TwentyEleven kérdések

Sziasztok!Én is azzal kezdem, mint a legtöbben. Eléggé új nekem a WP. :slight_smile:

TwentyEleven témát használom, viszont lenne egy pár kérdésem amire nem találtam választ, vagy lehet, hogy rosszul kerestem rá.Első kérdésem, hogy hogyan lehet azt megoldani, ha létrehozok egy oldalt(pl. Kapcsolat), akkor ha erre az oldalra kattintok, akkor ne ezzel a felirattal kezdődjék az adott oldal? Jelen esetben Kapcsolat. Csupán elég lenne, ha már a telefonszám, illetve email látszódna. Mert egyébként is félkövérrel van jelölve a navigációs sávon azaz oldal, ahol tartózkodunk.Második kérdésem, hogy tudom megváltoztatni az oldal főcímének a színét? (Azt ami a header kép felett helyezkedik el)Továbbá a hozzászólások be vannak kapcsolva a cikkekhez. Úgy van beállítva, hogy bárki hozzászólhat az adott cikkhez. Ebben a komment mezőben 4 mező szerepel (Név,Email, Honlap, Hozzászólás). Ezek közül el lehet távolítani a Honlap mezőt?Végül egy általánosabb kérdés. Hogyan tudom megváltoztatni a böngésző címsorában a www mellett megjelenő kis képet? (Jelenleg a WP ikonja, egy Föld gömb látható)A segítséget előre is köszönöm!

A TwentyEleven nevű sablonban a fejrész szöveg színét a Megjelenés > Fejrész oldal Szín kiválasztása részben tudod átírni, vagy ezen a címen:

/wp-admin/themes.php?page=custom-headerA honlap rész opcionális így is, szóval hibát dobni az oldal emiatt nem fog.

De ha el akarod tüntetni, ahhoz némi CSS tudásra szükséged lesz, ahogyan a Kapcsolat felirat eltüntetéséhez is.A böngésző címsorában lévő képet faviconnak hívják, ezzel foglalkoztunk itt:

http://forum.wphu.or…/17861-favicon/

“…[font=helvetica, arial, sans-serif:xoyk7ftu]a komment mezőben 4 mező szerepel (Név,Email, Honlap, Hozzászólás). Ezek közül el lehet távolítani a Honlap mezőt?[/font:xoyk7ftu]”:Az űrlap megjelenéséről itt írnak:http://codex.wordpress.org/Function_Reference/comment_formOtt van, ez a rész:fields(array) (optional) Input fields: ‘author’, ‘email’, ‘url’.Default: apply_filters( ‘comment_form_default_fields’, $fields )Az apply_filters -es megoldásnak köszönhetően, “felül lehet írni” ennek a működését a functions.php ban.Megoldás:Menj a sablonod könyvtárába (wp-contentthemetwentyeleven) és ott nyisd meg a functions.php fájlt, oda szúrd be, a végére:add_filter(‘comment_form_default_fields’, ‘url_eltuntetese_az_urlapbrol’);function url_eltuntetese_az_urlapbrol($mezok) {$mezok[‘url’] = ‘’;return $mezok;}Ezzel a saját szűrővel kilőttük az “url” mezőt.Ám, lehet, érdemes lenne nem ebben a sablonban dolgozni, hanem készíteni egy child-theme-t, mert ez egy alap téma. Ha megjelenik egy új ebből a sablonból, akkor az is megjelenik a vezérlőpulton és onnan könnyen felül íródhat, ha elindítod a frissítést.A child- teheme lényege, hogy helyileg máshol van, így nem íródik felül.

fields

(array) (optional) Input fields: ‘author’, ‘email’, ‘url’.

Default: apply_filters( ‘comment_form_default_fields’, $fields )

Az apply_filters -es megoldásnak köszönhetően, “felül lehet írni” ennek a működését a functions.php ban.Megoldás:Menj a sablonod könyvtárába (wp-contentthemetwentyeleven) és ott nyisd meg a functions.php fájlt, oda szúrd be, a végére:add_filter(‘comment_form_default_fields’, ‘url_eltuntetese_az_urlapbrol’);function url_eltuntetese_az_urlapbrol($mezok) {$mezok[‘url’] = ‘’;return $mezok;}Ezzel a saját szűrővel kilőttük az “url” mezőt.Ám, lehet, érdemes lenne nem ebben a sablonban dolgozni, hanem készíteni egy child-theme-t, mert ez egy alap téma. Ha megjelenik egy új ebből a sablonból, akkor az is megjelenik a vezérlőpulton és onnan könnyen felül íródhat, ha elindítod a frissítést.A child- teheme lényege, hogy helyileg máshol van, így nem íródik felül.

add_filter(‘comment_form_default_fields’, ‘url_eltuntetese_az_urlapbrol’);

function url_eltuntetese_az_urlapbrol($mezok) {

$mezok[‘url’] = ‘’;

return $mezok;

}

Ezzel a saját szűrővel kilőttük az “url” mezőt.Ám, lehet, érdemes lenne nem ebben a sablonban dolgozni, hanem készíteni egy child-theme-t, mert ez egy alap téma. Ha megjelenik egy új ebből a sablonból, akkor az is megjelenik a vezérlőpulton és onnan könnyen felül íródhat, ha elindítod a frissítést.A child- teheme lényege, hogy helyileg máshol van, így nem íródik felül.

Nem akartam belemenni a childthemezés rejtelmeibe, úgy gondolom hogy annak, aki egy adminban lévő menüpontot sem talál meg a childtheme készítés nem való.

Mint kezdő WP-s én is keresem a megfelelő sablont, ami jelenleg a Twenty Eleven-t próbálgatom és ezzel kapcsolatban lenne egy pár kérdésem.

(ha számotokra butaságnak tűnő dolgokat kérdezek, kérlek nézzétek el egy kezdőnek …)Én nem Blog-oldalt, hanem egy “egyszerű” statikus oldalakból álló weboldalt szeretnék csinálni.

A frissen feltelepített WP-nél az “Ez egy mintaoldal” mellett a “Kezdőlap” látható a Böngészőbe, ill. ezek menű-gombjai.

A Kezdőlap-on a “Helló világ”" c. bejegyzés látható, ami az Admin oldalon nézve a Bejegyzések -> Egyéb Kategóriájába van sorolva.

Mivel nekem csak statikus oldalra van szükségem, megpróbáltam ezt az oldalt az Egyéb kategóriából kivenni (jelölőnégyzet üres), de nem sikerült továbbra is az Egyéb kategóriába marad. Ha meg töröltem az oldalt és új Kezdőlap-oldalt hoztam létre és hozzá ugyanilyen menügombot, akkor ezt követően az a felírat fogad, hogy az oldal nem található …Kérdésem az lenne, hogy a Kezdőlap oldalából hogy tudnék egy “normál” oldalt csinálni ami nem a Bejegyzések -> Egyéb kategóriában hanem a többi oldal között?Előre is köszönöm a segítséget.

Oldalak -> új hozzáadása.

majd beállítások (menü oldalt) ->olvasási beállításokés itt amit létrehoztál oldalt azt beteszed a “statikus oldal kiválasztása” részhez és elmented. Így az az oldal a főoldalad mindig amit most létrehoztál.

Köszönöm a segítséget …, viszont azt álmomban sem gondoltam volna, hogy az Olvasás oldalon lehet ezt beállítani …Mindent megcsináltam, működik is, de az eddigi kétoszlopos Kezdőlap megjelenés egyoszloposra váltott át, annak ellenére, hogy az oldalak beállításánál továbbra is kétoszloposra van állítva.

Ezt hogy lehet újra kétoszlopossá változtatni (mert arra viszont szükségem lenne)?

megadnád az oldala címét?(ez az én megoldásom lenne…: a php-ba dobnék egy widget kódját ami megjelenne a widget oldalon és oda betenném az épp kívánt bővítményt!) :slight_smile:De lehet valakinek van egyszerűbb meoldása is. :smiley:

Jelenleg a gépen lévő WampServer-en van fent az oldal, de megpróbálok keresni egy ingyenes tárhelyet és felrakom oda.

8 “megadnád az oldala címét?”


Síkerült találnom egy ingyenes tárhelyet, bár nagyon lassúnak tünik, átmenetileg talán jó lesz ez is:


http://users.atw.hu/wprogi

Jól látható, hogy amióta statikus oldalra váltottam, azóta a kétoszlopos oldalakból sajnos egyoszlopos lett ...


Hogy tudnám kétoszloposra állítani az oldalakat?

Ha megnézed az általad létrehozott oldalak mindegyike egy oszlopos.Ha szeretnéd, hogy két oszlopos legyen akkor a (page.php) oldalon kellene alkalmaznod a következő leírást.http://code-art.hu/egyeni-widget-beillesztese-wordpress-sablonba/(Én így csinálnám) és utánna pedig css-el olyanra variálod amilyenre akarod, viszont így minden létrehozott oldalon, ott lenne az általad létrehozott widget rész.

Ennél a sablonnál van 2 oszlopos megoldás, alapból, nem kell widgetet készítened.Amikor az oldalt szerkeszted, akkor jobb oldalt van az oldal tulajdonságok dobozban, abban kell lennie olyan opciónak a sablonminta kiválasztásánál, hogy oldalsávval / sidebar sablon. (a legördülőben)Csak ki kell választanod, hogy olyan sablonmintád legyen, amiben van sidebar.

Itt egy videó, ott magyarázza a kezdőknek:hxxp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=C8qcQxXhL54#t=248s4 perc 11 másodpercnél pont azt az opciót mondja. A csaj a videón “showcase template” -n hagyja, neked a sidebar-os nevűre kell állítanod.Ilyen videókat nézz meg, sokat. És közben próbáld is ki őket, pl menteni hogyan kell, post-ot hogy kell létrehozni meg úgy ilyen tök alap dolgokat 1000000 ember magyaráz el you tube-s videókon.Aki életében nem látott még wordpress-t, annak érdemes ezeket végignéznie.

András!

Mindenekelőtt köszönöm a válaszod, mert segített.

De

Én a Sablonok -> Testreszabás -> Elrendezés-nél a három lehetőség közül rögtön a “Tartalom a bal oldalon” lehetőséget választottam és végig ez a beállítás volt/van az oldalakon, ennek ellenére váltott át egyoszlopos oldalra amikor a “Statikus” módra váltottam. Bár hiába hittem teljesen logikusnak, hogy a hibás átváltást (mint ahogy a megnevezése is súgatja) a Sablonok->Testreszabás->Elrendezés útvonalon találom, de ott továbbra is minden jól volt beállítva és ott más állítási lehetőség nem volt megadva

Általad javasolt helyen a Sablonminta-> Alapértelmezett-re volt állítva, kezdő létemre ez tűnt logikusnak, mert akkor úgy ítéltem meg, hogy a “%-os oldal sablonminta” és a “Bemutató oldal sablonminta” (ezek vannak a legördülő lehetőségek között, nincs az amit írtál) más lehetőséget takar.A javaslatod alapján megnéztem a legördülő menüket és, mivel az a lehetőség amit javasoltál nem volt, nem tudom, hogy helyesen e, de én a %-os oldal sablonminta lehetőséget választottam, aminek hatására már újra kétoszlopos lett az az oldal ahol ezt választottam.András! Még egyszer köszönöm a segítségedet és a küldött linket, majd megnézem, de mivel nem tudok angolul tartok tőle, hogy nagy többsége nem magyar nyelvű lesz…, és így a szövegekben elhangzó fontos infókat (pl. hogy mikor és miért kell azt csinálni amit) szinte biztos, hogy nem tudom hasznosítani … Ezért ha nem veszitek kérdéseimet rossz néven továbbra is marad ez a fórum.

Szia!Igen, hát sajnos sok anyag angolul van.A lényege neki, hogy nem kell ezt a sablont plusz szerkeszteni, mert alapból van benne siedebar, erre szerettem volna felhívnia figyelmet, de akkor megoldottad szépen. :slight_smile:Úgy látom, sikerült az atw-re feltett oldalnál.

Az mitől lehet (mit rontottam el?), hogy ha kereső és felhasználóbarát linket szeretnék és a Közvetlen linkek beállításai-nál az Alapértelmezett ről bármelyik másikra is állítom, a Kezdőoldal kivételével bármelyik menüre rákattintva az oldal nem jelenik meg, csak az “Oldal nem található” szöveg?Ez a hiba akkor is meg van ha a Közvetlen linkek beállításai-nál történő módosítás előtt vagy akár után készülnek el az aloldalak…

Ez egy kicsit meglepett, de könnyen lehet, mert régebben már tapasztaltam egy két furcsaságot ott …

De ettől függetlenül a gépemen lévő Wampserver-en futó WP-nél is ugyan ez a hiba jelentkezett, amit az “Apache modulok”-nál a “rewrite_module” -t kijelölésével (raktam egy pipát) sikerült megszüntetni. Sajnos ugyanezt az atw-n már nem tudom megcsinálni …Amúgy köszi az infót.

Lenne egy nagyon egyszerű kérdésem. Kicsit idegesítő, hogy másfél év wp kihagyás után még a legalapabb dolgokat is elfelejtettem, de sajnos ez van, akármilyen ciki is. Szóval a lényeg, hogy most az oldalon bal felül van widgetben a META rész, ahol be lehet jelentkezni meg ilyesmi. Namármost én a metából egyes linkeket ki szeretnék törölni, csak annyit szeretnék, hogy legyen egy regisztráció és egy ki/bejelentkezés. Egyenlőre csak ennyi amiben elakadtam, a segítségeteket nagyon köszönöm, illetve ha valaki elárulja, hogy a widgeteket hol lehet szerkeszteni és fel/lejjebb rakosgatni azt is nagyon megköszönném :slight_smile:

@Zozzei:
  1. Megjelenés->Widgetek :slight_smile: menüpontban szerkesztheted a widgetek elhelyezkedését.
  2. A tartalmukat pedig az őket létrehozó file-ban kell keresni, legyen az az adott sablon (functions.php-ból érdemes kiindulni és sorra venni az include,require parancsokkal behúzott további kódokat), bővítmény vagy:
  3. A meta widget pedig az egyik WordPress alapértelmezett darab… Ajánlott helyette egy másikat létrehozni melybe a módosított menüpontokat adod hozzá.

Köszönöm, az elhelyezkedést hamar megtaláltam, a kérdésemet fogalmaztam meg rosszul, a widgeten belüli dolgok elhelyezkedése lett volna inkább a kérdés, de a v álaszodban erre is kaptam megoldást, nevezetesen, hogy át kell őket szerkeszteni.

A meta widgetet tehát lehetőleg ne maceráljam. Viszont akkor rögtön ebből fakadna az újabb kérdésem is, hogy hogyan tudnék új bejelentkezési widgetet készíteni? Esetleg lehetséges-e, hogy ne külön oldalra ugráltasson ha be akarok jelentkezni, hanem az oldalon “belül” oldja meg ezt a dolgot. A bejelentkezési logót is meg szeretném majd változtatni, erre találtam Győző oldalán leírást, de ahogy néztem az új sablonban (nomeg azóta új wp-ben is) már nincsen ez a kép olyan néven, mintahogyan ezt ő írja, de szerintem ezzel még futok még pár kört. Köszönöm az eddigi és a későbbi segítséget is!Illetve időközben mégegy dolog, nálam most bal oldalt a kategóriák vannak felül pedig az oldalak mint “menü” ugyebár. Lehet bármelyikből is önmagából lenyíló dolgot készíteni? Tehát hogy csinálok a felső menüsorra egy Történelem címszót és ebből lenyílik mondjuk az Ókor, középkor stb… (Csak mondtam egy példát), vagy ha ezzel nem is esetleg a kategóriákkal ugyanezt? Már ha nem olyan drasztikusan bonyolult :slight_smile: