Nyílt web alapítvány fenyegető email

Sziasztok!

Kaptam egy ilyen levelet a Nyílt Web Alapítványtól:

Kedves …

3 nappal ezelőtt észrevettük, hogy Ön engedély nélkül lemásolta a jogvédett tartalmunkat:

(weboldal linkje ahol a wordpress álltal automatikusan létrehozott adatvédelmi tájékoztató található)

eredeti:

A weboldalt, illetve az aloldalt hiteles formában lementettük (az azonnali törlés sem mentesíti a felelőségre alól) és az alapítványunk ügyvédje a holnapi napon megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Sőt! Még minket tüntet fel, mint adatkezelőt. Ez ügyben még külön eljárást is tervezünk indítani a NAIH-nál, hiszen hamis adatokkal szolgálja ki az ügyfeleit, sőt ez igen nagyfokú szabálytalanság. Egy feljelentés Önnek 1-2M FT-jába kerülne.

Természetesen nekünk sem érdekünk, hogy bíróságra járkáljunk és biztosra veszem, hogy Önnek sem lenne kedve Veszprémbe utazgatni 3-4x. Nekem 30.000 Ft-ba kerül a feljelentés, de mivel még az alapítvány nevét is kiírja, így 100%-ra veszem, hogy megnyerjük a pert és a végén az összes költséget Önnek kell kifizetnie!

Mi ezt a tartalmat 70.000 Ft -ért áruljuk partnereink részére. Szeretné megvásárolni és jogosan használni? Célszerűnek tartanám!

Üdvözlettel:

Patai László
Vezető fejlesztő - webshop specialista | Web: Mi - webmi.io
Alapító/főszerkesztő - WordPress Magyarország | wphu.org

Elnök - Nyílt Web Alapítvány | nyiltweb.hu
mobil: +36-70-583-0-483

Munkaidő: Hétfő - Csütörtök 09:00 - 15:00

Ügyfélszolgálat: [support@webmi.io]

Ha ez egy valós email, akkor mi a teendő?

Előre is köszönöm.

1 kedvelés

Szia!
Gyanítom, hogy valós az email. Szerintem lépjél velük kapcsolatba…

Nem értem teljesen. Ennek az egy oldalnak a másolata szerepel Nálad?

1 kedvelés

Azt igazságügyi informatikai szakértő tudja megtenni, vagy közjegyző tudja hitelesíteni. A lejjebb leírtak alapján nem tartom valószínűnek, hogy a levél írója ezzel tisztába lenne.

Polgári pereknél általában ügyvéd szokott jelen lenni, nem kötelező a megjelenés se a felperesnek, se az alperesnek (mondjuk büntető ügyekben sem, kivéve ha a bíró erre kötelezi a vádlottat).

Egy WordPress által ingyen generált tartalmon átírni pár sort 70.000 Ft-ért, hmmm, azigen.

Már csak azt nem tudom, hogy egy WordPress által automatikusan generált tartalom mióta számít “jogvédett” tartalomnak, mitől lenne az a Nyílt Web Alapítvány tulajdona. Amennyiben tényleg a Nyílt Web Alapítvány nevét tüntette fel (mert az oldalról másolta és elfelejtette átírni), az természetesen jogsértés, amivel kapcsolatban a NAIH tud intézkedni, figyelmeztetni vagy bírságolni. Azonban több millió Ft-os bírságot csak nagyon súlyos és szándékos jogsértés esetén szoktak adni (pl ha vki a hozzá regisztrált felhasználók személyes adatait pénzért eladja), ez pedig inkább tűnik egyszerű tévedésnek, mint szándékos károkozásnak és megtévesztésnek (de ezt a weboldal jellege nélkül nem lehet megállapítani).

Mindenesetre ilyen komolytalan és lekezelő módon fenyegetni és majdhogynem zsarolni vkit, hogy “célszerű lenne ha megvennéd 70.000 Ft-ért!” elég szánalmas.
A levél írója jobban tette volna, ha vagy megkéri a jogsértőt, hogy módosítsa a tartalmat, mert elfelejtette átírni a nevet, vagy egyszerűen tényközlésként leírhatta volna, hogy feljelentést tett az adott hatóságoknál a jogsértés megszüntetése érdekében.

Főleg mivel:

A Nyílt Web Alapítvány alapvető célja, a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, non-profit szerveztek, civil szervezetek, oktatási intézmények, kulturális intézmények internetes jelenlétének, megjelenésének támogatása és felzárkóztatása a nyílt forrású internetes eszközökkel.

Erre egy ingyenesen elérhető Adatvédelmi nyilatkozatot 70.000 Ft-ért árulnak. Ez aztán a drága felzárkóztatás, de legalább tényleg a nyílt forrású internetes eszközöket használják (és árulják).

Ezt a nagyképű sudribunkót… Na meg 70, 000-ért egy adatvédelmi, wahahahahh. :smiley:
Én a helyedben törölném az adatokat, aztán pereskedjen, ha akar. komolytalan figura.