vajon miért ilyen egységtelen a wp által generált kód?

üdv guruk!egy eléggé pitiáner, ám számomra bosszantó problémára várok megoldást. ez a probléma a wordpress által a kimenetre küldött kódok rendkívül egységtelen formázása. gondolok itt az össze-vissza behúzásokra/tabulátorokra, a fölösleges sortörésekre, a hiányzó sortörésekre, attribútumoknál a kettes aposztrofok (idézőjelek) helyett egyes aposztrofok használatára (konkrétan ez neutral.gif ), és hasonlókra…általában megtalálom az ezeket generáló kódrészeket és jobb híján átírom őket nekem tetszőre. most azonban nem találok egyet. :smiley: :frowning: a wp_list_categories() gyárt egy ilyet:

  … az elvárt formátum
   lenne vagy szimplán
    . :smiley: örülnék, ha valaki tudna segíteni, kiokoskodná, melyik fájlban mit kellene módosítani ehhez.    (a továbbiak már csak égbe kiáltott szavak…)    véleményem szerint hosszútávon az egész wp-t alapos felülvizsgálatra kellene küldeni. sosem rajongtam a html és php olyan módú összefésüléséért, amit a wordpressben tapasztalunk. aztán mégis beleástam magam, megtudtam hogyan lehet (ha lehet) úgy lecsupaszítani a legtöbb függvényt, hogy csak a minimálisan szükségessel térjen vissza. így szinte már meg is szerettem.    de továbbra sem értem, miért nincs egységesítve a core fájlok írása… azon túl, hogy x száz darab, évekkel ezelőtt létrehozott funkcióról van szó, és hogy nem igazán lenne látványos újítás, szerintem a 3.0 verziószám épp ilyesmit kellene/kellett volna magával hozzon (igazából azt sem tudom mit hoz, mert az sem látványos). személy szerint kettő dolgot vártam el egy új “egész” verziótól:
    • az admin felületen legyen elérhető minden általános beállítás <span style=“font-size:“1”](amiket jelenleg az aktuális téma functions.php-jébe kényszerülünk felvezetni. például a wpautop(), wptexturize(), convert_chars() általános letiltása)[/size], a téma-specifikus dolgok pedig szeparálva jelenjenek meg (pl.%;”>, na meg a diszfunkciók szűnjenek meg (adminon nincs bekapcsolva az atom publishing protocol, se az xml-rpc, a wp_head mégis odaszemeteli őket a forráskódba, stb…)
    • a funkciók alapértelmezetten írják ki ugyanazt a kódot, mint eddig, de paraméterekkel lehessen teljesen személyre szabott a kimenet! (paraméterekkel legyenek kiírhatók vagy kiiktathatók class és id attribok, stb…)     és esetleg a harmadik elvárás: a beépített indentek tiltása. mivel nincs két egyforma szerkezetű téma, teljesen fölösleges 1-2 vagy épp 3 tabulátorral kezdeni bármelyik sort, ilyen módon csak véletlenül kerülhetnek összhangba a php-től kapott és a téma szerkesztő által használt behúzások… én egyébként is szeretem redukálni ezeket, maximum a tényleg egy egységet alkotó elemek kapnak egykét space-t a css írás miatti átláthatóság kedvéért. például ul-li listáknál. ugyanakkor az olyan elemek zárótagjénak új sorba tétele, amik nyitója után nincs sortörés még ebbe is belebarmol. lássuk az említett wp_list_categories()-t, mit eredményez:     [html]

    [/html]

    és ahogyan át lehetne látni:

    [html][/html]

    (de ha ez nem megy, akkor inkább egyáltalán ne tab-olnának :S )

    Szia!    A topic költői kérdést sugalló cime kapta meg a szemem. Én nem értek a php-hez, de annyit tudok, hogy a Wordpress szabad forráskódú. Magyarán, akinek nem tetszik benne valami, bármikor átirhatja a saját szájaize szerint …    Ezt irtad:    Quote:

    véleményem szerint hosszútávon az egész wp-t alapos felülvizsgálatra kellene küldeni.
    Úgy tűnik, hogy Te értesz az ilyen dolgokhoz. Nincs olyan lehetőség, hogy jelentkezz a wordpress.org-on a fejlesztői csapatba? Mert akkor kedved szerint dolgozhatnál a felülvizsgálatán. :unsure:

    avagy írhatsz belőle saját motort.

    beszélni könnyű

    de a sok -száz-ezer munkaórát én nem így értékelném…

    csinálj sajátot-jobbat ha ekkora a szád…

    Csatlakozom varnyu véleményéhez: nem itt kell elmesélni, hogy mi nem tetszik… hanem tessék odamenni és (be)jelentkezni a fejlesztő-tesztelő csapatba, aktívan részt venni a fejlesztésben, ott előjönni javaslatokkal, ötletekkel, kódjavításokkal.    Ha itt meséled ezeket nayg garral… az az “alkoholdús zöldség” kategória (gyengébbek kedvéért: falra hányt borsó).    (U.I. És ha már annyira érted a kódolást, hogy-hogy nem jöttél rá, mi az oka a szimpla idézőjeleknek a PHP-generálta kódok bizonyos részeiben?)

    :ph34r:

    Szerintem eddig mano véleménye volt a legjobb. :smiley:

    természetesen nem a wordpress-t jelen formájában fanatikusan védőkhöz szerettem volna szólni (ők az ilyen felvetéseket valamiért mindig személyes támadásnak veszik, és érthetetlen arroganciával felelnek), hanem azokhoz, akik szeretnék azt jobbá tenni.    sajnos nem értek jobban a php-hez, mint bármely mezei sitebuilder. épp ezért egy pusztán sitebuilderi meglátást osztottam meg… és bár a dupla és szimpla idézőjelek validitás szempontjából nem kifogásolhatóak, vegyes használatuk következetlenség, aminek nem szabad, hogy “oka” legyen. időközben megtaláltam a keresett kimenet okozóját, egy-egy aposztrofot kellett csupán lecserélni backslash + dupla idézőjelre (a wp-includesclasses.php-ben).    mellesleg a kódolási konvenciók lehurrogás helyett inkább hangsúlyt érdemelnének. nyilvánvalóan/remélhetőleg létezik szabványosított írásmód a wordpress fejlesztők számára a php-t illetően. arra viszont látszólag még ajánlás sincs, hogy a php által kiírt (x)html milyen formátumú legyen, hogyan bánjunk az indentekkel, stb… a sok száz vagy ezer munkaóra előtt néhány perc alatt le lehetett volna fektetni egy erre vonatkozó egyszerű szabályt (egy sample xhtml dokumentumra lenne szükség az összes létező html tag-gel és attribútumaikkal, általánosan használt strukturákba rendezve). sajnos én egy senki vagyok ilyesmi fejlesztői szintű felvetéséhez, ezért gondoltam, hogy itt, a magyar wp közösség fórumán fejtem ki véleményem. ha ezzel bárki önérzetét megsértettem, elnézését kérem! :wink:

    Nem önérzetet sértettél, hanem rongyrázás amit csinálsz. Láthatod hogy a WP magyarország-nál nem “MagyarWordPress”-t egy másik rendszert írnak újra a kódból hanem fordítást csinálnak. Nagyon jól tudod te ezt.

    Akkor minek itt pattogsz? Van ennek értelme? nincs! Szóval valójában csak lefikázod mivel ide nem járnak fejlesztők magyarból angolra fordítva azt a szöveget böngészni…

    Talán annak lett volna értelme, ha a hivatalos oldal megfelelő helyén: http://wordpress.org/extend/ideas/ oldal alján bejelentkezés után megírod az észrevételed.

    Amúgy meg tudhatod, hogy OpenSource Projekt lévén előfordulnak hibák. olykor nagyobbak is… ezért van még 3.0ból csak ß pld… de ha egy svn repot megnézel láthatod hogy mennyi fejlesztés jön naponta…    “én egy senki vagyok ilyesmi fejlesztői szintű felvetéséhez”

    csak mellékesen megjegyzem, hogy ötletelni jó dolog. Ki tudja,ha van valami jó világmegváltó ötleted még meg is valósulhat :slight_smile:

    igen, persze, vannak hibák, a felvetés viszont nem egy kétperces bugreport, hanem a teljes fejlesztési koncepció egy (nem feltétlenül mérvadó) hiányossága. ha regisztrálok, bejelentkezek, első post-ként bejelentek valamit, amit évekkel ezelőtt felejtettek ki, ráadásul a legtöbb wp felhasználót egyáltalán nem érdekli, mi rá a reakció? (kb. ami itt is volt) “ez a legnagyobb probléma?”… ellenben, ha egy itteni közösségi tag, aki a wordpress.org-n is aktívan tevékenykedik, van némi súlya a szavának, esetleg megemlíti, hogy a jövő fejlesztéseit nem ártana egy kicsit egységesebbé tenni az említett szempontokat figyelembe véve, akár még foganatja is lenne.


    'iPog' wrote on '2010-04-27:
    ha regisztrálok, bejelentkezek, első post-ként bejelentek valamit, amit évekkel ezelőtt felejtettek ki, ráadásul a legtöbb wp felhasználót egyáltalán nem érdekli, mi rá a reakció? (kb. ami itt is volt) "ez a legnagyobb probléma?"
    iPog: szerintem ne becsüld le magad. Ha Te ott regisztrálsz és elmondod az észrevételeidet, biztos, hogy sokkal több értő fülre találsz, mint itt (félreértés ne essék, SENKIT nem akarok itt "Wordpress-szakmailag" lebecsülni, de az igazi php szerkesztéshez-kódoláshoz itt kevesebben érthetnek, mint ott, mert itt általában WP-használók vannak túlsúlyban). Ott valszeg sokkal jobban fogják érzékelni a probléma nagyságát, súlyosságát, mint itt. Mert az itthoni felhasználók legnagyobb részét tényleg az érdekli a legjobban, hogy működjön a WP és nem foglalkoznak a kódolás szépségeivel, cizelláltságával.

    Még egy tanács, ha nem sértelek meg vele: belejelntkezel és az első két posztban csak dicsérsz. Diplomatikusabb, ha csak a harmadiktól irod a kritikákat :)

    Szerintem nincs baj a kritikával… agyba-főbe dícsérgetni meg fölösleges ha nem az a véleményed. Csak úgy add elő, hogy ne nyíljon ki a zsebükben a bicska:D

    Mivel lényegesen több az elmélkedés, mint a kézzelfogható eredmény - megköszönve az értékes gondolatokat - kilincs és kuluncs. :slight_smile: :slight_smile:    Ha kedvetek foytatni, akkor irány a Presszó - én például nagy élvezettel olvastalak benneteket.