Sziasztok!
Új fiú vagyok, ezért remélem, jó helyre írok és nem lerágott csontot :).
Felraktam egy WP-t, beállítottam a permalinket (közvetlen link), működött is szépen. Aztán felraktam egy Gallery2-t, mert alapvetően az oldal galériás, és ezt a cuccot jól ismerem és szeretem is, ráadásul ugyebár van hozzá plugin, a WPG2. Na, itt jönnek a gondok.
Minden babán működött, csak a Galleryben nem volt jó pár permalink. Elkezdtem konfigolni a dolgokat, és “játszottam” a rewrite modulokkal. Szép okosan sikerült azt elérnem, hogy se a galéria, se a WP nem működött (illetve az indexoldal igen).
A baj forrását abban láttam (hályogkovács logikával), hogy mindkét “modul”, azaz a WP és a Gallery2 saját ReWrite szabályokat alkalmaz, saját ReWriteBase definícióval, és a kettő üti egymást.
Próbáltam azt csinálni, hogy a Gallery2 .htaccess fájlját berakom a gallery2 könyvtárba, a WP-ét a wordpress könyvtárba, DE!
Ha a rootba nincs .htaccess, akkor minden oldal 404, tehát ő mindenképp a rootból próbálja elérni a ReWrite szabályokat (holott tudomásom szerint a .htaccess könyvtáranként működik). Ha berakom a rootba a WP saját .htaccess. fájlját, bármilyen menüpontra bejelentkezik egy random galéria oldal (nem a main.php, hanem egy belső oldal), és nem megy tovább. Ha berakom a rootba a Gallery2 .htaccess fájlját, akkor a galéria működik, viszont a WP nem, ami persze érthető, hiszen ott van egy RewriteBase /gallery/ definíció, és nyilván pl. a kapcsolat menüpontot a /gallery/kapcsolat címen keresi.
Addig sikerült ügyeskednem, míg működésre bírtam a galériát, a WPG2 Rewrite módjával, viszont a WordPress így nem működik. Sajnos én tök hülye vagyok a ReWrite lelki világához, és hiába olvasgatom az Apache leírását, nem tudom értelmezni. Csatoltam a jelenlegi .htaccess fájlt, hátha valaki lesz olyan jó, és megnézi nekem, hol lehet a bibi.
Elvileg, legalábbis én úgy okoskodom, valahogy úgy kellene lennie a dolgoknak, hogy a ReWriteBase az alapban a root, innen egy “kapcsolat” permalink elvisz a “root/wordpress/index.php?p=2” címre, a galéria permák pedig a root/gallery (vagy root/wpg2, igazán ezt én sem értem, de a .htaccessben így van, lehet, hogy ez is már egy átirányítás, hook, vagy mit tudom én) megfelelő oldalára.
No de ehhez én már nem tudom értelmezni a .htaccest…
Nagyon megköszönöm, ha valaki tud segíteni a dologban!
Hm. Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, sikerült megoldani a gondot… 
Órákig túrtam a webet, és találtam egy postot, amely azt mondta, hogy a Gallery2 Rewrite moduljában a 404-es hiba “rövidítése” bekavarhat. Kikapcsoltam, de ez nem oldotta meg a gondot,nyilván mert már el volt mindenhová mentve az előző állapot. Ezért aztán jött a gyalu. WPG2 kikapcsol, WP permalink visszaállítva defaultra, G2 Rewrite modul kikapcsol, a szerveren az összes .htaccess kiürít, G2 cache kiürít. WP-ben perma bekapcsol (%pages%), letesztel, működik. WPG2 engedélyez, beállít, WPG2 Gallery 2 Rewrites opció bekapcsol.
Most jó.
Egy bajom van csak: eddig a galériaoldal permalinkje wpg2 volt, most wpg2-2 :D. A modul legyárt automatice egy saját oldalt, és úgy tűnik, valahol volt egy másolat a régiből. Sajnos ennyire még nem vagyok jártas a WP-ben, így nem tudom hogyan tudok véglegesen megszabadulni a törölt oldalaktól (a lomtárat kiürítettem, de ezek szerint az nem volt elég neki, phpMyAdminban pedig nem találtam nyomát…).
De pestiesen szólva (már bocsánat, de) leszar*m, még egyszer nem állok neki fél napot szopni emiatt… 
Köszönöm a figyelmet, és elnézést, ha valaki már nekiállt keményen dolgozni a problémámon. 
“post revision” törlő /vagy manager/ plugint keress, az kigyomlálja az írás közbeni mentett másolatokat.
például ez? http://wordpress.org/extend/plugins/delete-revision/
Nagyon köszi mindkettőtöknek, felraktam, 38 próbaverziót ki is tudtam vele törölni... :D (bár kicsit megdolgoztatott, mert az Install szerint a Vezérlőpultnál kellene lennie a managernek, ehelyett a Beállításoknál van, de ez legyen a legnagyobb bajunk. :)) Amint időm lesz rá, átnézem a plugin karavánt itt a fórumon tippekért; abszolút szűz vagyok a WordPressben, ám tanulékony. :)