Új "médiatörvény"

A nap kérdése:

Vajon be kell jelenteni a word-press.hu-t a “Hivatalba”?? :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:Könnyed olvasmány kávézáshoz

Addig nem, amig egy hírportál nem állítja azt, hogy hivatalos blogja a word-press.hu :slight_smile:

Így is lehet értelmezni!

Nem, mert jelen állapotában nem tartozik ezen törvény hatálya alá.

Valóban, így nem. Viszont én attól tartok, hogy ebből még óriási viták lesznek a jövőben. Nem is feltétlen a word-press.hu-ra gondolok. Hanem ki mondja meg, hogy mi portál, hírportál? Mi a különbség egy blog és egy hírportál között? Van erre egy definíciónk? Ki fogja eldönteni? :slight_smile: Nem tetszik ez nekem! :angry:

Az új médiatörvény 5. részében (ha jól emlékszem) találhatóak a fogalom-meghatározások. Az alapján nekünk el lehet menni. Ha megakadunk, akkor írni kell egy levelet nekik, hogy szerintük igen-e, vagy nem-e, és miért igen, miért nem. :slight_smile:

Azért bennem bújkál a kisördög, hogy itt lesz szépen többszörös mérce… egy közéleti hírportált inkább fognak szekálni, mint pl egy szűkebb rétegnek szóló “webes magazint”, mint pl egy íjászmagazin… (csak azért írtam ezt a magazint, mert ezen dolgozom, hogy majd beindítsam… :slight_smile: amúgy jól értelmeztem, hogy ha külföldi szerveren van az oldal, ugyan úgy nem szívózhatnak? )


'Patai wrote on '2011-01-02:
Valóban, így nem. Viszont én attól tartok, hogy ebből még óriási viták lesznek a jövőben. Nem is feltétlen a word-press.hu-ra gondolok. Hanem ki mondja meg, hogy mi portál, hírportál? Mi a különbség egy blog és egy hírportál között? Van erre egy definíciónk? Ki fogja eldönteni? :) Nem tetszik ez nekem! :angry:
Hírportálnak van bejelentési kötelezettsége,


ISBN/ISSN számmal kell rendelkeznie.

És mitől lesz egy hírportál hírportál? Mert ha úgy vesszük, egy hobbi tevékenységgel kapcsolatos portál is hírportál, ha foglalkozik aktualitásokkal,nem? Mert akkor Mano képregényes oldala is “hírportál”…

Ez engem is érdekelne, mert sógorral mi is viszünk egy hobbi “magazin” jellegű oldalt, és bár nem én szerkesztem, minden cucca (domain, tárhely) az én nevemen van, és vannak rajta rendszeresen hírek. Remélem ettől még nem leszünk hírportál…

A média törvény lényege az hogy csak olyan oldalakra terjed ki mint mondjuk az rtl tv2 népszava meg ezek. ha személyes blogról vagy pl a wordpressről van szó az nem terjed kia a média törvény. Kivéve akkor ha pl rendszeresen vannak politikai,közéleti hírek is az oldalon blogon.

A hazai törvények eddig is selejtesek voltak. Az oldalaim külföldön, titkosított domain alatt futnak. Így a selejtes törvények nem érik el… Médiatörvény ide vagy oda…

A problémát én így oldottam meg. :wink:

a média törvény igazi célja hogy elhallgattassák azokat akik a jelenlegi rendszert vagy a jelenlegi kormányt bírálják.ha jól emlékszem a közéleti médiában lévő cégeket napilap,tv-k,rádiók maximálisan 25millára lehet büntetni. ez a lényege az egésznek.

jogász ismerőseim szerint ha nagyon komolyan vesszük minden szavát a törvény szövegének, akkor akár a legkisebb blog is minősülhet hírportálnak. de legalábbis médiaszolgáltatónak. ez esetben pedig kötelező lenne közzétenni az oldalon nem csak az üzemeltető nevét, telefonszámát, címét, hanem még a felügyeleti szervét is. valamint tényleg kellene ISBN szám is. de ezek csak apró problémák az új törvényben, ezen kívül vannak jóval nagyobbak is…

ellenben igaza van a Tisztelt Háznak abban, hogy ideje volt egy kis reformációnak ezen a téren, hisz valóban elavult volt az ide vonatkozó törvényünk. csak lehet, hogy jobban át kellett volna gondolni, egyeztetni a médiákkal, stb

Hát igen, egy újabb ok, hogy az ember titkosított .com, net, org vagy bármi más alatt futassa honlapját… Gyakorlatilag a székletet megreformálták egy új széklettel. Csak a gond, hogy reformálás ide vagy oda, a szagát érezzük…

Szerintem nem a médiatörvényünk volt elavult, hanem a jogrendszerünk működése problémás. A régi médiatörvény is rendezett mindent, és akinek gondja volt, annak voltak jogorvoslati fórumai. Az új médiatörvény problémákat nem old meg, viszont bizonytalanságot teremt az új szankcionálással, meg a kiszámíthatatlanságával.Például ilyen bizonytalanság az is, hogy kell-e a blogokat regisztrálni, vagy sem. Ha így akarod olvasni a törvényt, akkor kell, ha úgy akarod olvasni, akkor meg nem. Ők meg nem foglalnak állást, hogy kell-e vagy sem. A Médiahatóság HIVATALOSAN KIADOTT állásfoglalásában az szerepel, hogy a Médiatanács egyik tagjának VÉLEMÉNYE SZERINT blogokat nem kell regisztrálni.

De ez pont ugyanolyan kettős, mint a törvény, mert ha egyszer elő akarnak majd venni egy blogot, akit megnyugtatott ez az álláspont, akkor simán közölni fogják, hogy ez csak vélemény volt, nem hivatalos állásfoglalás - hiszen benne is van, hogy ez csak valakinek a véleménye.

Nem lehet egy-egy törvényt minden egyes blognak/hírportálnak. Nem is az a lényeg, hogy minek nevezi magát, hanem mi a tényleges tartalma. Így kell nézni, és akkor már nem annyira nagy a káosz.Blogokat 1, magazin-oldalakat 10 krisföccsért szakértem a besorolásuk tekintetében. Pont ugyanannyit fog érni, mint a média tanács meg nem nevezett tagjáé, csak jobban fogunk szórakozni. :slight_smile: :slight_smile:

Nem is kell mindenkire külön törvény, viszont lehet jóval pontosabban tövényt hozni, meg állást foglalni, nem ilyen “úgy értem, ahogy akarom” gumiszabályozást.Egyébként van neve az embernek:

Quote:

Koltay András, a Médiatanács egyik tagja azt mondta, hogy magánvéleménye szerint egy kellően önkorlátozó hatósági jogalkalmazási joggyakorlatot kell kialakítani ezen esetekben.


Ha a blogokat vizsgáljuk, akkor Koltay szerint a legtöbb esetben jellemző rájuk, hogy tájékoztatást végeznek, illetve szerkesztettek, ebből a két szempontból eleget tennének a „sajtótermék” kritériumainak. Így elsősorban azon múlik, hogy az adott tartalom blognak vagy sajtóterméknek számít-e (és a törvény hatálya alá tartozik-e), hogy gazdasági szolgáltatásként nyújtják-e. Szerinte bannerek elhelyezésétől önmagában még nem válik gazdasági szolgáltatássá egy internetes tartalom, ehhez az kell, hogy valaki üzletszerűen, kvázi megélhetésszerűen, üzleti vállalkozásként végezze ezt a tevékenységet. Mint mondta, ebben a komoly kérdésben szerinte a hatóságnak szűken kell értelmeznie a gazdasági szolgáltatás fogalmát, a jogalkalmazás határainak kijelölésében pedig együtt kell működnie az érintettekkel.Mindez még értelmesen és szépen is hangzik, csak ugye azzal kezdődik, hogy SZERINTEM. És ez a Médiatanács hivatalos tájékoztatása az ügyben - ez itt a gond.Ha nincsen semmi következménye, nem tartozom érte felelősséggel, én is adok szívesen jogi tanácsot - pláne milliós fizetés+jutalomért.

The true purpose of media law is to silence those who criticize the system.

 

 

 

[color=#ffffff]goldenslot[/color]