Sziasztok,
Bizonyára én nem tudok valamit, de megfigyeltem, hogy a weboldalak 99%-a esetében (független, hogy milyen motor fut alatta) a cikkeket nem sorkizártra, hanem balra igazítják.
Esztétikai szempontból nekem sokkal jobban tetszik a sorkizárt szöveg, de nyilván meg van az oka, ami miatt a webes társadalom azt nem használja. De mégis mi az? Gondolom valami technikai oka van.
Legyen szó híroldalakról, blogról, tematikus oldalakról szinte bármi, mindenki balra húz (a politikai felhangokat kéretik mellőzni )
Megköszönöm, ha felvilágosítotok.
Szia! “Sorkizárt” alatt mit értesz?
Ha ugy gondolod hogy a szövegterület se balra se középre se jobbra nem huz hanem elfoglalja az egész szövegterületet akkor azt cascading style sheets /css/ vel meglehet oldani.
a miértjébe szerintem felesleges belemenni valószínűnek tartom, hogy azért mert minden bűvészkedés nélkül alapértelmezetten a szöveg így viselkedik
Valamint jobban olvasható…valamint gyorsabban renderelhető … …
Szerintem ugyanaz az oka, mint a középre igazított szövegnél, nehezen olvasható monitoron.
Szerintem is hgrg mondja jól; ez az alapértelmezett beállítás mindenhol ( a választék: balra igazított, középre igazított, jobbra igazított, és néha a sorkizárt).
A magam részéről a sorkizártat kedvelem, mert a többi olyan, mint az ökörhugyozás. (A sajtóban is frászt kapok, ha egy ilyen tördelés nélküli izét meglátok. Ha pedig emlékeztek még: már általános iskola első osztályában oktatják, hogy bal oldalon a lap szélén kezdjük, jobb oldalon a margóig írunk.).
A másik ok, amiért neten nem használnak sorkizárt szöveget, az a dinamikus szövegmennyiség, ugyanis előfordulhat, hogy ha csak 3 szóból áll az utolsó sor, akkor azzal is kitölti az egész sort, ergo egy szó a bal szélre, egy szó középre, egy szó jobb szélre…ami elég gusztustalan… nem egyszer láttam ilyet oldalakon Persze ez kiküszöbölhető elviekben