WordPress fejlesztők és felhasználók csoportja - SZABÁLYZAT

Új tagunk vagy? Akkor ezt mindenképp olvasd el! Igen, végig! Várunk mindenkit, akit érdekel a WordPress CMS, szeretne fejlődni, tanulni, kérdése van, vagy épp csak a tapasztalatait szeretné másokkal is megosztani. Ez a csoport elsődleges prioritása, ezért hoztam létre.

Segítünk, mert egy közösség vagyunk. A közösség tagjai más-más szinten állnak tudásban és tapasztalatban, de bárki lehet hasznos a maga módján és mindenkinek van helye köztünk. A csoport rendezetten működik, köszönhetően a szabályainknak és irányelveinknek, melyeket te is ismerj meg közelebbről. A szabályok nem ismerete, nem mentesít téged a betartásuk alól, az adminoknak teljes jogkörük van a szabálytalanságokkal kapcsolatban, nem tartoznak magyarázattal a szabálytalankodó felé (ám ezt mégis a legtöbb esetben megtesszük).

Szabályok, irányelvek

  • Ne flegmázz másokkal! Használj olyan hangnemet, amit másoktól is elvárnál fordított helyzetben. Sajnálatos, hogy ezt ki kell írni a szabályzatba, mert sokak számára nem evidens, de innentől kemény-kézzel fogom betartatni ezt a szabályt. A lényeg, hogy itt a csoportban vannak vegyesen fejlesztők és felhasználók is, ami egyeseknek (főleg a fejlesztőknek) okot ad arra, hogy a többlet tudásukkal fellengzősen visszaéljenek. Ennek nyilván a legtöbb esetben hátsó szándékai vannak: piac-rontás, imponálás a többi fejlesztő felé, egyszerűen csak “e-pénisz méregetés”. Ennek mától hivatalosan is vége, könnyedén fogom bannolni a régi tagokat is, ha rontják a csoport egyébként családias hangulatát. Ez itt egy helpdesk(!) csoport, nem kioktatásért jön senki, vagy nem azért, hogy csatározásokat vívjon a saját piacáért.
  • Légy etikus! Ez talán az egyik legfontosabb irányelvünk és nagyon nehéz megfogalmazni. Nagyjából arról van szó, hogy ha valaki segít neked a legjobb tudása szerint, akkor ő ebbe a dologba megelőlegezetten is időt és energiát tett. Fektess te is energiát abba, hogy megpróbálod megérteni a kapott válaszokat és a legjobb tudásod szerint járj el. Mi abban tudunk segíteni, hogy segíts magadon, de itt senki nincs kötelezve semmire ezzel kapcsolatban. Minden válaszhoz állj pozitívan és a csoport meghálálja majd neked ezt.
  • Írd helyesen a szoftver nevét! A WordPress egy márkanév, ezért helyesen nagy W-vel és nagy P-vel írandó. Használható rövidítve, de ha kiírod teljes hosszában, akkor írd helyesen.
  • Használj [TAG]-eket a posztod elején! Ez néhány szó, kapcsos zárójelben, nagy betűvel: [PÉLDÁUL]. Annyi a szerepe, hogy egyrészt sok olvasástól kíméljük meg egymást, hiszen nem mindenki segít neked egy-egy témában, akik viszont igen, azoknak felhívod a figyelmét rá. Ezen felül segít a keresésekben is, amit bal oldalt középen (desktopon legalábbis) tudsz megtenni.
  • Kérdezni lehet, kérek mindenkit arra, hogy a kérdések legyenek pontosak és lényegre törőek, hiszen akkor tudunk segíteni és így hatékony a csoport működése. Ne kérdezd meg, hogy feltehetsz-e egy kérdést, hanem csak tedd fel!
  • Ha egy kérdésre nem kaptál érdemi választ, ösztönözd a tagokat. A probléma méretétől függően határozz meg egy összeget és kérj segítséget anyagi juttatásért egy külön posztban. Biztosan lesz jelentkező. Fontos, hogy a privát munkákért, megállapodásokért a csoport semmilyen felelősséggel nem tartozik, a visszaéléseket viszont mindig jelentheted felém vagy más adminok felé.
  • Ha kérdésed van, írd a kérdésbe azt is, hogy a wordpress.com (ingyenes) szolgáltatást(!), vagy a WordPress self-hosted(!) CMS-t használod-e, mert a két dolog sokban különbözik egymástól és szeretnénk érdemben segíteni mindenkinek.
  • Keress, keress, keress! Egyrészt a “Google a barátod”. Minden ott van, igaz nem mindig magyarul… másrészt a csoporton belül is tudsz keresni. Tisztában vagyok vele, hogy a facebook keresője még nem az igazi, de azért aki kitartó megtalálja azokat a témákat, amikre már 100-szor válaszoltunk korábban. Fektess te is energiát ebbe az egészbe, hidd el hosszú távon ez éri meg igazán. Másrészt ne szólj be a másiknak, hogy miért nem használta a Google-t, hiszen ez a csoport helpdesk jellegű, tehát kifejezetten a kérdésfeltevésre épül. Mi örülünk az interakcióknak és tudjuk, hogy sok kérdés 100. alkalommal is megjelenik. Ez azonban nem lehet alapja annak, hogy másokat kioktass (lásd első és második pont), hiszen lehet, hogy a kérdező szándékosan tőlünk akarja hallani a választ.
  • Ha ingyenes segítséget kérsz, ne privátban akard megoldatni valakivel a problémád! Szívesen segítünk megoldani bárki problémáját, de ne gondold, hogy személyes ügyfélszolgálat vagyunk. Azért létezik a csoport, hogy a közösség egymást segítse, ha megoldás születik a problémádra és privátban történt, abból te profitálsz, de a csoportból senki más. Ezt pedig nem szeretnénk. Ezért, a jövőben tilos ingyenes segítségnyújtás alatt, kérni, vagy felajánlani a privátban történő lebonyolítást. Ez természetesen nem érinti a munkakereséssel, állásajánlattal, fizetős segítségnyújtással és árajánlatadással kapcsolatos bejegyzéseket.
  • Meghívhattok bárkit, ha úgy gondoljátok érdekelheti őket a csoport. Változtattam a meghívás módján, mostantól admin hagyja jóvá a tagfelvételt, hogy a spammereket távol tartsuk a csoporttól. Ha valaki esetleg “jogtalanságot” észlel a folyamatban, nekem lehet jelezni.
  • Minden linkelés engedélyezett, ami releváns a témában, tehát jöhetnek hírek, érdekességek, tutorialok. Más csoportokat és közvetlen ajánlattételt (pl. céges lapot) csak admin engedéllyel lehet kitenni, ezt egy lájkkal fogom jelezni, más esetben nyugodtan lehet jelenteni az adminok felé a posztot és törlésre fog kerülni.
  • Munka ajánlat tétel engedélyezett, ha releváns. Ha megvan az emberetek, akkor érdemes törölni a topikot (ezt a létrehozó is meg tudja tenni). Itt is a konkretizálás nagyon fontos, a ti érdeketekben. Figyeljetek arra, hogy releváns(!) legyen a csoport számára, különben töröljük az adott bejegyzést. A fejvadászokat azonnali bannal jutalmazzuk, az adminokkal előzetes egyeztetéssel lehet irreleváns állásajánlatot kitenni, ha engedélyeztük. Minden más esetben töröljük a posztot és bannoljuk a posztolót.
  • Mivel megszaporodtak a gyenge minőségű hirdetések és munka keresések, ezért mától csak előzetes engedéllyel lehet saját céges referenciaoldalt, vagy ajánlattételeket kitenni a csoportba. Ezt az adminok jóváhagyásával lehet kérni és manuálisan ellenőrizzük majd. Ennek oka, hogy megkíméljük a csoportot az átverős, lehúzós oldalaktól és a megbízhatatlan hirdetőktől. Ha valaki belefutott valamilyen átverésbe, kérem nekem jelezze privát üzenetben.
  • Affiliate linkek elhelyezése alapvetően tilos. Ennek oka az, hogy ne osszunk meg olyasmit, mivel nem is feltétlen hasznos, csak a haszonszerzés motivál minket. Külön admin engedéllyel egyébként nem zárom ki ezt a lehetőséget, de új tagoknak szinte biztosan nem lesz engedélyezve a visszaélések elkerülése miatt. A csoport céljai ellentétesek a reklámozással, eldöntendő kérdésekkel keressetek meg inkább minket.
  • Nyilvános árajánlat-adás/ajánlattétel engedélyezett a segítségkérő posztokban, mivel ez egy szakmai csoport. Ha valakit ez nem érdekel, akkor tüntesse fel az általa nyitott posztban, hogy kifejezetten ingyenes megoldásra van szüksége. Ezzel csak annyi a célom, hogy mindenki lássa a kérése piaci értékét és hogy kihez lehet fordulni a konkrét megvalósítással.
  • A WordPress keretrendszer fikázása tilos, a csoport azért alakult meg első sorban, hogy segítsünk mindenkinek a helyes használatban és a problémák megoldásában. Mi is tisztában vagyunk a korlátokkal és az előnyökkel is, de kérek mindenkit, hogy a végtelen-flame topikok nyitását kerüljük.
  • Ne Warezolj! Ne szedjetek le megbízhatatlan forrásokból pluginokat, témákat, mert egyrészt etikátlan (megkárosítod a készítőket), másrészt pedig iszonyatosan nagy biztonsági kockázatot rejt a használatuk: átírt kódokat tartlmazhatnak, melyek megfertőzhetik a szerveredet, bukod az értékes frissítéseket, a supportot és gyakran a kommunikációt is a hivatalos szerverekkel. Ha egy feltört témával, pluginnal kapcsolatban van kérdésed, ne kérj tőlünk segítséget, mert nem tudunk azonosulni a dologgal.
  • [ÚJ] Arra kérünk, ne töröld a bejegyzésedet (habár erre technikai és jogi lehetőséged van), sérti a csoport irányelveit. Amennyiben személyeskedést, visszaélést, vagy a csoport szabályzatával nem összeegyeztethető dolgot észleltél, akkor az adott kommenteket jelentsd az adminok felé és moderálni fogjuk. Amennyiben 20 hozzászólás feletti posztot törölsz, azonnali kitiltásra kerülhetsz a csoportból, hiszen visszaélsz a válaszolók idejével, energiájával és a csoport többi tagját megfoszthatod értékes információktól. Amennyiben 20 hozzászólásnál kevesebb posztot törölsz, akkor pedig figyelmeztetésben részesülsz valamilyen formában. Tiszteld meg a csoportunkat azzal, hogy visszakereshető marad minden információ. Ez a szabály a kommentekre nem vonatkozik konkrétan. Ha nem szeretnél több hozzászólást kapni, inkább zárd a hozzászólások lehetőségét a posztodnál. Minden egyéb kérdésben a szabályzatunk érvényes.
  • NE használd a Facebook színes poszt-háttereit! Maradjon áttekinthető a csoport és ne úgy hívd fel a figyelmet magadra, hogy vizuálisan rombolsz, hanem inkább használd a TAG-eket megfelelően. Lásd fent.
  • Ha egy kérdésre, problémára kaptál érdemi választ, akkor ne felejtsd el megköszönni! Írd le, mi segített pontosan, hogy mi is tanulhassunk a hibából és visszakereshető legyen a megoldás is. A profibbak zárolhatják is a hozzászólásokat az általuk létrehozott posztokon.
  • Komolyan elolvastad ezt az egészet? Őszintén gratulálok, biztos nagyszerű tagja leszel/vagy a csoportnak. Ha ez megvan, nyomj egy lájkot is erre a bejegyzésre.
  • Ne köszönd meg a befogadást, mert felesleges. Azzal köszönöd meg igazán, ha betartod a szabályainkat és értékes tagja leszel a közösségünknek.

A Moderáció folyamata

Az adminok kezében az egyik moderációs eszköz, a bannolás és a némítás, ezeket használjuk a leggyakrabban. [ÚJ] Ezen felül ha valaki spammel, vagy sérti bármilyen módon a szabályzatunkat, egy új funkcióval “admin engedélyhez kötjük” a posztjait (már ha alapból nem tiltjuk ki, mert mondjuk nem volt annyira súlyos a szabálysértés). Ezt személyenként meg tudjuk tenni és ha a következő posztja is sértené az irányelveket, akkor bannoljuk a csoportból automatikusan. Azt szeretném, ha rend és normális, barátságos hangnem uralkodna a csoportban és senkit ne kelljen moderálni, vagy kirúgni innen. Kérünk mindenkit, a szabályaink betartására, alapvetően nem szeretünk moderálni, azt szeretjük, ha a csoport rendeltetés-szerűen működik és mindenki tisztelettel és segítőkészséggel áll a másikhoz. A szabályzatunk sajnálatos módon azért ilyen hosszú, mert az egyébként evidens dolgokat is kénytelenek voltunk leírni a normális működés érdekében.

Köszönjük, hogy elolvastad!

Köszönöm a figyelmet, minden kérdéses poszt esetén jelenthetitek a posztokat nyugodtan, az adminok valamelyike elbírálja majd a kérést. Privátban csak akkor keressetek minket, ha tényleg fontos!

1 kedvelés