Szerver túlterhelés - thumbnail generátor

Sziasztok!Ca. fél éve csináltam egy remek WP oldalt, ami mára egész szép napi látógatószámot ér el (ca. 3-3500, 10.000 oldalletöltés).A gondok a látogatószám növekedésével kezdődtek, ugyanis a rendszeradminisztrátorok visszajeleztek, hogy az oldal igen jelentős mértékben leterheli a szervert - 20-30% processzoridő, és ugyanennyi százalék memória. A problémát, mint kiderült a Thumbnail generator okozza, amit az sablonnal együtt “kaptam”, ugyanis a sok látogató rengeteg képletöltést eredményez (ezen kívűl külső oldalak is belinkelik a képeket), és a generator folyamatosan dolgoztatja a gépet.

Cache-elés már be lett állítva, külső linkek letiltva, a rendszergazda rengeteg mindent megpróbált, de semmi sem javít a helyzeten, most már ott tart az oldal, hogy biztonsági korlátot kellett a szerveren bevezetni, ami miatt hol működik, hol meg nem (inkább utóbbi).

Kérlek bennetek, ha találkoztatok már a problémával, vagy tudtok valami megoldást rá, segítsetek, mert rengeteg munka fekszik az oldalban, semmiképp sem szeretném feladni, és WP-t is nagyon megkedveltem.Itt az oldal (már ha sikerül elérni): http://filmtrailer.hu/Előre is köszi a segítséget!Üdv: kompi

Ha jól tudom, éppen a timthumb van alapból beépítve, azóta két másik thumbnail generator is ki lett próbálva és az eredmény változatlan.Ha nem generált kis képeket használok, akkor hogy tudom elérni azt, hogy a megfelelő méretben a megfelelő helyen megjelenjenek?

(pl. A headline kategória (300x275) és a Tipp (100x75) kategória csak átmeneti, utána a sima posztok közé kerül, ahol megint más méretű (150x150).Nem vagyok egy WP expert, úgyhogy nyugodtan írhatod úgy, ahogy egy gyereknek tennéd.Köszi: kompi'Patai wrote on '2009-11-10:
Akár ide is leírhatod neki, hogy hogyan kapcsolja ki a thumbnail generátort. Kétlem, hogy mások tanulnak abból, ha privátban segítesz neki.

Ismerem ezt a sablon és simán a sablon beállításaiban ki lehet kapcsolni ezt a funkciót. Bár én kétlem, hogy ez problémát okozna.

De ha mindenképpen generált kis képeket akarsz a postokhoz tenni, akkor próbáld ki a TimThumb-t. http://www.darrenhoyt.com/2008/04/02/timthumb-php-script-released/ Ahol csak tudom ezt használom. Ez generál egy képet és azt elmenti.

A már említett Scissors nevű plugint ajánlanám használatra inkább.Ezzel thumbnail generálás helyett egyszer kell megvágni a képet fizikailag, és többé nem eszik a kép generálás processzor időt.Igaz, ehhez elkellene kezdeni a meglévő, gondolom nem kis mennyiségű kép újravágástá.

Ha jól emlékszem, a rendszergazda is kikapcsolta a generátort ettől egyrészt teljesen igénytelen lett az oldal, mivel eltorzított minden képet, másrészt azt mondta hogy egészen minimálisan csökkent csak a terhelés. Részemről mindegy, hogy e-mailen vagy a fórumban kapok segítséget, mindkettőt nagyon köszönöm, és ha sikerül megoldani ezt az áldatlan állapotot, feltétlenül megosztom a közösséggel a tapasztalatomat.'charlie' wrote on '2009-11-10:
véleményem szerint nem az a járható út, hogy kikapcsoljuk az oldal egy funkcióját. múltkor le lettem baszva reklámozásért, most csak annyit írok, hogy írjon mailt, erre eziért is lebaszás jár...


'kompi' wrote on '2009-11-10:
Ha jól emlékszem, a rendszergazda is kikapcsolta a generátort ettől egyrészt teljesen igénytelen lett az oldal, mivel eltorzított minden képet, másrészt azt mondta hogy egészen minimálisan csökkent csak a terhelés. Részemről mindegy, hogy e-mailen vagy a fórumban kapok segítséget, mindkettőt nagyon köszönöm, és ha sikerül megoldani ezt az áldatlan állapotot, feltétlenül megosztom a közösséggel a tapasztalatomat.
Milyen cachelési megoldásokat használtok?


Mert, mondjuk egyrészt ez sem mindegy.


Másrészt meg kellene nézni az adatbázis állapotát, hogy mennyire vannak indexelve, optimalizálva a táblák. Vannak-e felesleges rekordok (draft állapotú bejegyzések, revisionok)


Harmadrészt MySQL-ben van lehetősége a lassú lekérdezések naplózására (slow query log), ebből nagyon sok minden kiderülhet.

Aha.

Na ez az, amiből szinte semmit nem értettem.Éppen levelésben vagyok a rendszergazdával, továbbítom neki a kérdéseket, de summa summárum ezt javasolta:“olyan ember kell, aki látott már WP-t magas terhelés alatt és tud is rá megoldást.”Szóval ilyen embert keresek, aki be tud avatkozni az oldalamon és ténylegesen rendbe tudja hozni - nyilván nem ingyen (de nem is vagyok nagyon eleresztve).mail: filmtrailerhu@gmail.com'DjZoNe' wrote on '2009-11-10:
Milyen cachelési megoldásokat használtok?


Mert, mondjuk egyrészt ez sem mindegy.


Másrészt meg kellene nézni az adatbázis állapotát, hogy mennyire vannak indexelve, optimalizálva a táblák. Vannak-e felesleges rekordok (draft állapotú bejegyzések, revisionok)


Harmadrészt MySQL-ben van lehetősége a lassú lekérdezések naplózására (slow query log), ebből nagyon sok minden kiderülhet.

Őő, most lehet hogy én nem értek valamit… de mitől jobbak ezek a thumbnail generáló izék, mint a sima “favágó” módszer? Én az ilyen különféle thumbnailes dolgokat simán custom fields-ben oldottam meg, semmi plugin,meg menet közbeni generálás…cikk írásakor megvágom a megfelelő méretűre a képeket, ftp-n fel, aztán custom fieldsben meghívom őket…természetesen a sablonban meg a megfelelő helyen vannak a hivatkozások hozzá.

kompi.Sokkal többet bír a WP…, nem ezzel van a gond. A gond (a többségében magyar) szolgáltatókkal van.

Válts szolgáltatót >>>