Speciális karakterek filenevekben (Pl: %20 - Space)

Sziasztok!Egy olyan problémával állok szemben, amit szerintem nem lenne nehéz kiküszöbölni, de hülye vagyok hozzá. A helyzet az, hogy a tárhelyemen több file is van aminek a fájlnevében space illetve más speciális karakterek is vannak (azt hiszem utf-8 kódolással).Pl: plak%C3%A1t%20parkol%C3%B3.jpgValamiért ezeket a fájlokat nem lehet elérni a böngészőben, mindig 404-es hibaüzenetet kapok. Esetleg a htaccess-be kéne valamit becsempészni (mod_rewrite vagy hasonló)?Előre is köszönöm azoknak akik próbálnak segíteni! :slight_smile:Szép napot!

Hello,Sajnos a webes szabványok kifejezetten rühellik a szóközöket de még az ékezetes karaktereket is.

Tehát ne is álmondj olyan file-névről, hogy “Juliska szalgavatója 2050.avíí?” e helyett MINDEN esetben “juliska_szalagavatoja_2050.avi” avagy a “_” helyett “-”-t érdemes használni. Ezen felül a nagy betűs filenevek ill. kiterjesztések használatát is illik kerülni.

Hogy miért?

Mert a web így fejlődött. Persze létezik ékezetes domain is már, de furcsa megállapodásokat kell kötni használatukhoz…

… nem véletlen tehát, hogy ritkák mint a fehér holló.

Sok sikert!

régi berögzült szokásom, és minden ügyfelemnek partneremnek ezt javasolom: fájlnévben ne legyen ékezetes betű és szóköz, ráadásul minden kisbetű legyen. és nem lesz gond! :rolleyes:

Köszönöm, hogy írtál, de ezt tudom én. :slight_smile:

Az ftp-n a fájlok így vannak letárolva mint ahogy azt példaként írtam is: plak%C3%A1t%20parkol%C3%B3.jpgSzóköz helyett %20, á helyett %C3%A1 és így tovább.A probléma az, hogy ezeket nem tudom elérni belinkelve. Erre kell, hogy legyen megoldás, csak sehol sem találtam eddig. :slight_smile:A történet röviden annyi, hogy egy blogról költöztem dedikált szerverre blablabla és így lettek ezek a cifra nevű fájlok.

és ha egy tömeges átnevezést ráengedsz a fájlokra és az adatbázisra is, és innentől fogva nem használsz ékezeteket? :slight_smile:

Ez egy jó ötlet, az adatbázisban a posztoknál simán meg tudom ezt csinálni, de a fájlokat egyesével nagyon sok időbe telne átírogatni, bár erre is van biztos valami cseles megoldás. :slight_smile:

ha dedikált serveren vagy akkor ott a shell nem tudom mi akadályoz meg az átnevezésekben :slight_smile:

Semmi sem akadályoz meg, csak több száz fájlnevet átírni sok időbe telne és nem tudok arra trükköt, hogy gyorsabban átnevezzem őket.