Médiatár fájlok átnevezése adatbázis érték alapján

A helyzet: adott egy online magazin, ahol rengeteg képet töltöttek fel a felhasználók (3500+) és ez egy rakás felesleges helyet foglal.
A képeket már local-ban átméreteztem (Xnview batch resize), optimalizáltam (Riot), ám még így is sokat foglal.
Ráadásul képek post_title és post_name-je nem volt megfelelően kitöltve, hanem átvette a kép fájlok nevét pl. DSC12546554-52212.JPG.

Egy nagy karbantartás során sikerült eljutni addig, hogy adatbázisban join-nal a szülő post adatait beleírtam a title és name mezőkbe, így már egységesebb képet kaptam.
DE (és itt jön a csavar), szeretném magukat a fájlokat is átnevezni, hogy

  1. rend legyen
  2. ahol sok kép van, ott pl. csak bizonyos számút megtartva a többit ki tudjam törölni

Elméletben van rá plugin megoldás, de sajnos az ingyenes kicsit olyan, mintha nem működne jól, vagy csak limitált számú átnevezést csinál meg, ezért nem is vennék pro-t belőle, hisz ez csak egy egyszeri bulk folyamat lenne.

Találkozott már valaki ilyen helyzettel? Főleg többszerzős magazinnál, vagy webáruháznál ha a felhasználó fogalmatlan (vagy csak lusta átnevezni, méretre vágni meg optimalizálni) gondolom azért előfordul hasonló.

Előre is köszönöm a válaszokat és az ötleteket. (windows megoldás is jöhet cmd lineal, mivel localban futtatom)

Én a meglévő képek fájlnevét nem piszkálnám, SEO miatt komolyabb zavart okozhat. A jövőbeli feltöltéseket szabályoznám csak.

A tárhely és a domain megszűnése miatt nincs SEO faktor, mivel új domain és tárhely kerül alá.
Talán éppen ezért sem szeretném telenyomni DSC05215045215.jpg nevű képekkel a bejegyzéseket.
Szóval az alapprobléma még mindig adott. Azon gondolkodom, hogy ha nem is lehet direktbe megcsinálni (persze lehet csak nem tudom), akkor külön kellene egy SQL update-et írni (ez nem gond), fogom és a bejegyzések slugját égetem be az elérésbe. Előtte csinálok egy lekérdezést, hogy mi volt a korábbi név és mi lesz az új (ID - Parent Post join alapján) A meglévő kétoszlopos táblát, viszont nincs ötletem, hogy tudnám ráfuttatni Windows alatt az uploads mappára. Gondolom rekurzívan megkeresem a fájlnevet, majd átnevezem és beadom paraméternek a neki megfelelő nevet az SQL lekérdezésből csak, hát ilyet egyszerre sem csináltam még nemhogy kötegelve, mondjuk Win parancssorban.