Készítek egy site-ot, ahol rengeteg oldal lesz majd.
Lesz egy bevezető poszt, amire ha rákattint az ember, az aktuális oldal jön majd be.
A gondom az, hogy szeretném az oldalaimat könvytárakba rendezni az admin oldalon, tehát lesznek olyan oldalak, amikhez menüpontok lesznek rendelve(magunkról, chat, kapcsolat, stb…), és lesznek a többi, posztokhoz tartozó oldalak.
Nem szeretném, ha ez a kettő keveredne.
Tehát olyasmit szerenék, hogy amikor az Oldalak menedzselésére kattintok, akkor valami ilyesmit lássak:
oldalhoz tartózó oldalak
játékok
leírások
és kb így nézne ki az admin oldalam:
oldalhoz tartózó oldalak
----rólunk
----chat
----kapcsolat
----stb…
játékok
----2010/04/
Játék 1
Játék 2
stb..
----2010/05/
Játék 4
Játék 5
stb..
- leírások
---- Leírás 1
---- Leírás 2
---- stb...
Magyarul egy fa struktúra alá szeretném rendezni az oldalaimat.
A Wordpress alapból képes erre. Minden oldalhoz készíthetsz akármennyi aldoldalt. (és azokat az általad vázolt módon is fogod látni) Egyszerűen csak úgy kell felépíteben az oldal struktúráját, hogy ezt vizuálisan is tükrözze.
ezt az admin oldalon szeretném, és úgy, hogy amikor van egy fő oldalam, és alá felveszek egy aloldalt, akkor ne listázza, csak ha a fő oldalra kattintok.
tehát szeretném az admin oldalamat átláthatóbbá tenni, hogy több ezer oldal után is mint a windows explorerben tudjam őket rendszerezni.
Szerintem te nem vagy teljesen tisztában a wordpress működésével. Amire neked szükséged van, az sokkal inkább az, hogy minden bejegyzésedet kategóriákba rendezed (mivel itt nem több ezer oldalad, hanem több ezer oldalnyi bejegyzésed lehet inkább), és aztán minden kategóriának készíteni egy oldal template-et. Majd ezeket a temléteket meghívni egy általad felvázolt sturktúrában.
A kategórák esetében ugyanaz az igaz, mint az oldlaknál, mindnek lehet szülő kategóriát beállítani, és így rendszerezni.
Ezt pedig nem bántó szándékkal mondom, de a Wordpress admin felületénél átláthatóbbat szerény véleményem szerint fizikailag lehetetlen kreálni, ezért, ha ez sem megy, akkor még tanulgass, mielőtt egy ekkora projektbe belevágsz. Nagyon ajánlom az itteni, és a (már ha jó vagy angolból) wordpress.org-on található dokumentációk tanulmányozását.
lolka_bolka: próbáld meg a Page Management Dropdown plugint. A honlapja http://jaschaephraim.com/wordpress/ . Ez az admin felületen teszi átláthatóbbá az oldalakat. Nekem ugyan nincs ezer, csak 210, de sokkal könnyebben kezelhető vele!
Csak hogy készülj fel rá lelkileg: több ezer oldallal (ha ez nálad is a Page nevezetű beírást jelöli, ellentétben a post-val) szépen le fog lassulni a WP-d.
Hacsak valami új varázslatot ki nem találtak a fejlesztők…
Én is ezért írtam, hogy sokkal valószínűbb, hogy kategóriákra van szüksége inkább, és az ezekhez tartozó page template-re. Amikből ugye akkor nem kell több ezer, sőt valószínüleg nem is kell az összes kategóriához külön, elég a példa szerint pl a játékok, leírások, stb…-hez.
A bejegyzések menedszelésénél pedig lehet dátum, és kategória szerint szűrni, és keresni. És a wordpress admin felülete egy lapozható, oldalakra bontott függőleges listában jelenítni meg őket a közzététel időpontja szerint. Az oldalaknál majdnem ugyanez a helyzet.
Ennél logikusabbat és átláthatóbbat én nem tudok elképzelni, ezért ezt az átláthatóság dolgot továbbra sem értem.
De a lolka_bolka által felvázolt tartalomnál én nem látom értelmét több ezer statikus oldal létrehozásának. A Wordpress egyszerűen nem így működik, ilyen szempontból egyenlőre még jobban hasonlít egy blog motorhoz, mint egy hagyományos értelemben vett CMS-hez (mint pl a Joomla, vagy ilyenek).
Ha megnézed, akkor ott vannak a játékok listái, ha rákattintasz egy játékra, bejön a poszt, és bizonyos játékoknál nem a játék honlapjára visz téged a link, “Play now”, hanem egy oldalra.
Eddig a flashjatekok.blog.hu oldalt csinálgattam többedmagammal, de sok minden miatt ott szeretném hagyni.
A legkényelmesebbnek nekem az tűnt, és ha törik ha szakad meg fogom csinálni magamnak, mivel én vagyok a saját megrendelőm, (és a megrendelőnek általában igaza van, de legalábbis kevés olyan dolgot tudok, amire nemet kell mondani, még ha sokba is kerül), hogy felveszek egy posztot, ami jelenjen meg a szokása szerint, és ha rákattintok, bejön a poszt, ahogyan kell, de a posztban elhelyezett kép / link egy előre elkészített oldalra visz.
Ezért sokkal átláthatóbb lenne SZÃMOMRA, ha az oldalaimat valamilyen struktúrába tudnám rendezni, év/hó a permalinkjétől függetlenül.
Ha nincs más megoldás, és saját plugint kell írnom rá, akkor azt közzéteszem, mindenesetre kipróbálom az ajánlottakat.
A wordpress-hez tényleg nem nehéz plugint írni, csak nem biztos, hogy feltétlenül szükség van rá.
De én még most sem értem, hogy miért ragaszkodsz a külön oldlakhoz. Vagy semmikép nem szeretnéd a posztba ágyazni őket? Mert akkor lehetne a fő loop-ban a bejegyzés kivonata, a teljes bejegyzésbe meg beágyazod, és akkor nem kell sehova kattintgatni. Ezzel szerintem beiktatsz a képbe egy felesleges lépést.
Az utolsó mondatodból látom, hogy nem voltam elég pontos. Szerintem elég lenne, ha létrehoznál kategóriákat, melyek az általad átláthatónak tartott struktúrát tükrözik, és akkor máris tudod rendezni, és szűrni a bejegyzéseid permalinktől függetlenül, ahogy neked tetszik. A kategória bármi lehet (év/hó is, ha arra van szükséged), és máris tudsz az alapján keresgélni köztük.
Sőt akár a saját mezőket, de még a cimkéket is használhatod a szűrésre.
Én csak azért mondom ezt, mert szerintem rengeteg felesleges munkát csinálsz magdnak. Azzal, hogy mindenáron ebben a könyvtár-szerű fa szerkezetben gondolgodsz, saját magadat korlátozod be. Több ezer oldal szerkesztésénél mindeképp szűrnöd kell valahogy, ha csak nem akarsz egyesével végiglapozgatni rajtuk.
Persze, ha midnenképp külön oldalakon akarod tárolni őket, akkor tényleg jobb, ha írsz valami plugint, ami megkönnyíti a munkád.
A helyzet az, hogy nagyra törő terveim vannak ezzel a bloggal. És mióta a google nem site-ra, hanem oldalakra keres, szeretném a játékokat külön oldalra tenni. Mint ahogyan pl. egy videó végigjátszást is.
Meg amúgy is hülyén nézne ki, hogy ott a poszt, ott van az ismertető és a kép, utána meg maga a flash.
Meg nem szeretném ha oldalt látható lenne, meg még a template-je is más, alul felül reklám, stb… tehát egy halom okom van rá, hogy magukat a játékokat, egyéb elemeket külön oldalra szeretném rendezni.
A választ viszont megkaptam, alapból tehát nem tud ilyet.
Ami nem gond, hiszen mint programozó a Plugin API segítségével nem lesz nehéz ilyet írnom, csak gondoltam, minek csináljam, ha alapból tudja.
(Illetve még kipróbálom a fent említett plugint).
Mindenesetre nem is értem, miért nem próbálkoztam előbb a wordpressel (talán időhiány miatt), mindenre saját motort használtam, amit meg is tartok nagyobb, egyedibb projektekhez, de nagyon tetszik ez a rendszer, jól használható, könnyen fejleszthető. Isten hozott engem a wp világában
És mióta a google nem site-ra, hanem oldalakra keres, szeretném a játékokat külön oldalra tenni.
Ãlljon meg a menet!
Az hogy a gugli "oldalakra" keres, nem azt jelenti, hogy neked a Page/Oldal nevű "entry"-t kell használni. A G. vontakozásában az egyedi weboldalakat jelent, pl. hogy nem example.com számít, hanem example.com/something.php vagy .html stb.
Namármost, a "single post view" - amikor egy posztot nézel (a címre kattintva), az ugyanolyan egyedi weboldal, mint a Page.
3 féle entry létezik a WP-ben: post, page, attachment. Az adatbázisban van egy post_type nevű oszlop, az mutatja, mi micsoda (wp_posts tábla).
Tudom, hogy a wordpress page nem ugyanaz, mint az akarmi.html / php akármi azaz a megjelenített oldal.
A lényeg, hogy szerintem sokkal jobban néz ki ha egy játék, egy másik templateben szépen külön oldalon van, mint egy bejegyzésben.
PHP / SQL programozóként szerencsére nem fog gondot okozni megcsinálni a plugint, elég jól van dokumentálva az api, és elég logikus az egész felépítése.
Tudom, hogy a wordpress page nem ugyanaz, mint az akarmi.html / php akármi azaz a megjelenített oldal.
De, ugyanaz = 1 db. webpage.
Én azt nem vonom kétségbe, hogy te tudsz php/sql programozni... mert énnekem halvány lila gőzöm sincs hozzá. Viszont többet tudok a WP-ről, mint a legtöbb fórumozó
A lényeg, hogy szerintem sokkal jobban néz ki ha egy játék, egy másik templateben szépen külön oldalon van, mint egy bejegyzésben.
PHP / SQL programozóként szerencsére nem fog gondot okozni megcsinálni a plugint, elég jól van dokumentálva az api, és elég logikus az egész felépítése.
amennyiben az page-et/post-ot valamilyen kategóriába sorolod, létrehozol egy új template-et category-***.php névvel (a csillagok helyére a kategória id-t vagy a slug-ot írd), eszerint a template szerint fognak megjelenni a bejegyzéseid amennyiben az adott kategóriát listázod. --- erre is szükséged lesz valószínűleg.
a másik, amit valójában kérdeztél, a register_post_type()-pal fog menni... még nem használtam, de valószínűleg az admin felületen is épp azt fogja eredményezni, amit vársz... a témádban a kategóriákhoz hasonló egyszerűséggel létrehozol néhány template-et, pl: single-jatekok.php vagy single-hirek.php néven...
Én már felajánlottam az elején is a kategória szerinti template-ek használatát, de vagy nem voltam elég világos, vagy nem ezt szeretné. Ettől függetlenül én akkor is így csinálnám a helyében
Az archívum, vagy utánam érkezők kedvéért, akik szintén erre a kérdésre keresik a választ, találtam egy remek plugint, ami kezelhetővé teszi az oldalak rendezését.