Kérdés:
hol lehet egy widgetbe “belenézni” illetve szerkeszteni. Pld. a default téma Bejelentkezés widgetjében megváltoztatni a wordpress.org hivatkozást word-press.hu-ra illetve hozzátenni új linket vagy elvenni.
Köszönöm
csola
Ha jól tudom, akkor a wp-includes/default-widget.php -ban van tán :unsure:
Ha jól tudom, akkor a wp-includes/default-widget.php -ban van tán :unsure:
Köszönöm, nyertél...
Miért nincs erről a nagyszerű CMS-ről egy egy alapszintű(!) doksi?...

csola
Hát nem mint ezek...

Az első inkább egy fogalomgyűjtemény, a második meg sokszor feleslegesen részletes és emiatt egy mezei felhasználót az erdőbe viszi.
Természetesen néhány kérdés után látom, hogy sokakban kevés a türelem sajnos, de... Miért nem lehet olyan magyarázat, amely pld. elmondja mi a saját mező, a címke, a ketagória, a bejegyzés, a lap, stb. azaz az alapfogalmak...
Mert nézd meg a magyar FAQ-ot... Ugye nem csak ennyi gyakran ismételt kérdés van... gondolom...

csola
Köszönöm, nyertél...
Szivesen. Amúgy eleve tudtam, hogy valószinűleg nyerek. Mert már piszkáltam bele :D :D
A Codex, meg a Dokumentáció elég hasznos olvasmány :)
De a Google szinte pótolhatatlan, ha én keresni akarok valamit.
A saját mezővel kapcsolatos problémádat még értem. De nagyon kicsi a valószinűsége, hogy még azt is meg kelljen magyarázni, hogy mi a kategória, meg a bejegyzés … De ha valaki mégsem érti, (én is ott kezdtem az ismerkedést a WP-vel), akkor regisztráljon egy blogot a http://wordpress.com-on, ott el se ronthatja, megtanulja a Blogolást vele. És még magyar menü is van.
Szivesen. Amúgy eleve tudtam, hogy valószinűleg nyerek. Mert már piszkáltam bele :D :D
A Codex, meg a Dokumentáció elég hasznos olvasmány :)
De a Google szinte pótolhatatlan, ha én keresni akarok valamit.
Nem vagyok lusta és érdekel is a dolgok mikéntje (a Google állandóan pörög...), de nem akarok, mert nincs szükségem rá, a php rejtelmeiben elmélyedni; "mindössze"(?) viszonylag kevés gonddal szeretném hasznáni a WP-t...
csola
De ha beirod a Google-ba, hogy wp-suli, ott is találhatsz magyarázatokat. Persze nem ingyen. Meg itt is : http://www.olcsoweboldal.hu/blog/2010/03/26/ingyenes-wordpress-videok/ de ezek sem ingyen vannak. A Dokumentáció, a Codex és Google viszont az …
Csola. Weblapszerkesztéshez egy idő után elengedhetetlen a nyelves minimális ismerete… ehhez nem programozni kell tudni csak gondolkodni ill. picit angolul… szerintem az IF és ELSE kulcsszavak használatával és elegendő idővel a dolgok nagy részét meg lehet oldani
"mindössze"(?) viszonylag kevés gonddal szeretném hasznáni a WP-t...
Na, ha ez majd sikerül, akkor mesélj róla, mert engem is érdekelne :D Amióta elkezdtem használni, valahogy a gondok is szeretnek néha szaporodni. Persze lehet, hogy azért, mert tavasz van, és nekik is most van a szaporodási ciklusuk :D
A saját mezővel kapcsolatos problémádat még értem. De nagyon kicsi a valószinűsége, hogy még azt is meg kelljen magyarázni, hogy mi a kategória, meg a bejegyzés ..... De ha valaki mégsem érti, (én is ott kezdtem az ismerkedést a WP-vel), akkor regisztráljon egy blogot a http://wordpress.com-on, ott el se ronthatja, megtanulja a Blogolást vele. És még magyar menü is van.
Jó, akkor egy konkrét kérdés! Itt van a http://forum.word-press.hu. Hogyan lehet a fejlécbe belevarázsolni a menüpontokat? Ez sablontól függ vagy van erre eljárás? Ilyen egyszerű problémáim vannak és azt is megértem, hogy aki ezen már túl van, az nagyon fentről néz le arra, aki 3 napja telepített egy WP-t...
Sorry...
csola
Október 28-án telepitettem fel először WP-t. Nem olyan régen volt az, hogy én bárkire is felülről néznék. Mert a php-hez azóta sem értek. Legfeljebb lesem a file-ok forráskódját és próbálok rájönni, hogy melyik része mire való. Ami néha sikerül, sokszor meg nem …
A fejlécben lévő menüpontok (bár Te nem a wordpresst, hanem az IPBoard fórumot hoztad fel példának) sok esetben tényleg sablon függőek. Szerintem nézz körül a wordpress.org sablonjaiban egyenlőre, hátha találsz olyat, amihez nem kell hozzányúlni és mégis megfelel az igényeidnek és tetszik is Neked. Az is lehet, hogy olyat fogsz találni, ami csak kicsi változtatást igényel, azon meg könnyebben el lehet kezdeni a tanulást. Van pl. egy igen jó téma, a Suffusion, azon belül az admin menüben rengeteg beállitási lehetőség van a kinézetet illetően.
Valószínűleg azért nincs ilyen, mert szvsz egyértelműek, kivéve talán az egyedi mezők/custom fields. Nem hiszem, hogy nagy logikai érzék kell ahhoz,hogy rájöjjön: bejegyzéseknél a címke azt jelenti, hogy címkékkel/kulcsszavakkal lehet ellátni az adott bejegyzést…
Az egyedi mezőkről meg ennél jobb leírást nem nagyon találtam eddig, vagy csak nekem ez is elég volt: Egyedi mezők/Custom fields
De röviden az egyedi mezőkről: Mint a neve is mutatja, “egyedi” dolgokra jók, pl. bélyegkép beillesztésére a bejegyzésekben (bár erre a 2.9.2 óta van jobb megoldás ), de akár “termékinformáció” létrehozására is jó az adott bejegyzéshez, ahol csak a változókat kell beírnod, és előre van formázva… Tehát, mondjuk van egy oldalad, ami a plüssállatokkal foglalkozik, akkor berakhatsz a bejegyzés aljára egy “Termékinformációt”, amiben mondjuk megadod az árat, akkor azt meg lehet úgy csinálni, hogy az egyedi mezőnek felveszel egy “szarmazasi_hely” mezőt, és értéknek mindig megadod az aktuálisat…és ha a sablonban meg van adva ez a rész, akkor neked csak a legördülő mezőből kell kiválasztani bejegyzés szerkesztéskor az “szarmazasi_hely” mezőt, beírni az értéket,és mentés…rögtön meg is jelent a termékinfo…nem kell táblázatozni, szenvedni, stb…csak egyszer, amikor a sablonban megcsinálod…
Mindannyiotoknak köszönöm a segítséget! A wordpress.com-on lévő gyakorló blog lehetőség felemlítését külön is!
Próbálkozom, keresgélek és… majd jelentkezem még biztosan.
Szép további ünnepet!
csola
Sziasztok, asszem ide passzol leginkább a kérdésem!
Láttam más sablonok oldalsávjaiban, hogy linkek a widgetek címei, de a saját sablonomban - Magazeen wp theme - , ami igaz piszkáltam már, tehát a saját sablonomban hiába írom a html elemeket a címsorába a szöveges widgeteknek, a mentés gombra kattintva kitörli őket:S így külön css osztályokkal sem tudom a stílusokat megadni egyedileg, illetve a linkeket sem tudom beállítani. Ez a sablon hibája, vagy máshol is külön kellett beállítani? És ha igen, akk én hol tudnám beállítani?
Köszönöm!
Láttam más sablonok oldalsávjaiban, hogy linkek a widgetek címei, d
Na, mutass egy olyant nekünk is... (és akkor megmondjuk, ők hogyan csinálták)
pl: oldalsáv sablonjába simán… (tehát nem widget funkcióval rakja ki az oldalsávot, hanem annak sablonjába php kódokkal)
Köszönöm a válaszokat!
@moshu: Kerestem olyan wordpress oldalt, ahol a widget címe is link, de persze most, hogy akartam nem találtam:S de nem is a spec megoldás érdekelt, hanem, hogy általánosságban van-e erre vmi beállítás - de a válaszod tökéletes, tehát ezt sablononként kell megoldani, köszönöm!
@hitetlen: én is próbálkoztam ezzel, csak az a nagy bajom, hogy van egy nextgen widget-em, amiben véletlenszerűen ajánlja a képeket a rendszer, aminek a kódját nem találtam meg - nem vagyok még egy nagy kód-mester:S és ha csak úgy beszúrnám, akk max ugyan azokat a képeket mutatná mindig; illetve az is bajos, hogy melyik aloldalon, melyik widget látszódhat:S megtudnám oldani, hogy az aloldal csoportokhoz új page-template-t csinálok, de ennyire nem fontos - egy fapados megoldással csináltam pár css osztályt a címekre - így stílusban is különbznek - és cím nélkül a szövegrészbe a címre használatos css-formázással (és persze az általam gyártott osztályokkal) bepötyögtem szépen a címet, linkként; illetve egy új szövegwidgetet beszúrtam a maradék, nextgen-es widget alá egy másik szöveges widgetet, amibe cím nélkül a szövegrészbe beleírtam a címre tervezett linkelt szöveget
ennyi:) és működik
mégegyszer kösz a válaszokat!