Ti kerültetek már hasonló helyzetbe?

Sziasztok!Szeretném kérdezni, hogy Ti kerültetek-e már hasonló helyzetbe, és szerintetek ilyenkor mi a megoldás?Kértek tőlem árajánlatot egy munkára. (webdesign, programozás…)

Az elején próbáltam meghatározni hogy mennyi munka van vele, kb. mikorra tud elkészülni, és ennek megfelelően adtam rá egy árajánlatot. (Egy kb. munkaórát szoroztam fel forintba ).Viszont! Kiderült, hogy az “ügy” (és az ügyfél) SOKKAL macerásabb, mint az elején azt gondolni lehetett!A lényeg hogy már vagy 3-4 X annyi időt foglalkoztam a dologgal, mint ahogy eredetileg terveztem! És még most sincs vége… Fogalmam sincs hogy meddig tart még… :frowning:Csak megy, megy az értékes munkaóra…De már most kész ráfizetés az egész…Nálatok előfordult már hasonló? Mit lehet ilyenkor tenni?Tapasztalataitokat, ötleteiteket előre is köszönöm!

Utólag nem sok mindent lehet tenni, de a feladat elvállalása előtt van néhány opció:


  • Ha nem elég részletezett feladatra kell becslést adni, akkor egy sávot (-25% - +75%) adj meg ráfordításként/költségként (persze ez nem mindig lehetséges).
  • Építs be tartalékot (10 - 25%) a becslésbe.
  • Már az elején közöld, hogy hány átdolgozási kör (2 - 3) van alapból a munkafolyamatban, és ha további iterációra van szükség, akkor az mennyi plusz ráfordítást/költséget jelent.