Wp oldal ideiglenes elhelyezése

Sziasztok!

Nagyon új vagyok a Wp világban, mielőtt nekiveselkednék, szeretnék egy kérdésre választ kapni.
Egy régi statikus HTML oldalt szeretnék leváltani és az újat már WordPress-el szeretném megcsinálni.
De mivel a régi elavult oldalt addig nem lehet kiírtani amíg az új biztonsággal nem működik, valami átmeneti megoldást szeretnék találni a fejlesztés idejére. Régen ezeket úgy oldottam meg, hogy a szerveren nyitottam egy ideiglenes mappát és oda pakoltam az új oldal elemeit, amíg nem lehetett élesíteni. Így átmenetileg a nem publikus www.domain.hu/ideiglenesmappa címen volt elérhető az új index oldal, onnan tudta figyelemmel kísérni a megrendelő is az új oldal alakulását. Amikor elkészült, akkor csak átraktam az új fájlokat a főkönytárba és onnantól az új index.html-ről ment a móka.

Gyanítom, hogy a Wp esetében nem ilyen egyszerű a dolog, Van hozzáférésem az adott domain tárhelyéhez. Mi lenne a teendő, hogy a domain csak akkor mutasson az új oldalra, ha az már teljesen kész, addig még változatlanul menjen a régi?

Én csinálnék egy aldomaint www. aldomain.fődomain.hu. Abba a könyvtárba telepiteném a WP-t. További okosságom nincs, mert irod, hogy megrendelőid vannak, nekem ilyen jellegű weboldalban semmi tapasztalatom.
De azt hallottam már, hogy léteznek olyan pluginok, amit eladási kereskedési, megrendelési célra fejlesztettek ki.

Majd jön olyan, aki ebben jóval okosabb, mint én.

Én is valami hasonló megoldáson gondolkozom, csak azt szeretném megtudni, hogy mekkora bonyodalommal jár utólag az új oldalnak a régi domain-re történő átköltöztetése. Mert az fontos, hogy az új oldal a megszokott címen legyen elérhető a későbbiekben is.

Azzal kezdem, h nekem nem üzleti weboldalaim vannak, ez nekem csak hobbi.

Van egy tarotkártyás oldalam, ami régen html oldal volt. Ezt modernizáltam WP-re. Csináltam egy aldomaint, ott az alapoktól megcsináltam mindent újra WP-ben. Amikor kész volt és flottul ment, akkor az eredeti címről töröltem az egészet, ami html, oda feltelepitettem a WP-t, rátettem azt a sablont, amit a bentebbi könyvtárban használtam, aldomaion lévő WP-ről fenn a phpMyAdminban csináltam az adatbázisból egy tömöritett export file-t gzipben, aztán azt betettem az újonan telepitett WP-be importtal, szintén a phpMyAdminból. (Közben persze imátkoztam magamban egy kicsit …) Import után szépen működött az oldal az eredeti linken, immár WP-ben.

Az oldalamon nagyon sok szöveges információ volt, tehát nekem az oldal WordPressre való átalakitása került időbe, mert meg kellett terveznem az új struktúrát. A régi oldalam ráadásul iframe-es volt. Sokat kellett másolnom.

De megérte.
És amig ezekkel kész nem lettem, addig a fődomainen ment az eredeti html oldal.

Amikor tényleg átkerült minden a fődomainre, és élesben működött WP-ben, akkor az aldomainen levő WP-t uninstalláltam, és töröltem az aldomaint.

Köszönöm Anna,

Akkor úgy tűnik, hogy nem olyan nagyon bonyolult ez a migrálás. Közben kutakodtam még a témában, nekem úgy jött le, hogy itt is működik úgy az aldomain, mint az alkönytáros praktika is. Lehet, hogy úgy kezdem, hogy a saját tárhelyemen hozok létre egy aldomaint, ezt tudom a későbbiekben is használni majd ilyen célra. A megrendelőm tárhelyéhez nincs olyan szintű hozzáférésem, hogy ilyen akciót levezényeljek.

Mert ha feltelepítem a wp-t az aldomainre, akkor ott tudok kísérletezni a sablonokkal kockázat nélkül. A saját oldalamat nem veszélyeztetném, mert azt egy webfejlesztő ügyfelem készítette, egyedi fejlesztés, nem az a kategória, amit rendbe tudnék szedni, ha valami galiba történne. Ő biztosan tudna segíteni a migrálás ügyében is, de nem lenne elegáns ha azzal mennék hozzá, hogy segítsen már, mert szeretnék annyira kikupálódni, hogy kevésbé legyen szükségem az ő munkájára. A nagyobb projektekhez ezután is igénybe venném a szolgáltatásait, de most csak egy egyszerű de látványos megjelenésű oldalra lenne szükségem. Alapjáraton grafikus vagyok, így a dizájnelemek elkészítése nekem ujjgyakorlat a programozáshoz képest. Egy üres vázért nem fizetnék százezreket. Mert bizony ilyen árakon dolgoznak.

Közben találtam kimondottan migrálásra, költöztetésre fejlesztett plugint :v:
Esetleg tudsz valami olyan sablont, ahol van lehetőség a kétnyelvű (multilang) kialakításra. Olyan kellene, ahol a menüből tudom váltani a nyelveket.

Esetleg próbáld meg ezt: WP Multilang

Vagy írd be a plugin keresőbe a translate szót, arra több találatot ad. Hátha lesz valami hasznos Neked.

Ingyenesek közül én a Polylangot szoktam ajánlani.

Köszönöm szépen a segítséget mindkettőtöknek. Letöltöttem, kipróbálom. Még várok a szolgáltatóra, hogy létrehozza az aldomaint, csak kicsit lassan őrölnek a malmok arrafelé. Amint megvan, nekilátok.

Ahogy olvasgatom a visszajelzéseket, néhol rendesen összeborította az oldalakat. De jóval több a pozitív visszajelzés, emiatt azt gondolom, hogy a problémák inkább a hozzá nem értésből eredtek.

A fizetős pluginek, sablonok esetében csak egy adott domain-re érvényes a licenc, vagy többször is felhasználható?

Ez változó, mindig el kell olvasni alaposan a licenszet, mert van, ahol nincs korlátozás, és van ahol csak 1 oldalra érvényes a termék.

Nekem egy fizetős pro pluginom van, az egy domainre érvényes, de minden aldomainre feltehetem egyszerre.

Bocs, de újabb kérdés merült fel. A WP admin ugyanúgy platformfüggetlen, mint bármilyen HTML alapú alkalmazás? Az esetek 95%-ban Macintosh gépeken dolgozom, de otthon csak egy vindózos laptop van. Az, hogy a wp telepítést az adott szerverre Mac OSX-ről csinálom, attól még bárhonnan, bármilyen oprendszeren futó böngészőről tudom szerkeszteni a későbbiekben?

Számítógépre localhost-ra telepített wp-nél, az wp admin felület általános beállításainál a wp címet(URL) és a honlap címet (URL) (tesztoldal helyett hazunkteszt) más címre módosítottam. Előtte a localhost/tesztoldal jól működött. Elvesztettem az első és az átírt címeket. Nem tudom elérni egyiket sem. Javítható-e egyszerűen?
Jelenlegi hibaüzenet: Not Found
The requested URL /hazunkteszt/wp-login.php was not found on this server.
Apache/2.4.35 (Win64) PHP/7.2.10 Server at localhost Port 80

wp-options-ban javítottam a phpAdmin-ban. Visszaírtam a hazunkteszt nevet 3 helyen tesztoldal-nak. minden oké!

Közben haladtam valamit. Beállíttattam a szolgáltatóval egy aldomaint. Az eddigi szerveren van egy külön mappája, ide telepítettem fel a wp-t. Rendben le is futott a telepítés, feljön az admin, megy minden. Feldobta az 5.0.2-es frissítést, gondoltam mindjárt rá is frissítek. Kéri a szerver nevét, a felhasználót és a jelszót annak rendje és módja szerint. De itt elvéreztem.

Az aldomain-t tartalmazó szerverre ugyanazokkal a belépési adatokkal tudok bejutni, mint a fődomain-re. FTP-kliens progival be is tudok jutni, látom a mappákat, sőt a config.php-t manuálisan csináltam és töltöttem fel az aldomain mappába.

De ha azokkal a belépési adatokkal próbálkozom, amivel az FTP-re bejutok, azokkal nem enged frissíteni, hibás adatokra hivatkozva. Próbálkozom mindennel, de valami nem kerek.

Itt szervernévként, jelszóként mit kell megadni? Próbálkoztam a szolgáltató szervernevével, az aldomain címével, jelszóként a webszerver eddigi jelszavával, a telepítésnél generált MySQL jelszóval, de nem fogadja el. FTP-vel simán bejutok, de azok az adatok nem tetszenek az adminnak a frissítéshez.

Addig nem akarnék nekilátni a sablonoknak, egyebeknek, amíg ez a dolog nem rendeződik. Gondolom a sablonok letöltéséhez is ugyanezek a belépési adatok kellenének.:thinking::triumph:

wp-options-ban javítottam a phpAdmin-ban. Visszaírtam a hazunkteszt nevet 3 helyen tesztoldal-nak. minden oké!