WP MU és BP elhelyezése, telepítése, kezelése

Sziasztok,Most izgat engem ez a MU projekt.

Szeretnék több közösségemnek is adni ilyent… sőt, akár közösség teremtésre is használni.A DreamHost csak dedikált szerveren (ps) engedi futtatni… és akkor is figyelmeztet: sok tudás kell hozzá, nem megy geyszerűen…

A BlueHost azt mondja, nála mehet, és megy is… csak nekem kell telepítenem és karbantartanom, semmiféle támogatást nem ad hozzá…Kérdések:


  1. Hol érdemes hostolni WP MU-t?
  2. Mekkora szakismeret szükséges -szerintetek- az elindításhoz és fenntartásához? (Habozok: tudok-e én ehhez eleget???)
  3. Mikor váltja fel a BP a MU-t? (Érdemes-e még a MU-val kezdenem… vagy várjak a BP-re?)    Üdv…    Tamás

Szia TamásMU szerintem mind a két tárhelyeden a DreamHoston és a BlueHoston is működik.Nem bonyolult a MU használata. Ha a WP 100% akkor a MU 120%. Lesznek olyan pluginok amik nem mennek a MU alatt és van olyan amire spéci plugin van. pl:MU XML sitemap.ha elakadsz írd meg.András

hát, amig tök alap dolgokat akarsz tényleg egyszerű, azonban majd jönnek az ilye-olyan igények, aztán akkor kiderül, hogy hoppá, ez nem is olyan egyszerű. mint a Windows. amíg egyszerű dolgok kellenek könnyen megy, bonyolult dolgoknál már viszont kell a tudás.


'charlie' wrote on '2009-09-27:
hát, amig tök alap dolgokat akarsz tényleg egyszerű, azonban majd jönnek az ilye-olyan igények, aztán akkor kiderül, hogy hoppá, ez nem is olyan egyszerű. mint a Windows. amíg egyszerű dolgok kellenek könnyen megy, bonyolult dolgoknál már viszont kell a tudás


.

Charlie

Mire gondolsz pontosan, de most komolyan?

Én ingatlanügynökként egész jól elboldogúlok.


Milyen buktatokra számíthatok?


Lehet hogy mázlim volt, de még mindent meg tudtam oldani.

András

hát, pár ezer aktív blog felett jól széjjel kell darabolni az adatbázist, aztán ott már nem árt külön fájl szervert (valami lighty httpd) használni, statisztikát írni/integrálni, stb.


'charlie' wrote on '2009-09-27:
hát, pár ezer aktív blog felett jól széjjel kell darabolni az adatbázist, aztán ott már nem árt külön fájl szervert (valami lighty httpd) használni, statisztikát írni/integrálni, stb.
Ha jól értem 400-500 blogig nagyon nem fog fájni a felem. A külön file szerver az most is meg van.

András

akkor mesélj erről a file szerverről. nfs-el csatolod be? vagy átírtad wp-ben, hogy külön helyről vegye az adatokat? esetleg valami clustert használsz (like amazon s3)?

OkTe győztél lebuktam én a szervert megvettem, tetettem a interwarehoz és havonta fizetek egy jelképes összeget. Azt hiszem 10-15000 Ft és ilyennel nekem nincs problémám.

50 ingatlanügynök vígan kitermeli.András

u.i: ha több ezer blogból nem jön össze ennyi akkor kicsit át kell gondolni a marketing stratégiát.

u.u.i: jelen pillanatban 200 blogom van de még semmi problémám nem volt, az ügyfelek szeretik és örömmel fizetnek érte, de köszi a felvetésed.

tehát akkor mégsincs külön fájlszervered…kevered itt a fogalmakat, meg a dolgokat erősen.


'charlie' wrote on '2009-09-29:
tehát akkor mégsincs külön fájlszervered....

kevered itt a fogalmakat, meg a dolgokat erősen.
Szia

Akkor ezt a szerver kérdést zárjuk le.

Szóval Sun Fire X4275 szervert vásároltam közel 600000 ért, ezt betettem egy szerver hotelba.

Quote:

Sun Fire X4275

* 1 vagy 2 db Intel Xeon 5500-as processzor család


* Maximum 144GB memória (18 DDR3 DIMM)


* 4db alaplapi Gigabit Ethernet port


* 6db PCI-Express alacsony profilú csatlakozó kártya foglalalt


* Max. 12 db hot-plug 2.5" SAS. SATA vagy SSD diszk (300GB vagy 450GB 15000RPM SAS, 1TB 7200 RPM SATA vagy 32 GB SSD SATA csatlakozóval)


* 6db PCI-Express alacsony profilú csatlakozó kártya foglalalt


* RAID 0,1 0+1, Opcionális 1E, 5, 50, 5EE, 6 ,60


* Menedzsment: IPMP 2.0 szabvány támogató szerviz processzor, ILOM, távoli konzol és média elérés (remote KVM)


* 3 USB 2.0 port


* 2 x 1050W tápegység


* 2 RU
És én ezt nevezem és ezt használom fájlszervernek és mail szervernek.


Aminek az üzemeltetésére megbíztam egy céget.

Az üzemeltetésre visszatérve, ha 1000 blog nem termel neked ki havonta 1 milló profitot( nem árbevételt hanem profitot) akkor gondold végig az üzleti koncepciódat. Mert nagyon elszámoltál valamit.

Ha meg kitermel 1-2 millió profitot abból vígan kifizetek pár tízezer forintot a szerver üzemeltetésre. És ők ezért a pénzért bűvészkednek az adatbázisban, az apacheban és rendben tartják a szervert.

De a bonyolultságra visszatérve, amiből ez a beszélgetés fakadt.

A wordpress MU nem bonyolult, hiszen akkor én ingatlanügynökként nem tudnám üzemeltetni és nem termelne nekem bevételt.

Én megértem, hogy eladd a blogjaidat azt a célod, hogy túldimenzionáld a MU-t és bonyolultabbnak állítsd be mit amilyen valójában.

De ettől még nem megmászhatatlan hegy egy átlag WP felhasználónak sem.

András

nem erről volt most szó. de minek mondod akkor, hogy van file szervered, mikor halvány gőzöd nincs arórl, hogyan épül fel az ilyesmi? ahol egy gépen megy minden, ott nicns dedikált file szerver.

Ezt hagyjuk abba nem hiszem hogy jó irányba.Lehet hogy géniusz vagy a szerver üzemeltetésben, de nagy összeggel hajlandó vagyok fogadni, hogy a hó végén én viszem haza a több pénzt.

És tudod a pénz beszél…András

én azért nem fogadnék ilyenre, valamint a sok pnéztől még lehet valaki tajparaszt. nameg a pénz nem minden.

plusz, napocska X4275 millió alatt nincs használható. 600e-t üres kasztnit kapsz, no hdd, no cpu, no ram. ja, itt meg EVA van, ha már erről van szó.


'charlie' wrote on '2009-09-29:
plusz, napocska X4275 millió alatt nincs használható. 600e-t üres kasztnit kapsz, no hdd, no cpu, no ram. ja, itt meg EVA van, ha már erről van szó.

NO comment
Neked is szép napot.

'András7777' wrote on '2009-09-29:
NO comment
Neked is szép napot.
Azért nem rossz a konfigod! :) Irigykedni szabad?


(Joc)

Legközelebb szétültetlek benneteket! :slight_smile:András7777!Igen; a pénz beszél, a kutya ugat, a karaván halad, de a pénznél vannak nemesebb dolgok is. (Igaz, azok is pénzbe kerülnek, mondhatnánk, de nem így van. :))Végsősoron ez egy olyan Fórum, ahol nem a pénz a mérőeszköz - szerencsére -, hanem a segítőkészség, a tapasztalat, a tudás átadása, megosztása.

Szeretnénk, ha ez lenne a továbbiakban is a rendezőelv; az ilyen jellegű megbeszéléseket pedig legközelebb a Presszóban folytassatok, mert annak nem itt a helye.Azt viszont el kell ismerni, hogy Andrásban a Közösségi szellem is lobog magas hőfokon, tehát most elnézzük az anyagias megjegyzéseket. :slight_smile: :slight_smile:


'Farkas wrote on '2009-09-29:
Legközelebb szétültetlek benneteket! :)

András7777!

Igen; a pénz beszél, a kutya ugat, a karaván halad, de a pénznél vannak nemesebb dolgok is. (Igaz, azok is pénzbe kerülnek, mondhatnánk, de nem így van. :))

Végsősoron ez egy olyan Fórum, ahol nem a pénz a mérőeszköz - szerencsére -, hanem a segítőkészség, a tapasztalat, a tudás átadása, megosztása.


Szeretnénk, ha ez lenne a továbbiakban is a rendezőelv; az ilyen jellegű megbeszéléseket pedig legközelebb a Presszóban folytassatok, mert annak nem itt a helye.

Azt viszont el kell ismerni, hogy Andrásban a Közösségi szellem is lobog magas hőfokon, tehát most elnézzük az anyagias megjegyzéseket. :) :)
Szia Győző

Elárulom nektek hogy egy lelkes önképző vagyok.


A havi 20 munkanapomból 4 tréningeken töltök.


Jövő hónapba is 1 hétre San Diegoba megyek egy olyan képzésre ami annyiba kerül hogy listaáron megvehetném a szerverem még egyszer. Hogy mennyi azt most azért nem írom le mert nem akarok anyagias lenni.

Imádom, szeretem ha oktatnak. Sőt költök is rá rendesen. De nem viselem ha kioktatnak.

És a topik abból indult ki, hogy a Tamás dilemmázott hogy képes rá vagy nem képes rá.


Ilyenkor én mindig támogatni fogom azt hogy vágjon bele.

És még egy gondolat a wordpress arra való hogy közösséget építsük. Ha valaki ezt tervezi akkor ne vegyük már el a kedvét.

András


u.i: bárcsak megígérhetném hogy nem lesz több vitán senkivel, de én mindig azt mondom amit gondolok nem azt amit a tömeg hallani akar.

u.u.i: charlienak záró gondolatként percig nem vitatom, hogy értesz file serverekhez


, de egy átlag MU felhasználónak ritkán lesz ilyen problémája, ha meg lesz akkor megbíz téged és megoldod. Az életben két választásod van "megtanulod vagy megfizeted"

De kérdezem én, ha fáj a fogad elvégzed a FOKot vagy elmész fogorvoshoz? ;)

Mondtam már; tessék a filozofálást befejezni; ez a MU szakmai fóruma. Presszóban a helye az elmebajnak és az elmefuttatásnak… :slight_smile:Legközelebb szó nélküli törlés lesz belőle. Nekem is! :wink:

Hopp…

Most olvastam végig az egész levelezést.

Ez, szerintem sem ide tartozik… javaslom: máshol vagy privátban…Én sok segítséget kaptam már itt. Charlie, tőled is és András, tőled is.

Köszönöm.A DreamHost Wiki ezt írja:

Code:

Dreamhost PS (this is required.. WordPress MU is just too resource-intensive for a regular shared hosting account)
Azaz, igen: fut... PS-en.

Én ingyenes szolgáltatást szeretnék indítani... az öröm kedvéért. Munkát örömmel teszek bele... pénzt meg nem.

Ezért... a BlueHost lesz a pálya... náluk mehet a normál módon.


Persze, nem számítok több száz blogra...

Ahogy nekifogk, írok... és kérdezek, és megosztom a tapasztalatomat...

Köszi

Tamás