olyan kérdésem lenne, hogy a widgetek és a sidebar között van-e bmi különbség? természetesen a widgetet könnyebb mozgatni, ez ok. de minden plugint meg lehet hívni sidebarba? persze ha meglehet, akkor azokat a beállításokat, amiket a widgetbe teszek meg, hol tudom eszközölni… (gondolom a leírás majd tartalmazza) de elvi szinten ez mennyire megoldható egy magamfajta halandó embernek.
az alap feladat amit meg szeretnék oldani, hogy a plugin elé szeretnék beszúrni egy képet. mondjuk a naptár elé egy naptár feliratot képpel…stb. ezt a sidebarban könnyedén megoldom, de hol tudom a widgetben. olvastam (próbáltam) egy angol nyelvű szöveget, ami vmi widget image-ről beszél, gondolom ez majd lesz fejlesztés. a functionsban megtaláltam a widgetek css kezelését, így ez már nem kérdés hol van, és gondolom maga a widget vhol a plugin saját könyvtárában természetesen. de ott feltételezem nem fogom megtalálni könnyen a megfelelő helyet egy kép beszúrásához.
feltehetően a sidebar felé indulok el, csak ha a másik oldal egyszerű, akkor azt tartanám meg, mivel ott kevesebbet kell a sorrenddel piszkálódni.
előre is köszönöm a válaszokat.
Benaja: Widget = előre megírt kódrészlet amit felparaméterezel a graf felületeden. Ha helyette kódturkászol, ám legyen… én alapvetően kitiltom a widgeteket, nem is használok egyet sem…
na megnéztem és amiket használok plugineket, azoknak megvan a beillesztése. így nem kellenek a widgetek.
kérdés, amely láma, de nem tudom.
felhők:
naptár:
rss: ? legutóbbi bejegyzések: ? a többi meg alapból is ott van.
Benaja!
hgrg leírta, hogy a widget, egy kész áru, amit oda tolsz a honlapodon/blogodon, ahova akarsz. Nem csak az oldalsávba (sidebar), hanem bárhova.
A widget a mirelit-áru, amit csak fel kell melegíteni, és kész a túrós-kapros káposztásrétes.
A sidebar (oldalsáv) egy megjelenítési felület, általában az oldalak mellett.
Az oldalsávba is bármit beilleszthetsz, amit egy post-ba (bejegyzésbe), vagy page-re (oldalra).
Ha egy kódot, kódsorozatot elhelyezel valahol a honlapon, az többnyire valamilyen eredményt ad ott vissza, ahova bevésted.
Sokan csinálják azt, hogy a widget-ből kinézik (általában a leírásban szerepel is), azt a bizonyos kódsort, ami nekik kell, és saját maguk által épített környezetbe (CSS) illesztik.
Sokan pedig azt csinálják, hogy a Codex-ben megkeresik, hogy mivel szeretnének játszadozni, és abból építik össze oldalaikat. A Codex-ben működik a kereső, tehát az rss, vagy a legutóbbi hozzászólás kódsorozata, paraméterezhetősége - példákkal ott megtalálható, bárki számára.
ez remek…
a megadott linken kezdtem el a keresgélést. és amit találtam azt is onnan vettem. értem mi a widget, de jelen esetben a sidebaromra ha beállítok egy widgetet, akkor a widget lesz és kész, semmi más. ha meg tudnám azt csinálni, hogy sidebarban kód, majd widget beszúrás, majd kód… akkor nem lenne gondom. de ha admin felületen behúzom a widgetet a kis sávkeretbe, akkor bmit is csinálok a sidebarral, a benti widgetes keret mindent felülír. így én nem azt az adminos widget fület akarom használni, mert azon túl, hogy megtaláltam a css hivatkozásait, nem tudok belenyúlni, hogy hogyan jelenítse meg csak a sorrendet. viszont annyira nem vagyok ügyes, hogy rájöjjek, hogy a friss bejegyzés illetve az rss kódja hogyan van. megnéztem az rss-ét és be is raktam amit találtam, de az messze nem olyan, mint ami a dragdropos widget fülben megjelenik. persze ha az angol tudásom jó lenne, akkor kibogarászhatnám a szövegből, de így csak próbálgatni tudom és kérdezni.
“Sokan csinálják azt, hogy a widget-ből kinézik (általában a leírásban szerepel is), azt a bizonyos kódsort, ami nekik kell, és saját maguk által épített környezetbe (CSS) illesztik.” ezt kerestem az rss-re és a legutóbbi bejegyzésre. de nem találtam. bénáztam… majd kérdeztem.
de végülis megoldódott…az rss és a friss bejezés kb uaz, gondolom a friss jobban paraméterezhető, de alapban uazt mutatja. (de pontosabban fogalmazok: a legújabb bejegyzéseknél gondolom le lehet hívni kategóriánként az rss meg az összesből. persze ha jól vettem ki az rss-t is lehet külön specializálni. de most az nekem nem kell, így majd egyszer kisilabizálom. )
jah egyébként köszönöm a hozzászólást, rávezetett. bár ott kerestem eredetileg is, de megerősített a próbálkozásom helyességében. 
A widget a mirelit-áru, amit csak fel kell melegíteni, és kész a túrós-kapros káposztásrétes.
Szia Győző ez nagyon találó. :D :D
Megjegyzem. Köszönöm szépen.
András
Nos a titok nyitja: -amire már gondolom rájöttél, de hadd tudja az összes lelkes kezdő:- sidebar.phpban hívogat widget include-olós részeket Ha ezek közé írsz meghívott függvényeket amikkel generálod a saját tartalmad így használhatsz widget, kód felváltva felépítésű sidebart is. csak néha érdekes dolgok jönnek ki belőle. kinek kedve van hozzá használja egészséggel…
és ismét okosabb lettem… és értem a hüledezést a részetekről a kérdésem miatt 
ez a bejegyzés számomra annyit jelentett, hogy hívja meg a sidebar1et. és most, hogy felidegesítettem magam, és kigyomláltam mindent, rá kellett jönnöm, hogy ez a dragdroppos widget. a fórumra érkezésemkor mindig személyes üzeneteket írtam, mondván úgy kevésbé látványos a hülyeségem. és úgy érzem eddig, jogos volt a gondolatom. mivel alapvető dolgokkal nem vagyok tisztában, így a kérdéseim nagy része is csak hüledezést tud kiváltani. de sebaj. biztos nem én leszek az egyetlen ilyen és majd vkinek hátha segíteni fog a bénázásom.... ez a topic kezd benaja bénázásai blogként üzemelni :)
Nos a titok nyitja: -amire már gondolom rájöttél, de hadd tudja az összes lelkes kezdő:- sidebar.phpban hívogat widget include-olós részeket Ha ezek közé írsz meghívott függvényeket amikkel generálod a saját tartalmad így használhatsz widget, kód felváltva felépítésű sidebart is. csak néha érdekes dolgok jönnek ki belőle. kinek kedve van hozzá használja egészséggel..
most akkor a widget a pluginnak az a php fájlja amit feltelepítek? pl. wp-useronline.php a useronline pluginben? és ha ezt include-olom leszek érdekes. míg te a benne található kódot beilleszted közvetlenül a php-ba és nem meghívod fájlból?
nyugi… mindenki így kezdi… csak látod: ha te elolvasod/megnézed, lehet hogy az első alkalommal hoszabb időbe kerül, de hosszú távon csak abból tudsz tanulni. szóval csak így tovább 
nyugi.. mindenki így kezdi.. csak látod: ha te elolvasod/megnézed, lehet hogy az első alkalommal hoszabb időbe kerül, de hosszú távon csak abból tudsz tanulni. szóval csak így tovább :)
nagy igazság. és sokszor fogom megköszönni :)
köszönöm most is.