többiről meg még hallhatok ?Kérem tisztelettel a következő leckét !Üdvözlettel:

Hallhatnál… de most másfél napra elutazom Talán holnap este (én időm szerint, ahol most szombat dél van).

Köszönöm Moshu !Kellemes utazást, jó weekendet !… és ne aggódj az utad alatt; azért még van mit tennem… :slight_smile:Itteni idő szerint (amikor ott szombat dél van) szombat este van, és az utazásod érdekében megiszom egy Canadien whiskey-t, amit leporolok egy nagy, hideg, kisfröccsel.Mindenkinek szép estét (bár Moshu útja senkit ne riasszon el, ha van jó, frappáns mondanivalója. :slight_smile: :slight_smile:Üdvözlettel:

Egyszer volt egy hasonló munkám: MS FrontPage-vel és egyéb efféle ocsmányságokkal készített site, kb. 100 különböző oldal nyolcféle stilusban + Word dokumentumok meg effélék… Nem volt egy leányálom, úgyhogy nem irigyellek!Avval kezdtem, hogy rugdostam a kedves ügyfélt, amíg kipasszíroztam belőle egy diagram-féleséget, hogy miképpen legyen a tartalom megorganizálva (mert minden ömlesztve volt a root könyvtárban). Neki is jót tett, mert végre elkezdett gondolkozni, hogy mi is legyen az oldalon.A diagram alapján kiokoskodtam, hogy WP-ben mindez hogyan oldható meg. Ahol kellett, ott változtatásokat javasoltam. Ennek alapján saját magamnak felvázoltam, hogy mi lesz Page (vö. Irás > Oldal) és mi lesz Bejegyzés (post) különféle kategóriákban, alkategóriákban.Utána megalkottam WP-ben a “vázt” - kategóriák, Oldalak, aloldalak stb.Ezután jött a gyötrelem (és ezért külön tallérokat számoltam fel darabobként!).

FTP-vel leszedtem a régi oldalaikat ide a gépre. PSPad-del, mert evvel szoktam fájlokat szerkeszteni, vettem egyenként csak a body és /body közötti részt - gyakorlatilag a tartalmat - lecsupaszítottam, azaz a szerkesztővel kiirtottam belőle minden html tag-et, sallangot. Mikor csak a tiszta szöveg maradt, akkor azt bemásoltam a postokba, illetve Oldalakba. (N.B. Én soha nem használok wysiwyg/vizuál szerkesztőt, ergo WP nem bántja a kódomat!)

Arról eleve meggyőztem őket, hogy az a hetvenhét-féle stilus, icsa-csicsa, ami addig volt, az marhaság, tehát az NEM lesz az új oldalon. Ilyesmiben kategorikus szokok lenni: ha már megfizetnek, akkor nem hagyom őket belebeszélni, mert abben az esetben nagyon nem-profi végeredmény születne. (Az ügyfél sose tudja mit akar, mindig csak okoskodik :wink: )Néhány testreszabott kategória template-tel, Oldal template-tel és pluginokkal elértem, hogy a site áttekinthető, funkcionális és tiszta legyen. Pl. kellett egy lábjegyzet plugin, mert azok a Word bizbaszok tele voltak lábjegyzetes tanulmányokkal…Ez idáig aránylag egyszerű, ámbátor nagyon babrás, pepecs munka. De megcsinálható.Ami - jelenleg - gond, az a többnyelvűség. Bár több plugin is van, ami ezt célozná, még nem láttam egyet se, amelyik kifogástalanul működne a jelenlegi (2.3.2) WP verzióval. Kedvencem a Gengo (volt), az eredeti csak a 2.0.x-vel megy. Van egy alfa-változata, amit mások próbálnak életben tartani… “majdnem” működik. Azt figyelem, úgyhogy szólok, ha beindul.

====================Mivel említetted az Alapszabály c. oldalt, és a “formázási” nehézségeket, hadd illusztráljam egy részlettel onnen, hogy mit NEM szabad a kedves ügyfélre bízni: Ime egy sor belőle:


Az Ambassador Club Pécs weboldala (honlap): http://www.ambassador-pecs.hu

Hát... aki ezt nagyeszűen megkódolta - annak kuss, az ne beszéáljen belé, hogy hogyan legyen az új website megcsinálva. Mindebből neked ennyi kell WP oldalba vagy postba:

Az Ambassador Club Pécs weboldala (honlap): http://www.ambassador-pecs.hu


Minden egyéb a style.css-be való. Szóval, nem kell ettől majrézni, csak ki kell irtani a szemetet. Arra ne vállalkozz, hogy ugyanezt a szart újraalkotod WP-ben, az fölösleges időtöltés... Sorry.

Na, ennyit az elvekről. Kérdezz konkrétumot, amikor elakadsz.

p.s. Nem vagyok felhatalmazva, hogy efféle példa gyanánt nyilvánosan belinkeljem a munkám végeredményét, ezért nem "illusztráltam" a fentieket.

Szervusz Moshu !Köszönöm szépen !Sajnos, valami ilyesmire számoltammm :frowning:Mindenesetre, most annyi; a vadiúj HDD mondott egy nyekket, tegnap 15-24-ig, adatmentés történt (90 %-ot sikerült visszamentenünk), ma pedig déltől, jelenleg is, a programok visszatelepítése , frissítése, beállítása valami hasonlóra, mint volt.Köszi, el vagyok velük… :slight_smile:Mindenesetre, írásod tanulságos, különösen alapelveket tekintve - de nagyban igazad van. Míg vártam a válaszodra, valami hasonló úton indultam el (ez is az elszálltak közt van), de azért reméltem, hogy nem lesz vele ennyi munkám - különösen úgy, hogy ez a saját Klubunk, és itt egy huncut peták sem lesz; de meg fogok vele kűzdeni, ha belegebedek is.A Gengo-t én is néztem, de úgy döntöttem, hogy örüljek, hogy lyuk van a fenekemen, és, ha össze tudom hozni elégséges szintre az oldal átépítését.Köszönöm Moshu !

fgy

Már bocs, hogy beleugatok, be az excel képes weben közzétenni, sőt, az eredeti dokumentum mentését követően, rögvest. Fogadó oldalon egy explorernek, meg ActiveX engedélyezésnek kell lenni.

Nomeg office-nak…Mert erre is való…


Zaphod wrote:

Már bocs, hogy beleugatok, be az excel képes weben közzétenni, sőt, az eredeti dokumentum mentését követően, rögvest. Fogadó oldalon egy explorernek, meg ActiveX engedélyezésnek kell lenni.


Nomeg office-nak....

Mert erre is való...

Köszi Zaphod !

Nem teljesen értem, amit mondani akarsz ezzel, vagy lehet, hogy rosszul értem.

Amit Moshu mondott, az viszonylag világosnak tűnt, meg fel is fogom; cseszhetem, ha éppen a weblapot olvasónak nincs feltelepítve office (meg ilyesmi biszbaszok, hogy idézzem Moshut).


A többiben igazad van, hogy megjelenik, vagy letöltöm, de ... éppen az egyik nyűgöm az is (bár nem domborítottam ki), ha már sikerült a látogatót az oldalamra "csalogatni", akkor mifenének lökném ki onnan mindenféle dokumentumok nyitogatásával, nem beszélve arról, hogy tényleg minden más alakzatot látna esetleg, mint amit én megformálta, vagy elképzeltem.

Ezért fájó szívvel, és megtört lélekkel Moshu január 19-i írásában foglaltakat tartom szem előtt, és tudom, hogy rengeteg szöszmörgés lesz vele, ha majd akad rá időm is.

Köszönöm szépen !

Zaphod wrote:

Fogadó oldalon egy explorernek, meg ActiveX engedélyezésnek kell lenni.


Nomeg office-nak....

Hát, béna az a webmester aki csak úgy tud weblapot készíteni, hogy megszabja nekem, minek kell lennie az én gépemen.

A webcsinálás ABC-je úgy kezdődik, hogy a látogató operációs rendszertől, böngészőtől, saját beállításaitól stb. függetlenül egy élvezhető website-ot lát. Vagy nem lát - és ebben az esetben a fentiekhez hozzáadódik a sok országban már törvény megszabta követelmény (cégek, szervezetek esetében), hogy pl. vakok számára készült (hangos olvasó) böngészők is értelmezni tudják a weboldalt.


WP esetében a minimum az (lenne), hogy ha kikapcsolod a stíluslapot (FF-ben a Dev Toolbar-ban van ilyen), akkor is olvasható és élvezhető legyen - "correct good markup", mondja rá az angol. A WP eleve hozza ezt elég szépen, hhacsak a júzer szét nem roncsolja...

Ennek tesztelésére igen derék alkalom április 5-e, a "pucér nap" = naked day:


http://www.dustindiaz.com/naked-day/


egyetlen napra kikapcsolni a stíluslapot :)


(van rá plugin is: http://guff.szub.net/2006/04/03/css-naked-day/ )

'moshu wrote:

Hát' date=' béna az a webmester aki csak úgy tud weblapot készíteni, hogy megszabja nekem, minek [b']kell[/b] lennie az én gépemen.

A webcsinálás ABC-je úgy kezdődik, hogy a látogató operációs rendszertől, böngészőtől, saját beállításaitól stb. függetlenül egy élvezhető website-ot lát.

....egyetlen napra kikapcsolni a stíluslapot :)


(van rá plugin is: http://guff.szub.net/2006/04/03/css-naked-day/ )

Most megnéztem mindkét lapomat meztelenül; a WP így is elég pofás, háááát, a Guppy kissé csúfka, de mégiscsak a miénk és szeretjük... :)

Azért tudok Moshuval egyetérteni, mert amikor kezdtem csinálni a webkedést, és büszkélkedtem egy-két barátomnak, kiderült, hogy a Safarival kínai hastáncost lát a japán gésa helyett, az IE6-tal az Eiffel-tornyot, IE7-tel a hangyák háborúját, míg a FF-szal én azt láttam, amit megcsináltam.


Innen már nem volt nehéz rájönni, hogy akkor dolgozom jól, ha mindenki azt látja, amit én szeretnék (az más kérdés, hogy az eredendően csapnivaló)...

És napról-napra rá kell jönnöm, hogy minden kis lépés, amit megtanulok, egy hosszú folyamat kicsi építőköve; hiába ilyen nagyszerű, építőkövekből álló a rendszer (meg sok másik is), munka nélkül nem lesz komoly eredmény. Esetünkben: sajnos. :)

Üdvözlettel:

Tisztelt Fórumozók !Az előbbi témákhoz kapcsolódó kérdésem a következő:A Club életéről készült eseményekről több kép készült. A képek kiválogatása után a JAlbum nevű programmal különböző albumok készültek (évenként/eseményenként), melyek az oldalon elhelyezésre kerültek a Képtárban.Kérdésem a következő:A WP 2.3.3-ban hasonló metodussal használhatóak-e/érdemes-e használni ezeket az albumokat (minden témához más zenei anyag került kiválasztásra, ami a slide-show megjelenésekor hangzik fel).

Ha nem, akkor gondolom pl. a NextGen-nel kell megcsinálni az albumokat újból, de ekkor van-e lehetőségem a különböző zenék elhelyezéséhez, megszólaltatásához ? (Láttam az audio plugint, csak azt nem tudom róla, hogy eféleképpen felhasználhatom-e, és, ha igen, hogyan ?)Köszönettel:

Sziasztok,

ha mondjuk egy xy nevű pdf file-t szeretnék feltenni a honlapomra, hogy a látogatók letölthessék (pl. ingyen fejezetek az e-bookomból), akkor aItt töltheted le az ebookotkódot csak simán tegyem ki az oldalra, ugye?A pdf file-t nyilván fel kell töltenem FTP-vel a tárhelyemre, de melyik mappába?

Wp-content? Vagy hova?Köszi, remélem nem volt túl buta kérdés.Gábor

Sziasztok!Győző, egy lehetséges könnyítés:Word pl képes rá és szerintem az office minden része ha az nem akkor az openoffice.org szinte biztos, hogy bármiből (saját állományok/program) html-t készítsen.

Mondom a word biztos. a többit csak sejtem.

sőt továbbmenve, openoffice writer relatíve jól konvertál doc-ot PDF-é.

Vagyis ha még aktuális egy próbát megérhet, hogy elmented HTML-lé a doc állományt és ezt a formázott akármit (mert valódi HTML-nek nem nevezném)

beilleszted a WP szerkesztőjébe.

Vagy doc->PDF és pl a szabályzat…Gábor próbáld ki… seperc rájössz, hogy működik-e :slight_smile:

U.I.: WP-vel most próbálok ismerkedni, de egy dolgot már tudok, bármit változtatsz azonnal megnézhető :slight_smile:Ha működik így a link bevitel akkor akár absolult hivatkozással is megadhatod… a tárhelyed public_html-könyvtárához képest (fődomain alapkönyvtára). vagyis

hxxp://sajatdomain.hu/idetettemapdftkonyvtar/pdfneve.pdf

(hxxp természetesen tt vel. csak nem akartam, hogy link legyen.)

Á nem is írom tovább, most nézem, milyen régi a topic.

viszont még remélem egyszer segítségére lehet valakinek.

Igen, ennyi idő alatt már egy baba is a világra jön… :slight_smile:Azóta annyit tanultam, hogy nagyon sürgősen el kell felejteni az MS Office által generált bármilyen HTML fájlt. Illetve, ha beteszed közvetlenül, akkor biztosan át kell faragnod, és 70 km felesleges vackot kioperálni belőle. Nekem már akasztotta meg úgy az oldalamat, hogy csak egy címfelirat maradt benne (érdekes, a FF vitte, a hiba az IE alatt mutatkozott; vagyis a MS saját magát sem bírja - a szabványon túl. :slight_smile:

LOL…Na igen… halottról csak jót vagy semmit…

Mostanában a google átveszi a média szereplést az MS-ről…Viszont ez nagyon találó… nekem a MSmesengerrel voltak biztonsági gondjaim az MS XP-SP3-as szerint… szóval az is egy ékes példa egy rossz operációs rendszer és adott cég egyéb “erősen ajánlott” szoftvere viszonyáról :slight_smile:Ennyire nem néztem utána, hogy pontosan mit is hoz létre a word HTML címszó alatt… csak arra emlékszem, hogy annak idején is furcsa volt még egy frontpage oldallal szemben is a kód… Pedig az sem a legegészségesebb…

De talán egyszerűbb, mint mondjuk egy 200 oldalas szépen formázott doksit kézzel előről újraformázni HTML szerint.

Egy kis támpontot tudnátok adni, ogy jó irányba próbálkozom ezzel?“Sziasztok,

ha mondjuk egy xy nevű pdf file-t szeretnék feltenni a honlapomra, hogy a látogatók letölthessék (pl. ingyen fejezetek az e-bookomból), akkor aItt töltheted le az ebookotkódot csak simán tegyem ki a page-re html nézetben?

Vagy valamelyik php lapra kell helyeznem a kódot?A link pedig legyen ez?http: // sajatdomain.hu/idetettemapdftkonyvtar/pdfneve.pdfA pdf file-t mindegy hova töltöm? Nem akarom, hogy bajt okozzon valahol…

Köszi, remélem nem volt túl buta kérdés.Gábor”

Szervusz diesel!Attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Így, ahogy leírtad, nekem az jön le, hogy viszonylagos rendszerességgel lenne néhány fájl, amit szeretnél letölthetővé tenni. Amolyan könyvtárféle, amiknek a fájlformátuma - történetesen - *.pdf.Én ajánlanám, hogy hozzál létre egy könyvtárat, mondjuk a wp gyökérkönyvtárában, melynek legye neve pl. ebook. Majd használd a wp-downloadmanager bővítményt. Ez - mint nevében is lakozik, egy letöltéskezelő bővítményHa létrehozol egy letöltés oldalt, akkor ezzel a bővítménnyel még külön kategóriákat is létrehozhatsz, pl. kutyám élete, macskám élete, blogom élete, stb. Ezeket tölthetik le a látogatók, mármint az itt elhelyezett fájlokat, amik tulajdonképpen csak az ebook könyvtárban laknak, csak különféle címkékkel lettek ellátva.Másik előnye a felhasználók szempontjából, hogy utólag, anélkül, hogy az egész blogot fel kellene túrni, hogy hol is látta, a letöltések közül bármelyiket letöltheti magának.Ugyanakkor - ugyanezen bővítmény használatával - azt is megteheted, hogy a bejegyzésbe egy letöltés linket helyezel el, mellyel az adott bejegyzéshez, bejegyzésbe tartozó rész is letölthető.A bővítmény használata beszédes, ahogy én itt leírtam, annál lényegesen egyszerűbb.Azt tanácsolom, hogy - hacsak nem érzel feltétlen késztetést - a *.php fájlokat ne módosítsd, vagy csak akkor, ha


 • biztosan tudod, hogy mit-miért teszel, és annak mik a következményei (mondjuk ki egyszerűen: perfektül beszéled a PHP-t), vagy


 • számolsz annak következményével, hogy a következő verziónál (akár biztonsági frissítésnél) úgy elszáll munkád nagy része, mint a győzelmi zászló, vagy


 • egy füzetbe alaposan feljegyzed, hogy mit és hol és miért módosítottál, vagy


 • hetente-kéthetente egyszer legalább mented a teljes állományodat (hihihi: én is ma fogok nekiállni 2 hónap után, a heti mentésnek :slight_smile: )  Jó munkát!