Template

Template = sablon (a WP magyar nyelvi használatban), theme (a WP angol nyelvi használatában), vagy más neveken skin, bőr, stb.Mindkettő bővítményed azt mondja, hogy a kódot (kódrészletet) oda illeszd be, ahol látni szeretnéd az eredményét (vagyis, ahol szertnéd megjelenítetni.)Tehát, elgondolod, hogy hol szeretnéd megjeleníteni, a lapod melyik részén, majd megkeresed, hogy a lap adott részét melyik sablonelem jeleníti meg, és abba a sablonelembe szúrod bele.A sablonelemeknek elég beszédes nevük van angolul is, magyarul is (header, index, funktions, singlepost, stb…), arról nem beszélve, hogy a /wp-content/theme/a-te-általad-használt-sablon könyvtárban vannak egy kupacban… :slight_smile:Mindkét bővítményedhez tartozik widget is, ha akarod, akkor a widgeteket jeleníted meg (általában az oldalsáv(ok) valamelyik részén fog megjelenni), ami az admin > megjelenés > widgetek részen kapcsolgatható, rendezhető.

Két dolgot sem tudok megoldani (hozzánemértésem okán), de a megoldás nyílván hasonló.

Az egyik, hogy telepítettem a wp-ajax-newsletter plugint, és magától nem lett doboz, ahol fel lehet iratkozni rá. A leírás szerint:

To add the subscription form in your template, insert the following code where you want the form to appear:A másik, hogy van az oldalamon egy download monitor, ott is vannak plussz lehetőségek:There are a few other template tags to use in your wordpress templates
Most downloaded -


Na most, fogalmam sincs, hogy milyen template, és azt hol találom, és ha már megvan a template, ott hova is kell raknom, hogy ott jelenjen meg, ahol szeretném.

Köszönöm előre is a segítséget:)

Köszönöm a részletes választ:) Az a helyzet, hogy azt persze tudom, hogy ezek léteznek, a gondom az volt vele, hogy ha mondjuk valamit az oldalsávba szeretnék betenni, akkor a sidebar.php-ben hova kell rakni, hogy mondjuk a jobb oldali oldalsáv 4. eleme legyen. Saját widget-et egyikhez sem találtam sajnos, viszont egy Samsarin php widget- tel mind a kettőt be tudtam tenni, ahová akartam:) Szóval azt még most sem tudom, hogy “normálisan” hogyan kellett volna, de így is működik:) http://halado.cewe-fotokonyv.hu/

Szia krissz!Szükségtelenül ne idézzél, teljes cikkeket pláne ne, ha idézel, elég a lényeg is, még, ha olyan zseniálisan-csodálatosan-nagyszerű írás is az, amit idézel… :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: (Ezért az idézet kimoderálva.)a.) Kísérletezgessél a sidebar.php-ben. Saccold meg, hogy két div közötti hely hol lehet, ,szúrd be, mentsd el, nézd meg, hogy hol jelenik meg. Előbb-utóbb odakeveredik, ahol szeretnéd, hogy legyen. :slight_smile: Közben pedig megtanulod rutinszerűen, hogy milyen rendezőelvek szerint üzemel egy sablonelem.

Tehát, kettős a haszon: ott lesz ahol akarod, és ismerkedsz a sablon-elemek működésével… :wink:

b.) Megoldottad, örülj neki. Ott van, ahol akartad? Hurrá! Próbálkozz, olvasgassad a codexet, mindig annyit és azt, amivel éppen dolgozol, és kihomályosul a WP-kép. :slight_smile:A hunglish-t meg írtam a blogshow-ban…

A Template kontra Theme kérdéshez talán annyi finomítást: egy WP theme általában több template fájlt tartalmaz (index, archive, page, single, category, sidebar, header, footer, stb.). A minimum - egy teljes index.php és egy style.css.

A “teljes” azért lett kihangsúlyozva, mert ha láttál életedben szabvány HTML index oldalt, akkor már rájöttél, hogy a WP theme úgy jeleníti meg az oldaladat, hogy “összerakja” az előzőleg felszabdalt indexet:

header.php

index.php

sidebar.php

footer.phpItt láthatod ábrázolva; nem kell hozzá sok angol, mert vizuál…

A fenti kombinácból az index (Main Template) helyett a WP pontosan tudja mikor kell behívnia az archive.php-t vagy a single.php-t avagy a page.php-t vagy egyebet.Megj.: a fentebbi (és sok más) template file-okban mindent az ún. template tag-ek jelenítenek meg. A pluginok ezekhez hasonló “template tag”-eket adnak meg, amiket az eredetiekhez hasonlóan be kell szúrni a kódba.


moshu wrote:

A Template kontra Theme kérdéshez

Kösz:)) Kezdem kicsit tisztábban látni a helyzetet, bár ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell állandóan kínlódnom valamivel:)