Yahoo player

hgrg.

Ez hagyján, mert legalább más szerzeményét használod erre meg arra…, de jobbat mondok.

Van egy együttesed, vagy csak szólóban nyomod, nem publikálhatod a demódat a neten az artisjus nélkül + fizetni kell nekik. A saját dalodat (amit akár pl. fütyörészve adod elő) nem hozhatod nyilvánosságra.

És ez vonatkozik az irodalmi művekre is (pl. versekre) - mindenre, ami szellemi termék.

Na, persze ez csak magyar jogszabály…, ha van valami az életben, amit könnyű kijátszani a kicsiknek, az pont ez. Nem magyar tárhelyen kell publikálni :wink:

A nagyok azok, akik ezt nem tudják kijátszani, és minden forint, amit velük fizetettnek ki, azt végül így vagy úgy, de úgy is a vásárló fizeti ki, azaz te meg én.

'DjZoNe' wrote on '2010-01-19:

Érhető az ő oldaluk is, szerintem.

Az amatőr/induló zenekarok felrakja a saját számai pedig a háború áldozatai, azt nem fogják/tudják megkülönböztetni a többitől.

Akkor már most rögtön mehet is az atw.hu tulaja a bíróságra..., hogy miért? Mert egyes (más) szolgáltatók törvényt sértenek..., és ne nézzük ezt, meg ne nézzük azt..., kollektíve büntessünk.

Mindegy, tudom mit mondasz, értem... (anyósom hangos verseket tett fel - saját szerzeményt..., de hát mp3 fájl volt mind..., pár hét múlva jött a gyalugép, és törölt mindent)

Tömörítve kell felrakni letölthetőnek,és nincs gond…legalábbis kevesebb…

“És ez vonatkozik az irodalmi művekre is (pl. versekre) - mindenre, ami szellemi termék.” ->akkor pl. a poet.hu-t is szépen elkaphatnák,mert ott sincs semmi ilyesmi…meg amúgy is…ez már szerintem túlzás picit…

Sajnos a tömörítés se “véd” meg. Egy .avi-t raktam fel (másnak). Daraboltam, tömörítettem (ha letöltötte az illető , törölni volt szándékom :slight_smile: ). Erre az extra pár rar feltöltése után törölte az egészet(hiába darabokban töltöttem fel és hiába volt csomagolva).

Szóval, ha ‘figyelnek’, úgyis belelátnak(valahogy) :wink:

'Balou' wrote on '2010-01-19:

"És ez vonatkozik az irodalmi művekre is (pl. versekre) - mindenre, ami szellemi termék." ->akkor pl. a poet.hu-t is szépen elkaphatnák,mert ott sincs semmi ilyesmi..meg amúgy is...ez már szerintem túlzás picit...

Hogy a verses (hivatalosan: szövegíró?) oldalakat most mennyire veszi komolyan az artisjus, azt nem tudom. A törvény rájuk is vonatkozik (de az tudom, hogy a zenére most pár éve nagyon vevő az artisjus. Egy ismerősöm amatőr zenekaroknak adott megjelenési lehetőséget (bemutatkozás, demó meghallgatása stb.), és ebből lett neki nem kis problémája + a fenyegető artisjus levél a zenekarokat is megemlítette)

A zenésznek is kell fizetni (regisztráció díjat) az artisjus-nak (anélkül nem publikálhat a neten), aztán majd három hónap múlva elkezd kapni vissza egy kis aprópénzt (az össz. befolyt pént nagyjából a 80%-át osztják vissza..., pontosan nem tudni, miként osztja szét a szerzői jogokért befolyt összegeket az artisjus, mert a lemezeladások száma csak egy a sok tényező közül. Valószínű bratyi lapon...)

poet.com vagy valami hasonló domain + külf. tárhely, és elkerülheted a problémákat.

Jahhh, van itt egy kisebb gy.i.k. oldal:

pl: http://www.artisjus.hu/szerzoknek/faq.html

Versek, novellák, regények - hogy válnak védetté?

Az irodalmi művek is automatikusan, a létrejöttüktől kezdve a szerzői jog oltalma alatt állnak. Szemben a zeneművekkel, az irodalmi műveket nem kell az Artisjushoz bejelenteni ahhoz, hogy a szerző jogdíjat kapjon művének élő előadásai és rádiós-televíziós sugárzásai után. Ehhez elegendő egy szerzői személyi adatlapot kitölteni.

2:

Csak a saját számaimat adom ki lemezen. Kell fizetnem jogdíjat?

Nem. Az ilyen, ún. szerzői kiadások esetén nem kell jogdíjat fizetni, hanem egy nyomtatvány kitöltésével kell tájékoztatni az Artisjust a kiadás főbb adatairól. Fontos, hogy erre valóban csak akkor van lehetőség, ha maguk a szerzők végzik a kiadást. Az Artisjus szigorúan fellép minden olyan esetben, amikor a kiadó úgy akarja elkerülni a jogdíjfizetést, hogy a szerzőkkel "aláírat egy papírt", de valójában mégis maga végzi a kiadást.

Az Artisjus a zeneszerzők, szövegírók egyesülete :lol:

és azt hiszem ez a másik forrás:

ArtisJus idevágó oldala: http://artisjus.hu/szerzoknek/mubejelentes.html. Tehát, ha valaki összedob otthon egy zenei alkotást, nem teheti elérhetővé anélkül, hogy fizetne az ArtisJusnak (regisztrációs díj: 700 Ft+ÁFA / dal)

Meg ez a történet sem rossz: http://merras.sfblogs.net/2007/artisjus-szerzoket-rablo-egyesulet.scifi :D

"A CD természetesen jogtiszta, a számok szerzőjének, előadójának teljes hozzájárulásával adja a kiadó ..."

"Tehát, ha a jogdíjat is beleszámoljuk, az előállítás költségéből csaknem 50%-ot elvisz az Artisjusnak fizetendő díj. Ha 10 számnál többet adsz ki egy CD-n, akkor már több, mint 50%."

'rozi' wrote on '2010-01-19:

Szóval, ha 'figyelnek', úgyis belelátnak(valahogy) ;)

Nem néz bele..., .zip .rar és társai is megy a kukába. .avi .mp3 ... levesbe

A youtube.com is hasonló..., ott a videó címe az, ami miatt törölhetnek egy saját videót.

pl. minden x.y zenész című videót törölnek, akkor is, ha az saját videó (pl. paródia). Akkor is, ha annak semmi köze az adott zenészhez (pl véletlen név egyezés)

Illetve filmcímeket is törölnek (na, ezt spec. saját káromon tudom, jogtiszta film-traileket tettem fel, a kiadó előzetes hozzájárulásával ([direkt rákérdeztem, hogy youtube oldalon lennének publikálv] - egy idő után törölték mind)

feltöltés: általában mime alapján megy a “tisztogatás” szerintem. azért meg lehet próbálni az átnevezés szétszedés hasonló dolgokkal, de annyira triviális és gyerekes, hogy ha tartalmat akarnak szűrni akkor ilyesmire odafigyelnek…

Amúgy annyira off lett a topic, hogy jobb lenne a presszóban foglalkozni vele a továbbiakban :slight_smile:

Jól elkanyarodtunk a témától :smiley:

Sztm átnevezem “Artisjus és az online hanganyagok jogai” címre, és átrakom Presszóba :smiley: