Két non-profit projektben veszek részt, amelyik Wordpressre alapul ill. Wordpress alapokra települ át. Az egyik egy alapítványé, ahol egy többnyelvű könyvtár és néhány honlap működik, azonos témakörben. A másik egy közösségi rádió honlapja, benne minden műsornak külön bloggal. A két projekt különböző szerveren fut.
Az első próbálkozásaimat sima Wordpressel tettem, s nem kétséges, hogy gyakorlatilag mindent meg tudok vele oldani. Aztán telepítettem az MU-t is, mert, ahogy a fentiekből látszik, hogy több hasonló blogra van szükség (a különböző nyelvek könyvtárai, a műsorok blogjai). Azonban néhány dolog elbizonytalanított, vajon tényleg az MU-e a jó megoldás.
Kezdjük a rádiós esettel, mert itt talán egyszerűbb a kérdés. A rádió honlapja részből áll: a kirakat szerepét betöltő nem nem interaktív, de sűrűn módosuló nyilvános részből (ez egy WP blog), a rádióban működő közösségi műhelyek interaktív oldala (ez egy másik), és a műsorok egyedi blogjai (kb. száz blog). A három rész stílusa ugyanaz, alapvető menüelemek ismétlődnek és a kívülálló számára egy honlapként jelenik meg, függetlenül a technikai megoldástól.
A rádiós honlapnál igény, hogy kereshető legyen az egész site (egyszerre minden blog), és esetleg megoldható legyen az, hogy a főlapra automatikusan kerüljenek bejegyzések a műsorblogokból.
Nekem úgy tűnik, hogy a rádiós lapnak előnyös lenne az MU, különösen, hogy legalább száz önálló blogot kell nyitni. A keresésre és az automatikus megjelenítésre nem tudom a választ.
Az alapítvány lapjai más problémát vetnek fel. Gyakorlatilag négy önálló honlapról van szó, amelyek szakmailag összetartoznak, de témájukban és a célközönségben elkülönülnek (közösség, szakmai tudástár, elő kérdések blog és többnyelvű könyvtár). Minden lap ugyanazon a témán alapszik, de az egyes honlapok kinézete, hangulata eltérő, ami a téma template egyediesítését igényli. Egy nagyon jó profi templatet használok, amitől nem kívánok eltérni, bár még a nyelvi modulja nincs meg, ezért néhány sort át kell írnom magyarra illetve az adott könyvtár nyelvére. Ez a probléma remélhetőleg néhány hónapon belül megoldódik, már dolgoznak a nemzetköziesítésen.
Ezeknek a lapoknak egy részét most külön WP telepítésbe tettem, a könyvtárat pedig MU alá. Szimpatikus lenne mindent MU alá tenni, de épp az egyéniesített temlapatek elgondolkoztattak. Úgy látom, hogy MU alatt egy témát csak központilag lehet telepíteni (ami logikus is), de ebből következik, hogy olyan egyéniesítésre, ami a kódban történt módosítással megy, nincs mód. A téma nagyon jól konfigurálható blogonként, de ez (most még) a nyelvi módosításra és (később sem) a css módosításokra nem vonatkozik.
Jelenleg öt könyvtár van (5 nyelv), és ez lassan bővül, évek múlva lehet száz is. Ez kifejezetten MU téma, úgy gondolom. Nekem úgy tűnik, hogy az egyéniesített témát csak úgy fogom tudni használni, ha minden módosítást külön installálok. Ekkor az előnyöm mindössze az marad, hogy a WP-t nem kell külön frissítgetni. (Mondjuk az igazsághoz tartozik, hogy amint meglesz a po fájl, a könyvtár elmegy egy template alól, de a többi lap akkor is igényelni fogja a saját módosítását.
Remélem érthető voltam, nem voltam túl hosszú, s világosak a kérdések is. Nincs szükségem arra, hogy általánosságban beszéljünk a két változat különbségéről, csak erre a néhány praktikus kérdésre vagyok kíváncsi. Ilyen megközelítésben nem találtam válaszokat a neten.
Összefoglalva (a főbb kérdések):
Jól gondolom, hogy a rádiós honlap jobban megoldható MU alatt?
Érdemes-e az alapítvány egyelőre max. 10 lapját MU alá erőltetnem, az ismert feltételek mellett?
Ha nem MU-t használok (az alapítványnál), tudom-e a különálló telepítéseket központilag frissíteni (WP és plugin, téma értelemszerűen egyéni marad)?
Létezik-e közös belső keresés MU és sima WP alatt? (Keresés egyszerre több blogban.)
Köszönöm a válaszokat.