Tanulópénz ....

Van egy kellemetlen tapasztalatom, amit a napokban szereztem. Megosztom, hátha más is tanul belőle. De az se lepne meg, ha egyedül én lennék ilyen mulya …

Szivesen segitek olyan dolgokban, amiket már úgyahogy tudok. Akár úgy is, hogy valaki megkér üziben, vagy mailban. Most is forditottam egy sablont az egyik kedves fórumtársnak, szivességből, mert miért ne. Noha ő már az elején felajánlotta, hogyha segitek, tudna adni egy jelképes összeget. De megirtam, hogy én sem pénzért tanultam itt a dolgokat, nem is adom tovább pénzért, főleg nem egy sablon forditásáért. Örülök, hogy sikerült és örömet szerezhettem vele valakinek.

De nem csak ilyen segitségkéréssel találkoztam a napokban … Van egy fórumtársunk, a nickje nem érdekes, - úgysem irt még egy kummányit se sehová a fórumba …

Azzal a kéréssel keresett meg, hogy nem boldogul az atw-n, tudnék-e segiteni, mit tudnék ajánlani. Végül is eljutottunk a 000webhost-hoz. Ott viszont nem boldogult a telepitéssel, kérte mailban, hogy segitenék-e esetleg. Megadta a belépési adatokat. Hétvégén egyik éjjel felkinlódtam oda a WP-t. Lenne benne Fantastico, de “éppen upgrade-elik, legyek szives később …”. Oké, flashfxp-vel feltoltam kinnről, megcsináltam az adatbázist, telepitettem. Aztán megirtam az adatbázis adatokat, a belépési adatokat, és gondoltam, hogyha kellesz majd valami segitség még, hát itt a fórum.

Rosszul gondoltam. Először azt kérte, hogy kell megoldani, hogy csak a bejegyzés első 3 sora jelenjék meg. Irtam mailban, hogy ezt hol tudja beállitani … És reméltem, hogy ha lesz újabb kérdés, azt már talán itt …

Tévedtem. Ma arra kért, hogy egy olyan sablont talált, ami thunbnail-es, és az sajnos nem működik, és a hibaüzenetben van szó bizonyos CHMOD jogosultságokról is. És azt kérte, hogy ugyanazok a belépő adatok, lennék szives megnézni…

Válaszoltam. És megirtam, hogy sose használtam thumbnail-es sablont. És nem értek hozzá. De megajánlottam, hogy itt a fórumon a megfeleő topicban is lehet segitséget kérni.

És most egy kicsit rossz a szám ize… mert nagyon úgy tűnik, hogyha értenék a thumbnail-hez (sose használtam, nem értem, de megmondom őszintén, hogy nem is érdekel), végehossza nem lenne az ujabb kéréseknek, hogy még mit csináljak meg én.

Nem hiszem, hogy ez a fórum csak ezért van. Itt problémákat, kérdéseket lehet feltenni. De azt nem illendő elvárni senkitől, hogy a “segits már a telepitésben, mert nem tudok angolul” köntösében mindent mással akarjon megcsináltatni valaki.

Kezdem megérteni néha itt az indulatokat … :frowning:

…egyedül te… :rolleyes:

szinte gondoltam :smiley: :smiley:

@varnyu:

kirohanásaim egyik fő okát fogalmaztad meg az imént…

ha valaki AKAR valamit akkor TEGYEN érte. ne mást DOLGOZTASSON…

szívesen SEGÍTEK, de ez KOPRODUKCIÓT jelent nem azt hogy megcsinálom HELYETTE…

:slight_smile:

most ezt úgy mondjátok, mintha pisztolyt tartanának a fejetekhez.

Nekem is jött már hasonló mail, privát egyebek…, ment vissza a levél, hogy kérdezed meg a fórumon (kedvesebbeknek még talán meg is magyarázom az okát, hogy miért: - azért mert mások az ilyen privát levelekből semmit nem tanulnak)

Nekem nem küldenek ilyet. Biztos csúnya a fejem az avataron. :slight_smile:

Egy-két ilyen levelet én is kaptam…1-1 választ még adok is, de utána továbbítok a fórumra :slight_smile: (vagy ha komplexebb a dolog, akkor rögtön : ) )

Efrud: miből gondolod, hogy csak az avatarodon csúnya a fejed? :stuck_out_tongue: :smiley:

Valóban nagyon érdekes felvetés amit Varnyú írt; remélhetőleg megérinti azt is, aki csak olvassa, és legalább elgondolkodik rajta.

Valóban érkeznek emailek, meg vegyél fel a Skype-ra, MSN-re, meg PM-ek - és ez így rendjén is van; jól esik az ember fiának / lányának a bizalom, az elismerés. És néha fárasztó, kifejezetten kellemetlen - dolgozok valamin ezerrel, és ömlik a kérdésáradat.

Nyilvánvalóan, valohol az arany középutat kell megtalálnia mind a kérdezőnek, mind a válaszadásra vállalkozónak: egyrészt nem kényszer, sem a válaszadás, sem a segítségnyújtás, másrészt abszolút normális alapelvárás, hogy aki alkotni akar, annak kell egy kis munka a sikerért.

És, ha válaszolunk, akkor már nem rohanhatunk ki, mert éppen alapkérdésekben lustálkodó fórumtársat találtunk (vagy talált ő ránk), hanem udvariasan a Fórumra kell irányítani, elmagyarázni, hogy miért jobb, mint a mi korlátozott kapacitásunk.

Nem hiszem, hogy Varnyú ezt sirámnak szánta, csak amolyan beszélgetős ténymegállapításnak, amikor egy kicsit telefutott a türelmi vadászputtonya. :slight_smile:

'Balou' wrote on '2010-06-09:

Efrud: miből gondolod, hogy csak az avatarodon csúnya a fejed? :P :D

Jóvagymá Zsiga :D Nem tudtam ki szól be nekem, mert nem ismertelek meg a mostani avatarodról.

'Farkas wrote on '2010-06-09:

Nem hiszem, hogy Varnyú ezt sirámnak szánta, csak amolyan beszélgetős ténymegállapításnak, amikor egy kicsit telefutott a türelmi vadászputtonya. :)

Igaza van Győzőnek, nem sirámnak szántam :) Az a gondom, hogy nem igazán értem ezt a mentalitást. Nekem is szükségem van sokszor segitségre, nem véletlenül vagyok itt a fórumon. Néha még az is jól esne, ha nagyon őszinte akarok lenni, ha valaki megmondaná a konkrét megoldást egy-egy problémámra. De alapvetően én úgy vagyok vele, hogy az jelenti számomra a legnagyobb örömet, ha - némi útmutatást felhasználva is - mégis magam tudom megoldani a dolgokat. Szeretem a kihivásokat és a WP nekem azt jelenti. Nem pénzkeresést szolgáló oldalaim vannak, hanem a kikapcsolódásomat segiti az oldalak szerkesztése. És tornáztatja az agyam.

És bármilyen lusta is vagyok néha (ki nem az időnként), ha mindig megcsinálnák helyettem a dolgokat, az élvezettől és a szórakozástól fosztanám meg saját magamat ...

Aki tőlem ezt a "segitséget" kérte, hobbi oldalt csinál. Nem értem, hogy miért fosztja meg önmagát a felfedezések és a sikerélmények örömétől :)

Varnyu, ez teljesen így van rendjén. Én spec. ha “unatkozom”, néha fogom magam, és elkezdek fiktív designokat csinálni, vagy plakátokat… van, hogy el se mentem őket, mert olyan szintre nem jut el, mivel csak egy ötletet akartam kipróbálni… nem is tudom mi lenne, ha nem tenném ezeket :slight_smile:

Aki meg nem hobbi oldalt csinál,hanem pénzkeresetit, és úgy próbálja mással ingyen csináltatni, az már a pofátlanság szintje.

Balou: a Homo Ludens öröme soha nem elhanyagolható :slight_smile:

Én anno pl ráérős időmben megcsináltam ilyesmiket:

http://forum.word-press.hu/topic/686-designercodert-keresek/

Mármint, ennek a capo gyereknek én csináltam meg a sablonját.

Persze, a viszont szívesség elmaradt, nem is számítottam másra.

Az a baj, hogy ezt nem lehet elmagyarázni az embernek, mert vagy benne van valakiben az örökös tanulási/fejlődési kényszer, vagy nincs.

Akiben meg nincs, annak te hiába magyarázod, hogy mekkora örömet tud okozni, mikor egyedül, vagy esetleg kis segítséggel sikerül megoldani egy elsőre megoldhatatlannak tűnő problémát, mert nem fogja érteni.

Nekik csak az kell, hogy másold be neki a kész megoldást, aztán le van ejtve hogy az miért működik és hogyan, és ha legközelebb megint elpiszkál valamit, akkor újra meg kell kérnie valakit, hogy csinálja meg helyette, mert nem tanult az előzőből semmit.

Én is mindíg alkotok, ha van egy kis szabadidőm, mert úgy lehet igazán tanulni és fejlődni. Meg is szoktam osztani ezeket a világgal a deviantART-os galériámban, mert hát ugye jól jön a visszajelzés is. :smiley:

:slight_smile: szerintem máshogy nem is lehet tanulni ilyesmkiket csak “próbálkozva” :slight_smile: viszont úgy tűnik de kicsit eltévedtem… mert hogy mikor “kirohanok” akkor azért van mert abból indulok ki, hogy sneakysnail által említett emberek első csoportja látogat csak ide… hisz ide

“egymástól tanulni járunk” ha jól tudom… ha mégsem ez a jelszó akkor elnézést :frowning:

elnézést kissé megint provokatívra sikeredett de nem írom át :slight_smile:

legalábbis felvet egy kérdést…

Maximálisan igazad van. Ezért utálom az ilyen, “valaki vegyen fel msnen/skypeon és magyarázza el…” jellegű dolgokat.

No, meg a “köszi a segítséget ránézett egy haverom és most már jó”

Mindkettőt tűzzel-vassal irtottam, és irtom a jövőben is :slight_smile:

Persze, ezekért megkapom, hogy lepontozzák a profilom, meg ilyen finomságok, de nem érdekel.

Tudás bázist akarunk létrehozni, nem apró hirdetés gyűjteményt :smiley:

Én is egyetértek hgrg-vel.

És ha valaki azt mondja, hogy jött egy haver, oszt hawaj didzsi, akkor legalább küldje ide azt a havert, hogy legalább ő elmagyarázza, hogy oldotta meg :wink:

Én is szoktam segiteni és nálam is előszokott fordulni ez a vegyél fel msnre stb dolog. :slight_smile: Van amikor csak a megoldást szoktam linkelni ami elég jól kifejti a témát. :slight_smile: igaz én windows/linux desktop server témakörben segítek meg pár helyen moderátor vagyok és segítem a kezdőket iletve új tagokat a beilleszkedésre már ahol elvállaltam a modiságot. :slight_smile: a lényeg az hogy így is sokat fejlődik az ember személyiségileg és emberileg is. néha én is morcos és ingerült leszek a másvalakivel veri a csalánt típusú emberekre ilyenkor a Basza meg-el szoktam elintézni. :slight_smile: Elnézést a csúnya szavakért de ilyen vagyok ha nem rejtem a szönyeg alá a mondandómat. mondjuk nálam többször meg is szokták köszöni a segítséget. :slight_smile: Ilyen emberek mindig is lesznek szóval nem nagyon fognak tavat robbantani ha egy idő után nem foglalkozol velük akkor tovább állnak. :slight_smile:

Írosgattam ma a fórumra amatőr kérdéseket, lehet hogy leanyáztak közben de mégiscsak kaptam segítséget mindenre szóval azokat akik ma tettek értem ha máshol nem is legallább itt a virtuális presszóban, meghívom egy virtuális sörre.

Heineken, meet you there!

Hunyadi: szerintem ezt mindenki amatőrként kezdi. Születéskor még nincs belénk épitve a WP ismerete :smiley:

én vodkát kérek :wink: