WP gyengénlátók számára

Üdvözlet!Érdeklődni szeretnék, hogy tudtok-e esetleg ajánlani olyan bővítményt, amivel WP-ben gyengénlátók számára optimalizált felületet is létre lehetne hozni?

Vagy ha nincs ilyen, akkor hogyan indulhatnék el egy meglévő téma módosításával? Arra gondoltam, hogy a témában létrehozok egy új header.php-t (abban van a honlap head része), abban simán csak egy másik css-re hivatkozok, majd az index.php-ből és a page.php-ből csinálok egy-egy másolatot, és azokba a módosított header-t illesztem be. Vagy ez így nem működne?Bocsánat, ha túl fapados az ötletem, de nem vagyok valami nagy szám a honlapszerkesztésben.

Hát, ami a betűméret változtatását illeti (bár erre minden modern böngésző alapból képes), arra van plugin:

pl.: WP-chgFontSize (ezt találtam elsőre a googliban, elég réginek tűnik, nem tudom, hogy még működik-e, de biztos, hogy van újabb is)Ajánlok egy keresési kulcsszót, ha jó az angolod, erre elég sok ötletet ad: “wordpress for visually impaired”Amúgy arra megvannak a szabályok, hogy a vakok és gyengénlátók számára hogyan kell egy weblapot optimalizálni. Azon túl, hogy valami erős kontrasztú (színeiben) témát, és nagyobb betűméreteket ajánlott használni, fontos, hogy minden képnél legyen jól megfogalmazott “alt” tag a html-ben (linkeknél meg “title”), a lapolvasó programok számára. Szóval tulajdonképpen ezekre kell csak figyelni.

Azt nem tudom, hogy van-e kifejezetten ilyen sablon a wordpress-hez, de az általad leírt módszerrel elég könnyen készíthetsz egyet, sőt akár azt is lehet, hogy menüből lehessen váltani a két css között, de ezt még nem próbáltam, meg annyira nem is értek hozzá. De láttam már több sablonban is ilyet, biztos van hozzá valami jó kis tutorial a neten.… ja és még egy link, segítségnek: Accessibility

kifejezetten vakoknak:

Sapi kompliens, magyar nyelvű szövegfelolvasó szoftver MS Windows operációs rendszerekhez:Multivox4

Sziasztok.

Ingyenes képernyőolvasó a NVDA(NonVisual Desktop Access) amelyet szintén ajánlanék vakok számára.

letölthető a
www.nvda.hu


oldalról.


(nem reklámozás céljából, hanem tényleg ajánlom.) A hangja kissé gépies, de ingyenes, és sok mindennel konpatibilis.

Köszi SneakySnail! Az angollal valamennyire még eldöcögök, de azt például nem tudtam, hogy hogyan van a ‘gyengénlátó’ kifejezés. Így legalább tudok keresgélni a meglévő infók mellé.

Ami a vakokat illeti, ott eredetileg arra gondoltam, hogy az egyes bejegyzéseket feltesszük mp3 formátumba is (mondjuk az Audio Player pluginnal). Bár ahhoz, hogy le tudják játszani, látói segítség kellene. Mondjuk nem is tudom, hogyan lehet úgy számítógépet/internetet használni, hogy valaki egyáltalán nem lát. :unsure:szerk: Azon az oldalon, amit hgrg ajánlott, találtam is egy használhatónak tűnő leírást: Link

Olajuwon, hogy a vakok hogy neteznek és gépeznek (no és érdekel a téma), keress meg privátban. :slight_smile:

Egyébként a WP oldalai egész jól használhatók vakon.

Nem igazán vakoknak jó, de olyannak igen, aki már idősebb és nem jó az olvasó szemüvege: Font Resizer plugin. A bővitmény honlapja http://www.cubetech.ch/products/font-resizerMost kipróbáltam a 2.9.2-n, de egy egyfelhasználós 3.0-án is, azon is működik!

Ctrl+“egér görgető” nem ezt teszi?

De biztos, ha Te ezt mondod :smiley:Viszont én most megpróbáltam ezt a Font resizer plugintn ötvözni a WP-text-resizerrel (mert az én mostani sablonomban a text-resizer nem működik). A Font resizer kiirja a sidebarba a 3 méretű A betűt, be hiába van pluginban, nem tesz neki fejlécet. Igy csináltam egy widgetet (amiben lehet php kódot tenni :smiley: ) és bele illesztettem a WP-text-resizer kis képeit, hogy ne csak a három méretű A betű látszódjék a side barban mindenféle fejléc nélkül :wink:Most igy néz ki:

… szegény ember vizzel főz … azaz aki nem szeret sok plugint hasznáni, az ezért kettőt tett fel :smiley: :smiley: de mit csináljak, ha érdekelt a megoldás :smiley:

Ilyen megoldást tudtok wordpress-re? Tehát jelenjen meg az oldal rendesen

és a gyengénlátók számára másképp.

http://www.hallgassmeg.hu/?theme=hallgassmeg

elég régi, de működik… weblapokat is lehetett olvastatni vele:

http://alpha.tmit.bme.hu/pub/multivox4

http://alpha.tmit.bme.hu/pub/multivox4/kezikonyv.pdf

Erre nincs automatizált módszer. Ők is sablonváltóval oldják meg.

Kell hozzá egy választható sablon ami arra van optimalizálva, hogy semmi ne akadályozza a felolvasó programokat (tehát semmi felesleges grafikai elem nincs benne), és úgy van felépítve szerkezetileg is, hogy következetes legyen. És minden egyéb ami a korábbi bejegyzésekben már le van írva.