Sziasztok!
Van egy olyan Wordpress alapú honlapom, aminek a tartalma miatt kampányszerűen rengeteg látogatója van. Februárban szinte végig, és májusban egy hétig (ebben az időszakban) nagyon sokan látogatják (eschungary.hu). Sajnos túl sokan jönnek ahhoz, hogy mindenkit ki tudjon szolgálni a szerver, ezért a szolgáltató ideiglenesen átrakott egy külön dedikált és menedzselt szerverre (ami 60ezer+áfa/hó lenne), viszont ez egy hobbi honlap és ez túl drága lenne nekem. Pláne úgy, hogy az év további részében nagyon kevés a látogató, nem érné meg folyamatosan fenntartani ilyen feltételek mellett. egy ismerősöm megkérdezett egy rendszergazdát erről a dologról:
Ha 600 user alatt meghal egy weboldal, az két dolgot erősít meg, együttesen: Rém gyenge a szerver és rém gyenge a programozási munka. Az utóbbinak két oka lehet. Az egyik, hogy nincs jól/biztonságosan megírva, és meg DDoS-olják, avagy a rendszer annyira szar önmagában, hogy saját magát DDoS-olja, nem szándékosan, de csinálja.
A javaslatom: Törölje le a WP-t és használjon normális oldalmotort, mert a WP annyira gyenge és bugos rendszer, hogy nem csodálkoznék, ha valahol egy query miatt végtelen lekérdezésekbe kerülne önmaga miatt és ezzel szopatná szét a szervert. Nem vicc, egy WP oldalt 5-10 perc alatt fel lehet törni, annyira hatékonyan van megírva. Kapásból ezt az oldalt sikerült realtime 300x lekérnem most 1 másodperc alatt, össze is omlott a szerver.
Teljesen tanácstalan vagyok. A wordpress rendszert szeretem, de ezt a hetet túl kellene élnem valahogy, jövő héten kb keddig. Tudtok valamit javasolni?
Üdv,
Zaffarano
2016 májusban az összes létező weboldal 26,4%-a wordpressen fut. A többi tartalomkezelő, egyedi rendszer, html, stb. a többin osztozik. Ennyire gyenge…
De tény, hogy használhatsz valamit, ami rosszul van megírva (bővítmény, sablon). Tudnak rémes dolgokat csinálni…
P3 profiler. Wp query monitor. Telepítsd, futtasd, nézd meg, hogy mi eszi a rendszert.
Ha 600 user alatt kihal a rendszer, akkor gyenge/korlátozott lehet a szerver erőforrása.
Nemsokára feltelepítem, de most úton vagyok egy rendszergazda ismerősömhöz, hátha valamit tud hozzárakni a dolgokhoz. Sajnos nincs meg a tudásom ahhoz hogy egyedül belevágjak programozási ismereteket igénylő dolgokba.
A performance profiler ezt írja az elején
Total Plugins:
21
(currently active)
Plugin Load Time
0.223
(sec. per visit)
Plugin Impact
31.5%
(of page load time)
MySQL Queries
82
per visit
Ez nem olyan életveszélyesen sok, hogy ki kellene feküdni a rendszernek.
Melyik tárhelyszolgáltató?
Ja, már látom… Hát… Ők a kisforgalmú weboldalakat szeretik csak.
Nézz másik szolgáltatót, mediacenter, viacomkft, és még rakásnyi olyan van, ahol nem gond ennyi látogató.
Egyelőre meg tudok velük alkudni, hogy adjanak erős szervert hétfőig, utána úgyis lecsöng minden. Egyébként nagyon segítőkészek, a megoldáson vannak ők is. Karbantartó módot aktiváltam, hogy tudjak nyugodtan méregetni. Alap sablonnal minden plugint kikapcsolva a plugin performance profiler 43 lekérdezést ad, visszakapcsolva a sablonomat, ez felmegy 71-re, bekapcsolva majdnem az összes plugint pedig 77.
Szia Andrea!
Nagyon köszönöm a segítséget! Egyelőre átvészelem ezt az időszakot, és utána megnézem az általad felsorolt szolgáltatókat.
Nagyon köszönöm a támogatást!