Könyvtár-jogosultságok

SziasztokMost tettem fel az WP aktuális verzióját és noha a telepítő “könnyű álmot” ígér, van ami nem világos.A teljes tartalom FTP-n keresztül került feltöltésre, ezért a fájlok/könyvtárak tulajdonosa user1354/users (owner/group), minden 755/644 jogosultsággal.

Első alkalommal, amint média cuccot töltenék fel a WP megpróbálja lérehozni az uploads könyvtárat a wp-content alatt, persze sikertelenül, mert a WP script wwwuser/nouser alatt fut. Ideiglenesen kap 777 jogot a wp-content, létrejön az uploads könyvtár (alkönyvátrakkal, fájlokkal) benne minden 777/666, a tulajdonos wwwuser/nouser.Megoldható ez esetleg ilyen barkácsolás nélkül, hogy minden maradjon az FTP user tulajdonában (mint a témák és kiegészítők esetében, ahol a WP script FTP userként módosítja a fájlokat)?

Esetleg más ajánlott, könnyebben kezelhető megoldás a fentire?Melyek azok a könyvtárak melyeknek nem elég az alap 755/644 jogosultásg? Valahol olvastam tmp, wp-content/cache könyvtárakról, ezeket sem fogja tudni létrehozni/írni a WP ilyen jogosultásgok mellett.Valamit én bénázok el és ezért nem találok semmi infót erről a neten?Köszönöm a segítséget

Elsőnek ez talán segít eligazodni: http://codex.wordpress.org/Changing_File_Permissions

Kösz, végigtúram már a netet ezügyben.

Azt furcsállom, hogy sehol nem fglalkoznak a problémával. Pedig mindenkinél elő kell h jöjjön telepítés után: FTP-n felmegy a cucc, első médiafeltöltésnél a WP problémázik, mert neki (a futó scriptnek) nincs jogosultsága írni a wp-content könyvtárba.

Az “5 perces telepítés” instrukciók között sehol nem szerepel, hogy ennek meg ennek a könyvtárnak nem lesz elég az FTP user 755/644 beállítása, mert a WP script is szeretné írni őket.(Azt hiszem a Joomla-nál van ügyesen megoldva, hogy az összes file/könyvtár módosítást az FTP user azonosítójával hajt végre és így később nincs kavar a jogosultságok, tulajdonlások körül. A WP a témák és pluginek telepítését szintén így kezeli.)

@pandorhu: Azért nem találkozol ezzel a problémával, mert esetek túlnyomó többségében nincs ilyen probléma. Valószínűleg nem 100%-osan wp-barát a tárhelyed.

@Andrea: valóban nem a WP-hez van igazítva a rendszer.Jól értem, hogy abban az esetben ha az FTP user és a WP scriptet futtató user nincsenek egy csoportban, akkor (azzal együtt hogy veszélyes) szükséges a 777/666 beállítás az uploads-ra a WP script szabályos futásához?

Az uploads mellett melyik könyvtárakba/fájlokba ír még a WP futás közben?“esetek túlnyomó többségében nincs ilyen problémaAzért furcsa, hogy sehol nem esik szó erről, mert ha egy csoportban lennének, akkor sem elegendő az alap 755/644 az uploads-ra, legalább 775/664 beállítás kellene, hogy az azonos csoportban levő, de másik user (ez esetben a WP scriptet futtató) tudja módosítani a tartalmat.

@Lazarevics: user1354/nouser (owner/group) Így gondoltad?

Mi lenne, ha nem olcsójánostárhely.hu -nál vennénk hostingot? :slight_smile: Esetleg ha a szolgáltatótól megkérdeznénk, mi van fosul állítva a szerveren?

@syska: Mi lenne, ha nem fikáznál? Ezzel semmit nem teszel hozzá a történethezTudom, béna a hoszting, béna a rendszergazda, én meg olcsójános mert velük vagyok kapcsolatban, de nem ez volt a kérdés.

A szerver beállításai adottak, nem módosítható (az ftp user és a WP scriptet futtató user nincs egy csoportban), azt próbálom körbejárni, hogy milyen beállítások (minimális jogosultások) szükségesek a WP számára, hogy egy ilyen környezetben működjön.

Arra számítottam, hogy a magyar WP fellegvárában valaki egyszerűen leírja, hogy ezt és ezt a fájlt/könyvtárat írja a WP futás közben - ezekhez kell, hogy legyen hozzáférése.

Syska nem fikázott egyáltalán, nem kell felkapnod a vizet rögtön. Tény, hogy vannak olyan tárhely-szolgáltatók - jellemzően a szuperolcsó-sufni-hoszting cégek -, ahol egy wp-hez (de más, komolyabb CMS-hez)nincs biztosítva a megfelelő szerverbeállítás.Ha a szerverbeállítások adottak, és nem módosíthatóak, és ez így neked megfelel, akkor ne váltsál, akkor csak “mazoháljál” továbbra is. :wink: :slight_smile:A wp-t összebuherálni azért, mert a szerver nem felel meg az alapvető feltételeknek, nem ajánlatos. Korábban valaki írta is válaszában, hogy azért nem nagyon találsz erre a neten sem példát, mert normális esetben, normál szerverbeállításoknál nem fordul elő ilyen.A Codex-ben találhatsz leírást további könyvtár és jogosultság beállításokról.

theme=sablon

plugin=bővítmény

@pandorhu:

Sajnos ez egy megközelítésbeli dolog: mit engedsz meg egy a serveren futtatott script-nek. Jelen esetben az adott docroot-on belül levő wp-content mappában mindenfélét akar csinálni: file-okat létrehozni,törölni,módosítani,áthelyezni,átnevezni stb.

Ezt sok esetben teljesen jogosan nem szeretné a server gazda engedélyezni, mivel mi van, ha egy c99.php nevű csodaszörny jutott oda?..

Sajnos ezen kényelmi funkciók lehetővé tételéhez jogosultság állítások szükségesek… …tehát ahogy Lazarevics javasolta beszélj a supporttal.

“Az “5 perces telepítés” instrukciók között sehol nem szerepel, hogy ennek meg ennek a könyvtárnak nem lesz elég az FTP user 755/644 beállítása, mert a WP script is szeretné írni őket.”
  1. Telepítésről volt szó, nem pedig használatbavételről, a telepítés lezajlott a táblák létrejöttek. A futtatás körülményei már másik lapra tartoznak. Bocs, de semmilyen rendszer nem lehet ‘hülyebiztos’… …mielőtt belevágsz valamibe érdemes körülnézni, hogy vajon futás-képes lesz-e…

    “Arra számítottam, hogy a magyar WP fellegvárában valaki egyszerűen leírja, hogy ezt és ezt a fájlt/könyvtárat írja a WP futás közben - ezekhez kell, hogy legyen hozzáférése.”

    Tudod a ‘futás közben’-nek rengeteg alesete van, te pedig általánosítasz. pld egy wp frissítés alatt az összes core file módosul(hat) ráadásul ahány bővítményt telepítsz annyiféleképp módosíthatják az alapértelmezett viselkedést.