chmod

Hali!Akadt egy olyan problémám, hogy be kellene illesszek szerkesztőn belül az adott oldal forrásába egy kódot amivel nincs is baj, de el menteni nem tudom. Lap alján ezt írja:“Változások mentése előtt a fájlnak írhatónak kell lennie. Meg kell nézni a WordPress Biblia (Codex)(angol) vonatkozó részét további információkért.”Angol tudásom nulla hiába is nézegetem a codexet.Gondolom a chmod engedélyeket kell módosítanom. De mire?..Ez itt a kérdés :]

nos ez serverfüggő, de 755-el elvileg mennie kéne

Legegyszerűbb, ha felteszed a wp-security-scan bővítményt, rákattintasz a scan-re, és könyvtáranként, meg fontosabb fájlonként megmutatja színekkel is, hogy most milyen chmod-úak, és milyennek kellene lenniük.

Aztán felszaladsz a fájljaid közé FTP-n a Total Commanderrel, és átállítgatod a kívánt módokra. (TC - fájlra, könyvtárra állni - TC bal felső sarok: Fájl - Attributumok módosítása, majd a felugró ablakocskába a megfelelő, ajánlott számjegyeket neírni, okézni)

Kedves Győző!Köszönöm a plugint.A káoszt nagyjából helyre is állítottam vele kivétel egyet. És ezt a file-t sehol nem találom: “htaccess”

Fogtam a google fordítót és le fordítattam vele egy hibaüzenetet:“A fájl. Htaccess nem létezik wp-admin /.”ez hogy lehetséges? :angry:

hát úgy, hogy neked kell létrehoznod. :slight_smile: tehát csinálsz egy üres file-t és feltöltöd a wp-admin mappába (egyes tárhelyeken gondot okozhat a .htaccess feltöltése, akkor txt.htaccess néven töltsd fel például, majd nevezd át… .htaccess-re :slight_smile: )

köszi szépen :slight_smile:

de ettől nem lesz semmivel sem biztonságosabb a wp installod amúgy :smiley: ha lenne vmi tartalma a file-nak akkor talán, de nem ezen múlik :slight_smile:

nem lesz biztonságosabb de lehetséges az is hogy az adott tárhely szolgáltató ezt nem engedélyezi már mint a saját htaccses a . előtte meg azt jelenti hogy rejtett fájl de gondolom ezt nem kell mondani. az unixos hagyományok miatt +ban meg ügyelni kell a sorvégi karakterekre is. érdemes a rejtett fájlok mutatását is bekapcsolni természetesen csak egy javaslat volt. illetve kiegészítés a hozzászólásodhoz. :slight_smile:


'richardtechno' wrote on '2010-01-05:
Fogtam a google fordítót és le fordítattam vele egy hibaüzenetet:

"A fájl. Htaccess nem létezik wp-admin /."

ez hogy lehetséges? :angry:
úgy hogy alapból nincsen létrehozva alapból mert elég sok elég érdekes trükk van a htaccses használatával hogy hogyan lehet kompromitálni az adott szervert a httaccses segítségével. érdemes elolvasni az apache dokumentációját a htaccses lehetőségeivel.pl ha valaki elég ügyesen trüközik a htaccsesel akkor simán lehet rendszergazda az adott szerveren. Apache receptek könyvben benne is van ez a módszer is érdemes elolvasni az ott leírtakat. :) természetesen megvehető papír könyv formában és letölthető pdfben is akár:)

Üdvözletem!

Én is szeretnék tanácsot kérni, mivel nekem is problémám van a jogosultságokkal. Jelenleg bármit is próbálok feltölteni a hozzászólás szerkesztőben, azt a hibaüzenetet kapom, hogy “Nem sikerült létrehozni a(z) … könyvtárat. Ellenőrizni kell, hogy a szülő könyvtár írható-e!”. Feltettem az ajánlott WP Security Scan bővítményt, és az mindent rendben talált: fájlok 644, mappák 755. Most mindent csak ftp-n keresztül tegyek fel vagy a wp-content/uploads mappának adhatok 777-et is? A 000webhost-on vagyok egyébként.

mindent lehet, csak hosszútávon nem kifizetődő. :slight_smile: Mivel a 777-el mindenki(=világ=internetről bárki) írhat a könyvtáradba…

Igen, ezt sejtettem. :slight_smile: Ez szerinted a tárhelyem fogyatékossága, hogy a WP még így sem tud írni a mappákba?

http://forum.word-press.hu/topic/1838-name-server-hogyan/page__view__findpost__p__24650nem a legjobb híre van annak a szolgáltatónak :wink:

(nekem nincs ott accountom, de nem sok jót olvastam)

“Nem sikerült létrehozni a(z) … könyvtárat. Ellenőrizni kell, hogy a szülő könyvtár írható-e!”.vagy nem létezik a mappa. Akkor létre kell hozni.Vagy nem abba a mappába mutat a feltöltés, akkor módosítani kell, hogy oda töltsön fel:

Adminban:

Beállítások [box] >>> Egyebek [menüpont] oldalon beírod neki ezt:Feltöltött elemek tárolása ebben a könyvtárban: wp-content/uploadsAlapesetben wp-content/uploads kell beírni, de egynémely hazai szolgáltatónál a teljes utat be kell neki írni. /home/egyedi-szamok/public_html/wp-content/uploads de ez utóbbi útvonal még speciális esetekben bonyolultabb, és a szolgáltatótól kell megkérdezni a pontos címet.Illetve itt: http://www.000webhost.com/faq.php?ID=13 mégicsak a 777 jogot írja…Illetve meg kell próbálni a sima feltöltést a flash feltöltés helyett.De valakinek sikerült: http://forum.word-press.hu/topic/1346-ingyenes-webtarhely/page__view__findpost__p__11402és valaki pedig jól megmondja a tutit: http://forum.word-press.hu/topic/1605-telepitesi-problema/page__view__findpost__p__24478 :smiley:


'hitetlen' wrote on '2010-01-31:

...
Köszi, de mindent kipróbáltam már, amiket írtál. Valószínűleg akkor ez a 000webhost.com sara lesz. Kicsit fura, hogy egy ekkora tárhely szolgáltatónál ennyire nem figyelnek a WP-vel való együttműködésre. Vagy csak ilyenekkel próbálnak a prémium csomag felé terelni? :rolleyes: Amúgy most el kell gondolkodnom, hogy hogyan legyen, de jelenleg az oldal költöztetésén (amit most még szeretnék elkerülni) kívül más megoldás nem merül fel bennem. A 777-et inkább mellőzném, de ftp-s hozzáférést se biztos, hogy szívesen adnék azoknak, akik majd üzemeltetni fogják az oldalt (nem is értenének hozzá).
'rozi' wrote on '2010-01-31:

...
Nekem amúgy kellemesek a tapasztalataim vele. Néha ugyan kicsit lassúak az oldalak, de így is ezerszer több dolgot lehet megcsinálni ott, mint sok más fizetős tárhelyen. Az idézett domain regisztrációs mizéria valószínűleg csak az én hozzá nem értésemnek volt köszönhető.

Hali!

Hát igen… 000val ez van. Természetes, hogy ahol van fizetős szolgáltatás is ott az ingyenes csak “kedvcsináló” így mindig kell legyen vele valami gond :frowning:


'hitetlen' wrote on '2010-01-31:
és valaki pedig jól megmondja a tutit: http://forum.word-pr...dpost__p__24478 :D
Ha már én lettem a nagy tutimondó, akkor most is megmondom a frankót: a 777 chmod a helyes megfejtés: http://wptest.webege.com/2010/02/ha-mar-megmondtam-a-tutit/

A szakadozás továbbra sem szűnt meg, kész kínszenvedés FTP-vel küzdeni - igaz, hogy amikor dolgozik, akkor nagyon megy. :)

'Farkas wrote on '2010-02-01:
a 777 chmod a helyes megfejtés

Igan, azzal nekem is ment. ;) És mivel sok más lehetőség nincs a trükközésre (próbáltam egy második, írható, külső tárhelyre irányítani a feltöltéseket), valószínűleg nekem is ehhez kell fordulnom. De ilyenkor azért talán be kellene üzemelni valami URL-elrejtős scriptet, hogy a linkekből legalább ne tudják megmondani, hogy melyik mappába mennek a feltöltések. Nem lesz túl elegáns, hogy minden képet ill. fájl linket tartalmazó hozzászólás html nézetébe bele kell majd kézzel piszkálni (gondolom ennyire speciális problémára már nincs plugin), de hát ez van.


Az azért kicsit nyomja a csőröm, hogy guglizással e témában alig találtam valami használhatót, pedig feltételezésem szerint azért nem kevesen használnak wordpress-t 000webhost-on. Ebből két lehetőség merül fel bennem:


(i) az egészet mindenki elintézi egy "lesz*rom és lesz 777" vállrándítással, és mélyen hallgat


(ii) a probléma mégsem annyira globális jellegű, mint azt én bírom feltételezni

arra amit keresel az url_rewrite a megoldás. Ez az ami a kötvetlen linkeknél is működik. “úgy csinál mintha ott lenne, de mégsem :)”

http://httpd.apache.org/docs/2.0/misc/rewriteguide.html

http://www.google.hu/search?hl=hu&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&hs=hIC&q=url+rewrite&btnG=Keresés&meta=&aq=f&oq=