Sablonszerkesztés

Kedves Szakértők!

Nemrég hoztam létre egy honlapot (www. csaladbaratlap.hu), aminek szeretném átalakítani a hátterét. Sajnos teljesen kezdő vagyok a honlapszerkesztés terén. Szeretném színesebbé tenni az oldalt. Felraknék egy háttérképet. Beillesztettem a css-be a következőt: {background-image:url('http://www.csaladbaratlap.hu/wp-content/gallery/bg/bicskei halastó.jpg');}

Nem történt semmi. Mit rontottam el?

A másik problémám, hogy bár magyar a word press, megjelennek angol nyelvű szövegek (Featured Categories,Recent Posts), és nem látom, hol lehetne átállítani. A widgeteknél nem. Arra gondoltam, talán ezt is a css-ben. De hol?

És ha még lehet egy kérdésem, azt is szeretném tudni, hová tudok hirdetéseket felrakni az oldalra? Valahol azt olvastam a widgetek közé (szöveg). Más lehetőség nincs?

Előre is köszönöm a segítséget. (Ha kérhetem részletesen, mert bár nagyon igyekszem, de lassan tanulok bele a szaknyelvbe.)

Mária

Kedves Maria81!

Szinte teljességgel lehetetlen megmondani, hogy hova és miképpen, melyik részre illesztetted be azt a szerencsétlen képet, annyi látszik, hogy nem látszik (a nyoma sem). :wink:

http://www.w3schools.com/cssref/pr_background-image.asp

A nyelvesítéssel kapcsolatban javaslom, hogy nézd meg a sablon honlapját (localisation) :http://www.darrenhoyt.com/2007/08/05/wordpress-magazine-theme-released/, és a figyelmedbe ajánlom egy cikkemet arról, hogy miképpen beszél a honlapunk magyarul: http://www.wordpress2you.com/2011/03/hogyan-beszel-magyarul-a-wordpress/

Családbarát oldalra hirdetéseket??? Br… :slight_smile: Számtalan módja van, pl. Adsense hidetések, saját hirdetések, logóhirdetések. Ajánlatos használni a Google keresőjét; az internet egyik fele a szexről szól, a másik fele meg a reklámról… :smiley:

Kedves Győző!

Köszönöm a gyors választ.

Mint írtam, sajnos teljesen kezdő vagyok. Tegnap Firebug segítségével próbáltam szerkeszteni a honlapot, de nem látszott semmi. Aztán ma megláttam, mit csináltam… Katasztrófát. Ma kitöröltem a sablont, és feltöltöttem újra, de még nem látszik…

Az általad ajánlott oldalt megnéztem, és az alapján illesztettem be, de mégsem sikerült. Biztos, én hibáztam,de nem tudom, hol. Jpg-fájlt fel lehet egyáltalán tölteni háttérképnek a word pressen?

Magyar word presst töltöttem fel eredetileg is. A sablon fordítását az FTP-re kell feltölteni?

Nos, nem hirdetésdömpinget szeretnék, hanem helyi hirdetéseket. A kérdés arra vonatkozott, hol tudok neki helyet csinálni az oldalon.

Türelmedben bízva:

Mária

Kedves Maria81!

Alapszabály: mielőtt nekiállunk szétszerkeszteni honlapunkat, csináljunk biztonsági mentést a wp-config.php fájlról, a .htaccess fájlról, a wp-content alkönyvtárról és az adatbázisról!

Igen, háttérfájlnak szinte bármilyen képformátum használható, csak a kiadott parancs legyen megfelelő, és a kép legyen azon az elérési útvonalon, ahol a parancsunk keresni fogja, és az sem baj, ha a név is azonos a parancsunkban megjelölt névvel (kis- és nagybetűk számítanak, fájlnévben soha ne legyen ékezetes karakter!).

A másik (magyarosításról) szóló írást nem olvastad figyelmesen: esetünkben a fordítást a sablon gyökérkönyvtárába kell elhelyezni.

Megnéztem az eredeti honlapon elérhető fordítást; kicsit hiányos és néhány helyen hibás volt, ezért ma készítettem - csak itt, csak nektek, csak most! :slight_smile: - egy új fordítást [nem csak a nyelvi fájlt fordítottam le, hanem azokat a fájlokat is módosítottam, amelyek a magyar nyelv szabályainak megfelelő megjelenítést (pl. dátum szórend) befolyásolják].

A fordítás - egy ingyenes regisztrációt követően letölthetőek: http://www.wordpress2you.com/letoltes/?did=11 (hamarosan hgrg “tükörhelyén” is elérhető lesz.

Szintén a sablon eredeti honlapján olvashatsz a reklámok elhelyezhetőségéről: a szerző a WP25 bővítmény telepítését ajánlja, amellyel 125x125 px méretű hirdetéseket, logókat, képeket helyezhetsz el az oldalsávon, akár fix sorrendben, akár véletlenszerű megjelenítéssel.

Természetesen, további bővítményekkel elhelyezhetsz több helyre is, különböző méretű hirdetéseket, a bejegyzésekbe, a bejegyzések elejére, végére, a lábrészbe, a fejrészbe, külön oldalra, vagy ahova csak akarsz, csak keresgélni kell kicsit.

Végső elkeseredésetekben akár saját magatok is csinálhattok neki tetszőleges helyet bővítmény nélkül, némi szerkesztéssel, kódolással - csak előbb menteni a fájlokat! :slight_smile: :slight_smile:

'Maria81' wrote on '2011-08-20:

Nemrég hoztam létre egy honlapot (www. csaladbaratlap.hu), aminek szeretném átalakítani a hátterét. Sajnos teljesen kezdő vagyok a honlapszerkesztés terén. Szeretném színesebbé tenni az oldalt. Felraknék egy háttérképet. Beillesztettem a css-be a következőt: {background-image:url('http://www.csaladbaratlap.hu/wp-content/gallery/bg/bicskei halastó.jpg');}

Nem történt semmi. Mit rontottam el?

Szia!

A style.css fájlod 52. sorában találsz egy ilyet:

Code:

body {

background:#BBC2AD;

color: #1D1D1D;

}

ezt cseréld le erre:

Code:

body {

background:#BBC2AD url('http://www.csaladbaratlap.hu/wp-content/gallery/bg/bicskei_halasto.jpg');

color: #1D1D1D;

}

Természetesen a fájl nevét a Győző tanácsa szerint javítsd (ékezet, kis-nagy betű, szóköz nem lehet benne). Én javítva írtam le, úgy is használhatod. A style.css fájlt ftp-n, a sablonod könyvtárában találod.

A firebug-al nem tudod módosítani a css-t csak pillanatnyilag tekintheted meg a változásokat.

Ha nem megy a dolog ellenőrizd az url-t, vagy cserélj egy olyan sablonra aminek adminból módosítható a háttere.

Remélem sikerülni fog.

Köszi… Igen… már rájöttem, hogy nem szabad túl fáradtan fontos dolgot csinálnom, mert… Köszi, hogy figyelmeztettél a hibára.

Rájöttem, hogy a Firebuggal nem lehet szerkeszteni… Az a problémám vele, hogy míga firebugban mindent könnyen megtalálok, a sablon css-ében nem… De majd csak beletanulok.

Közben rájöttem, hogy az eredetileg kiválasztott kép nagyon kicsi, úgyhogy újat próbálok betenni. De még nem látom az eredményt. Miért van az, hogy minden változtatás a sablonban csak órák után látható…?

Még egyszer köszönöm a segítséget.

Mária

Kedves Győző!

OK, ezentúl mentek, mielőtt nekiállok ügyködni a honlapon.

Köszi, hogy megcsináltad a fordítást. Nagyon hálás vagyok érte. Már csak egy problémám van… A sablon gyökérkönyvtárában bárhová feltölthetem? Mert én most felraktam a zip fájlt a mimbo 3-ba, de semmi változás. Az angol nyelvi fájlt (en_EN_mo, en_En_po) ki kellett volna törölni előtte? Vagy zip fájlt ki kellett volna csomagolni?

Vagy csak várnom kell, mert egy kis idő, amíg átáll?

Mária

Szia!

Sikerrel jártam. Most viszont nem látszik a menü, az oldalak neve. És nem találom, hol tudnám átállítani.

Kérlek, adj útmutatást, ha van időd. :rolleyes:

Köszi: Mária

Én pedig úgy látom, hogy beletuszmákoltál a háttérbe egy mezo-wide-014_0.jpg nevű, 1680x1050 px méretű Walkoo.com-os, bazi nagy képet, de a nyelvi fájlok feltöltését nem végezted el. :wink:

Én biztosan nem erőltetném ezt a háttérkép dolgot, főleg nem ekkorában, hogy ne zabálja le a betöltés a kis sebességű internettel rendelkező felhasználó haját. :slight_smile:

A mimbo3.zip állományban van 7 php fájl, meg a hu_HU.mo és a hu_HU.po, valamint a legfrissebb en_En.pot fájl, valamint egy Magyar_nyelv-Hungarian_language-Mimbo3.txt nevű fájl, amit illett volna elolvasnod:

Quote:

A .po és .mo fájlokon túl a fordítás tartalmazza a magyar nyelvnek megfelelő megjelenítést biztosító fájlok

módosítását is.

A .mo fájlt a sablon gyökérkönyvtárába kell másolni.

Mielőtt az eredeti sablon fájljait lecserélnénk, készítsünk (mentsünk) másolatot róluk a saját számítógépre!

Tehát, úgy, ahogyan összecsomagoltam, neked ki kell bontani, és feltölteni az egészet a sablon gyökérkönyvtárába.

A menüket pedig látom, igaz, hogy akkor érvényesülne igazán, ha ott egy fehér háttere lenne, vagy egy halványszürke.

Köszönöm, köszönöm, köszönöm.

Ne haragudj, azt hittem az csak egy általános leírás a csomag tartalmáról, nem pedig útmutató. Végre magyarul beszél a honlap. Ez csodás!

A képi háttér a barátnőm kérése, akivel együtt szerkesztem a honlapot. Először egy másik képet raktam fel, de akkor egyáltalán nem látszott a felső sáv. Még nem végleges a háttér, próbálgatom, mi lenne jó. Szeretném, ha az oldalak is egy színes sávban jelennének meg, mint a kategóriák. De nem jöttem rá, hogy hová és pontosan mit kellene beillesztenem. Vagy a betűk színét változtatnám meg sötétebbre…

Köszönöm, hogy jelezted, hogy túl nagy a háttér, akkor majd felrakok kisebbet. Az is baj, ha ismétlődnek a képek? Az is lassítja a betöltést?

Mária

Helló!

Feltöltöttem egy másik sablont és eltűnt a regisztráció, bejelentkezés menüpont, így külső tagok nem fognak tudni regisztrálni, pedig a vezérlőpulton beállítottam ezt. Hogyan hozhatnám vissza?

Ezenkívül megjegyzem, hogy a sablonokkal való operálás nem könnyű, ha nem ért hozzá az ember. Mindenféle kódolásról olvasok… Ez az a pont, ahol összeomlik minden…

Tedd ki a regisztrációs linket egy widget segítségével az oldalsávba. Megjelenítés/widgetek és meta widgetet huzd be az oldalsávba. Ha inputos bejelentkezés kell használj egy login plugint.

Helló!

No, most ilyenkor jön az, hogy én erre nem is gondoltam, pedig tanultam, elolvastam egy e-könyvben, és gyakoroltam is! Csak épp a like-gomb kirakását… Persze, az se működik jól…, de ez más téma.