WP telepít.s - nincs quickstart?

Sziasztok!Több mint egy év Joomlás karrierem után úgy döntöttem, hogy következő weboldalom WP-ben készítem el. Hosszas keresgélés után megtaláltam a sablont, amit használni szeretnék, a rendszere telepítése könnyedén sikerült.Feltelepítettem a sablont is, és észrevettem, hogy az oldal előnézete közben gyakorlatilag semmit nem látok. Joomlában, ha a user kiválasztja a mintaadatok telepítése funkciót, akkor az oldal pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint ahogy a sablon demo oldalán látta, s ez óriási segítség az oldal építése közben (modulpozíciók, mi hogy néz ki, css class suffix lehetősége, stb.) A Wordpressben azonban ilyet nem találtam.Totál kezdő WP felhasználóként gyakorlatilag mindenre magamtól kell rájönni, mit hogyan és hol kell beállítani ahhoz, hogy azt az eredményt kapjam, mint a demo oldalon. Azaz, úgy vettem észre, hogy WP-ben a sablon csak magát a sablont telepíti, s nincs ún. quickstart csomag, ami mindent feltelepítene a sablonnal együtt.Mit tudok tenni annak érdekében, hogy valami mankót szerezzek arra vonatkozóan, mit és hogy kell beállítanom a kívánt eredmény elérése érdekében?Mert enélkül nagyon nehéz dolgom lesz, még akkor is, ha tapasztalt CMS felhasználó vagyok, de ugye WP-ben minden teljesen más.Köszönöm.

Üdv a fedélzeten!Sablon telepítésekor van olyan, hogy Előnézet, amikor a sablon bekapcsolása előtt megnézheted, hogy mi fog történni a kinézettel.A sablon telepítése még nem jelenti azt, hogy használod is, előtte - általában - ezt, meg azt alakítasz rajta. Éles oldalon ugyancsak ritkán szokás szerkesztgetni. Amikor szerkesztő üzemmódba helyezed magadat, akkor minden változást azonnal megnézhetsz, ha a Vezérlőpult tetején lévő honlap-címedre kattintasz. (Ctrl-gombbal együtt a kattintás = új oldalon szörnyülködhetsz, hogy mit is csináltál. :slight_smile: )Ha egy sablonhoz (ritkábban) kifejezetten egy meghatározott bővítmény kell, akkor azt külön teszik oda, mert a bővítmény szerzőjének jogát nem kívánják csorbítani. Az is előfordul, hogy megegyeznek vele a sablonkészítők, és ekkor a funkcion.php fájlba beleszögelik.Oldal és bejegyzés szerkesztése során a munkádat vázlatként elmentve, a szerkesztő jobb oldali részén látható Előnézet segítségével megnézheted, hogy az adott bejegyzés, vagy oldal miként fog megjelenni.

Köszönöm a választ.Bizonyára rosszul fogalmaztam. Nem az kérdéses számomra, hogy előnézetben meg tudom-e nézni a változtatásaimat vagy sem, hanem az, hogy sablon telepítés után miért “üres az oldal” ?Ha mondjuk ezt a Joomla template-et megvenném, s feltelepíteném a quickstartot, akkor miután ez megtörtént az oldalamon pontosan ezt látnám.http://demo.rockettheme.com/Ha mondjuk feltelepítem ezt a sablont, ami egy WP sablon, akkor nemhogy pontosan ugyanezt nem látom, hanem gyakorlatilag semmit, az oldal nevén kívül.http://www.freshthemes.com/demo/?theme=dailyAzaz, a WP oldal alatt nincs tartalom, míg Joomla esetében mindig volt.Én azt szeretném, ha WP alatt is egy demo content lenne a sablon alatt, hogy ez megkönnyítse az oldalam építését, mert a 0-ról elég nehézkes.Köszönöm.Amúgy számos dolgot találtam a WP-ben, ami számomra meglehetősen szimpatikus, így szeretnék valóban építeni egy WP oldalt, csak így nehéz az indulás.Például modulpozíciókat se nagyon látok, az adminban drag and droppal tudom pakolgatni a widget-eket, de gyakorlatilag 3-4 helyre csak, míg mondjuk Joomlában volt vagy 50 modulpozíció. Egyelőre nem nagyon látom, hogyan lehet ebből az admin felületből egy ütőképes oldalt kihozni. :slight_smile: Márpedig biztos lehet, mert van jó néhány ilyen. :slight_smile:

Azért pedig előre elnézést kérek, ha az elkövetkező hetekben hülyébbnél-hülyébb kérdéseim lesznek a fórumon, mint például miért nincs menükezelő a WP-ben, és hol tudom létrehozni a menüimet, hol lehet a widget-eknek module class suffix-ot állítani, hol lehet beállítani, hogy egy cikk bevezetőjében a readmore előtt mennyi szöveg jelenjen meg, ugyanis ezeket sehol sem találtam az admin panelben. :slight_smile:

Na, akkor most toljunk egy stoppot! :slight_smile:Amiket sorolsz, az mind van a WordPress-ben, csak nem úgy, mint a Joomla!-ban - többek között ezért is hívják a két rendszert egészen másképpen. Meg nem azért különböző a nevük, hogy meg tudjad különböztetni őket. Máshogyan szólva: ahány ház, annyiféle szokás! :slight_smile:Most szólunk, hogy a WordPress-nél teljesen ingyenes a
 • Dokumentáció (a WordPress “Biblia” neve: Codex),
 • a Google, a Bing, a Yahoo, az Ask…stb,
 • a WordPress Magyarország Fórum

  használata, tanulmányozása, akár végtelenszer újra és újra!  Miért mondom ezt - csak félig viccesnek szánva? Mert olyant kezdtél sorolni (menühasználat, read more, stb.) ami ált.WP.alsó tagozatán is tudvalévő dolog; egyrészt saját admin felületeden bátran körbenézhetsz (mondjuk: olyan saját menüt rittyenthetsz alapból, hogy a fal adja a másikat), másrészt az előbb említett helyeken - itt annál sokkal többről van szó, mint előre kialakított helyekre kattints x-szer, és magától odatolódik amit odakészítettek.  Itt a szabadság a végtelen, csak egyetlen gátja van: a saját fantáziánk. (Ja!!! Meg a saját lustaságunk… :slight_smile: :slight_smile: )

Csak csendben jegyzem meg, és én is félig viccesen, hogy az általad említett dokumentáció, a Codex (http://dokumentacio.word-press.hu/) a kérdéseimre egyáltalán nem jelent gyógyírt, gyakorlatilag általános információkat tartalmaz, amiket részben tudok már, részben meg nem érdekel. Az egyetlen felcsillanó reménysugár a GYIK lett volna, ha nem kemény 3 kérdést és választ tartalmazna…Azaz, a Dokumentáció gyakorlatilag használhatatlan erre a célra…Továbbá, az autószerelőnél sem örülne senki, ha azt mondaná neki, hogy a hiba elhárításának csak a kedves tulaj fantáziája szab gátat, s különben is ott a szervizkönyv, olvasgassa. Nem vártam választ a kérdéseimre, csak példának hoztam fel, nyitok neki majd külön topikot, de mire hivatott a fórum, ha nem arra, hogy valaki kérdez, s aki tudja a választ, válaszol, ezáltal segít? Minden kérdésre válasz a Google, akkor zárjuk be a fórumot, semmi értelme, keresgéljen mindenki ott. Ehh…

Nem, nem! Én nem azt a dokumentációt mondtam, hanem a Codex-et! :slight_smile:Egyelőre nem kérdeztél semmit, csak sommás megállapításokat tettél olyan dolgokról, amelyek tényleg az orrod előtt vannak (menü). Ez a pár téma a Fórumban, meg hozzá a kérdez-felelet-halmaz azt mutatja, hogy nem csak a Google-ra való utalásokat használják a Fórumozók!Az autószerelő példádhoz egy csipetke adalék:
 1. autószerelőhöz akkor visszük az autónkat, amikor úgy gondoljuk, hogy nem tudjuk megjavítani a hibát, vagy nincs rá időn, vagy nem akarunk vele bíbelődni. megjavíttatjuk mással, egy hozzáértő autószerelő szakemberrel. Éééés, fizetünk érte. Akkor valóban nem örülnénk az általad felvázolt helyzetnek.


 2. amennyiben mégis úgy döntünk, hogy meg akarjuk javítani az autónkat, mert értünk hozzá, mert érdekel bennünket és képesnek tartjuk magunkat a javításra, netalán rá vagyunk kényszerítve, nos - ilyenkor feltúrjuk az elérhető összes kézikönyvet, útmutatót, használati útmutatót. Ha megakadunk, akkor hasonszőrű barátainkat, barátaink barátait keressük fel, tapasztalatcserét ajánlunk. Tudást adunk és kapunk, díjmentesen, önzetlenül. És sokat teszünk érte mi is, és sokat kapunk másoktól is.  Szívesen, nagyon szívesen adunk, csak előbb te is vedd a fáradságot, hogy megismerkedsz az alapvetésekkel. Amíg nem teszed, addig bizony könnyen lehet a “Hol a gyertyakulcs?” kérdésre a “Nézz körül a polcokon!” válasz, és nem üget senki az “Alapszerszámok” feliratú polchoz, hogy a kezedbe adja a gyertyakulcsot.