WordPress vs. Joomla

Sziasztok!Új vagyok a nyílt forráskódú világban, de nagyon lenyűgözőnek tartom azt, hogy ilyen rendszereket teljesen ingyen le lehet tölteni. Ráadásul vannak emberek, akik önszántukból lefordítják és még ingyenes segítséget is adnak mellé. Pedig nem jellemző az ilyen erre az országra.Amiért írok most tulajdonképpen az, hogy nem tudom eldönteni, milyen rendszert használjak az oldalamhoz. Nézegettem a Joomla és a WordPress oldalakat is. Milyen érvek szólnak az egyik és milyen érvek szólnak a másik mellett?Azért írom ezt ide, mert sokkal szimpatikusabbnak tűnik a fórum közössége mint a forum.joomla.org.hu-n.Tisztelettel,

Péter

Az oldalam egy könyvbemutatós oldal lesz. Egyfajta könyvajánló.

Kedves Péter!Naná, hogy naná! Naná, hogy egy nagyon kellemes Közösségbe kerültél, és a Közösséget minősítő szavaid már Téged is minősítenek valamilyen szinten.Fogós, ravasz kérdést tettél fel: WordPress vs Joomla!?Ha jól végiggondolom, akkor elég nehezen várható el bármelyik Közösségtől, hogy a másikra mondja: az a legjobb!

Mindkettő nagyon-nagyon kiváló, mindkettővel nagyon remek dolgotat készíthet (alkothat) a felhasználója.Nem tudom, hogy milyen oldalról szeretnéd a kérdést megközelíteni (kódbuherálás?, designolás?, bővítmények?, támogatás?, kezelhetőség?, stb). Tehát, elmondom az én szemszögemből, ahogy innen én látom:Nem számítástechnika emlőin nevelkedett, egyszerű, földi halandó vagyok, aki annyira csökevényesen egyszerű, hogy windows-felhasználó, ami kimerül a Word-Excel-Outlook-hármas kezelésében (ja, és PowerPointot is meg tudok nézni).Az igényem azonban túlmutat ezen, én is szeretnék magamnak, kicsi vállalkozásomnak olyan csili-vili honlapot, mint a nagyoknak, én is szeretnék blogolni, és azt is szeretném, ha a blogom másként nézne ki, mint másoké, szeretném, ha az oldalamra tévedő látogató csettintene egyet, és percekig ottmaradna, gyönyörködne, elmélyedne mondanivalómban.Vajon mit válasszak? Felkészültségem a PHP-MySQL-Javascript-Ajax- és még ki tudja milyen - területeken,enyhén szólva kívánnivalót hagy maga után.

(Ja, és az angol nyelvtudás csapnivalóságáról ne is beszéljek… pedig, tudomásul kell venni, ez a számítástechnika szaknyelve, nem a magyar (még nem :slight_smile: .)Nos, mit is csináljak? Keresem a képességeimnek megfelelő megoldást, de úgy, hogy tudom - bármilyen alacsony, vagy magas szintű az alaptudásom, mindig van továbblépés, mindig van fejlődési lehetőség.Nem untatlak a részletekkel, hogy mennyit bolyongtam, kutakodtam, próbálgattam - ezt az utat mindenki bejárja, ha más eredménye nem is lesz (mert semmit nem választ), akkor is nagy élmény a felfedezések öröme, az útkeresés.Nagyon sok dolog együtthatása eredményeként mondhattam azt, hogy a WordPress mellett teszem le a voksomat, és nem is bántam meg a döntésemet. Én is, mint még oly’ sokan ezekről az oldalakról, kipróbáltam sok mindent, a Drupalt, az e107-et, a GuppY-t, a PHP-Fusiont, a PHP-Nuke-ot és a WordPress-t is.Létezik egy olyan oldal, ahol kommentár és befolyásolás nélkül ki lehet próbálni minden nagyobb, ismertebb, erőteljesebb (vagy kevésbé erőteljes) rendszert magyar nyelven, admin jogosultságokkal, ez a CMSAward.HU oldal, nagyon tudom ajánlani. Itt már le tudja szűkíteni az embernek az ő fia a választékot arra a 2-3-4 darabra, ami szóba jöhet.Aztán felrakjuk ezeket a jelölteket a nyúzópadra, azaz a winchesterünk egyik szegletét a WAMP Server WAMP5, vagy a XAMPP segítségével kinevezzük világhálónak, és megtesszük azt, mit tenni kell… :slight_smile:És akkor már csak annyi a dolgunk, hogy amikor megakadunk (ez a WordPressnél nagyon későn következik be, míg a Joomlánál már a telepítés utáni megjeleníttetés a megfelelő helyen az amatőröknek elég fogas kérdés), akkor böngésszük a fórumokat, és az sem baj, ha azt édes anyanyelvünkön tudjuk megtenni.

Ha már eléggé felfejlődtünk, és tudunk sajátos, saját hibákat okozni a művünkben, akkor regelünk is a fórumba, és kérdezősködünk. :wink:Nos, igen. Eljutottunk a végére, hogy miért is válasszuk a WordPress-t; együtt, fej-fej mellett halad a két igen kiváló rendszer. Ízlések és pofonok, kinek a pap, kinek a papné, és hasonló tudományos kérdések hivatottak már csak eldönteni a kérdést.

A WordPress villámgyorsan telepíthető, teljesen normális, pillanatok alatt átlátható logikával dolgozó, milliomnyi ingyenes, tök egyszerűen telepíthető sablonnal kinézetet, funkciót váltó, milliomnyi ingyenes, könnyedén hadrendbe állítható bővítménnyel bíró CMS-, blogrendszer. Megfelelt a The New York Times-nak, a Dowing street 10-nek is (többek között), nem sok minden szól ellene, hogy ne ezt válassza az ember…És magunkról, a WordPress Magyarország Közösségről: Talán csak olvasgattad az oldalakat, és a Fórumot, de máris ráéreztél a lényegre, megérezted ismeretlenül is azt a vonzást, azt a pozitív kisugárzást, mely eldöntheti azt a bizonyos fej-fej melletti küzdelmet. Itt nem guru-ülésen van az ember, itt nem bennfentesek összedugott fejű tanácsa ülésezik, itt nem kell megvárni, míg kiszólnak az előszobába, hogy már bejöhetsz, itt mindenki egyenlőbb! :slight_smile:

(És ne csak érzelmi oldalról közelítsük meg ezt a kérdést: ha megnézi az ember a többi, hasonló témájú fórumot, akkor feltűnő, hogy itt mennyivel kevesebb kódrészletről vitáznak, mennyivel kevesebb mélyen szántó szakmai vita bontakozik ki egy-egy kódsor ide, vagy odahelyezéséről. És ennek az is az oka, hogy a WordPress - véleményem szerint jóval nyitottabb, stabilabb, átgondoltabb, nincs szükség - legalábbis nem létfontosságú - a kódszintű turkálásra, stb., stb és stb.)Kedves Péter!Próbáld ki a WordPress-t, veszíteni semmit nem veszítesz vele. Ha megakadtál, gyere és kérdezz. Akkor sincs baj, ha a másikat kipróbálod, és azt választod, attól még - szerintem legalábbis - a WordPress és a WordPress Magyarország Közössége a legjobb marad. :slight_smile: :slight_smile:

Ha csak most ismerkedsz ezekkel, en is a Wordpress-t javaslom. Konnyebb, gyorsabb, es ezekszerint a foruma is jobb smile.gifAmugy nehez osszehasonlitani, mert masra talaltak ki oket. A Joomla inkabb egy baratsagos tartalomkezelo rendszer, ahol csak szekciora es kategoriara csoportosithatsz, tulbonyolitott bovitmeny (plugin, komponens) kezelovel. Viszont kapsz ketfele magyar forditast (tegezo, magazo), talan nagyobb a tamogatottsaga is, es mivel latvanyosabb az adminisztracios oldal, konnyebben elcsabit(hat).De hat, attol is fugg mi a szempont, hogy mit varsz el a leendo oldaladtol.Kerestem neked “kiprobalos” oldalakat:

http://demo.joomla.org/ (itt regisztralni kell)

http://demo.opensourcecms.com/wordpress/wp-login.php (admin/demo)Ezek angol nyelvuek, keresd Farkas Győző hozzaszolasat magyar nyelvu oldalert!

Azt hiszem nem tévedek abban, hogy Magyarországon elsők között voltam, akik komolyabban foglalkoztak a Joomla rendszerrel. Én elcsábultam és a WordPress iránti szerelmem azóta is tart :slight_smile:Mellesleg a WP-nek sokkal nagyobb supportja van, több sablon, több bővítmény és a közössége is egyre nagyobb! :wink: Azon dologozom, dolgozunk, hogy ez a szám itthon is egyre nagyobb legyen!ui.

Győzőő… de szépeket írtál! + 1 hírnévpont neked! :smiley:


Kratka wrote:
Kerestem neked "kiprobalos" oldalakat:


http://demo.joomla.org/ (itt regisztralni kell)


http://demo.opensourcecms.com/wordpress/wp-login.php (admin/demo)
Kedves Krtka!

Én az előbb leírtam, hogy melyik az a magyar nyelvű oldal, ahol mindkettőt (és még többet is) ki lehet próbálni:

Quote:

Létezik egy olyan oldal, ahol kommentár és befolyásolás nélkül ki lehet próbálni minden nagyobb, ismertebb, erőteljesebb (vagy kevésbé erőteljes) rendszert magyar nyelven, admin jogosultságokkal, ez a CMSAward.HU oldal, nagyon tudom ajánlani. Itt már le tudja szűkíteni az embernek az ő fia a választékot arra a 2-3-4 darabra, ami szóba jöhet.
:) :) :)

Quote:

Kedves Krtka!

Én az előbb leírtam, hogy melyik az a magyar nyelvű oldal, ahol mindkettőt (és még többet is) ki lehet próbálni:
Jogos... javitottam ;)

Én szintem az összes magyarul fellehető cms rendszert teszteltem és ma is tesztelem különféle szervereken. Mindnek megvan a maga előnye és hátránya. Van amelyik csak a könnyedebb weblapépítésre, mig másik a fórumozásra, esetleg képgalériákra, mig a profibbak komplex rendszerekre vannak kifejlesztve. Nem könnyű sem egyik, sem másik mellett letennem a voksomat. Ma láttam hogy létezik ez a rendszer is. Örülök neki és mától belevetem magam a wordpress világának tesztelésébe.

Gratula a kitalálónak! És a magyar teamnak!

Sok sikert hozzá, ha van kérdésed, várunk a fórumban :slight_smile:

Kérdés az lenne.

Mégpedig érdekelne, hogy ven e amiben a WordPress magyar csapatát tudnám e valamiben segíteni?

Szervusz Nyunyo.hu!Köszönjük szépen, már a kérdésfelvetés is elegáns, különösen így, a második hozzászólás magasságában. :slight_smile: :slight_smile:Igen, kellően szegény az eklézsia ahhoz, hogy bárki tud segíteni:


 • gyakori oldallátogatással,
 • egymás kérdezésére feleletadással, tapasztalatátadással,
 • minden mennyiségben fogadunk jókedvet, nyugalmat
 • sablonok, bővítmények, dokumentáció angolról-magyarra fordításával,
 • cikkekkel, rövid írásokkal, tippek és trükkök bemutatásával itt, és/vagy a WP Magazin oldalain,
 • ha már választottál tárhelyszolgáltatót, és az megegyezik a mi ajánlatunkkal, akkor a mi linkünkön keresztül vedd fel velük a kapcsolatot,
 • WP támogatással paypal-en, vagy utalással
 • tárhellyel, winchesterrel, memóriával, szerverrel, sávszéllel, szerverteremmel :slight_smile: :slight_smile:  Most ennyi jutott eszembe, hamarosan, remélem, kiegészíthetem.  Azért leginkább annak örülünk, ha köztünk vagy, ha visszalátogatsz, ha segítesz másoknak, ha hagyod, hogy neked is segítsenek, szóval: Isten hozott! (Vagy egy csukott, fekete autó? :slight_smile: )

Sziasztok! Üdv Mindenkinek!Nekem Joomla! oldalaim vannak eddig zömmel, mert az mellett döntöttem korábban a statikus oldalak után. Most kezdek a WP-re kacsintgatni, mert kíváncsi természetű vagyok. A gyorsabb telepítés, már elsőre szimpi volt. A Wp felépítését még nem teljesen értem. Feltettem most a 2.8.1 - et a tárhelyemre ( médiacenter.hu ) se perc alatt. Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy a pluginokat mindegy mikor telepítem, vagy előtte állítsak be mindent az oldalon?

Beállítottam egy témát: Under the Sea 0.4, ami azt írja ki, hogy támogatja a widgeteket. Áthúzgálni azonban nem tudom egyiket sem. Semaz alapértelmezett sablonnal, se másképp. Bekapcsoltam az e-commerce 3.6.12 shop-ot is de ott sem tudok beállítani semmit. Nem működnek a linkek fent az adminban a beállításoknál.Még nagyon az elején vagyok és remélem segítetek visszahozni a kedvem a WP-hez.Köszi előre is!


gredi31 wrote:

remélem segítetek visszahozni a kedvem a WP-hez.
Mért, ilyen hamar elment?

Rosszul fogalmaztam, bocs! Ha elment volna, akkor nem irkálnék és nem is kérdezősködnék.

Szóval, feraktam a cuccot és már az elején nem tudtam tovább lépni a beállításokkal. Widgetek áthúzgálása, webshop, ilyesmi. Pedig a telepítéskor nagyvonalúan állította, hogy ennyi volt. Minden kész. De még sincs, ezért lettek ilyen miértek.

Amikor wint telepítesz, akkor kiírja, hogy kész, pedig kb. 10-20%-on áll. Felrakod a levelező programodat, firefoxot, msnt, skype-ot, szövegszerkesztőket stb… Pedig írta, hogy kész :slight_smile:

Értem én hogy joomla után nehéz megszokni ezt, de ha avval boldogultál akkor ez is menni fog.

Az a problémád hogy túl sok mindent akarsz egyszerre és nagyon a joomlához hasonlítod.

Egyébként a probléma leírásodból nem derül ki hogy hova akarod áthúzni a widgetet, és hogy hol van most? A “nem működnek a linkek az adminban” is elég érdekes. Maga a menüpont nem működik vagy a sablonod nem jeleníti meg?

Kép beszúrásokkal lehetne illusztrálni is a problémát.

Még mielőtt komolyabban neki állsz a wp-nek, a codex.wordpress.org olvasgatása nagyon hasznos tud lenni a wp alapjainak megértéséhez.