Könyvjelző

Segítséget szeretnék kérni a következőhöz: lehet-e szöveget könyvjelzőként megjelölni, hogy egy másik oldalról tudjak ehhez hivatkozást beszúrni? Eddig sima html-ben volt az oldalam - ott ez simán működött - most állnék át worpress-re.

lehet

'Török wrote on '2010-06-01:

lehet

köszi!

azt is meg tudnád mondani, hogy hogyan? lehet, hogy nem voltam elég pontos, de a módszer is érdekelne:)

Zsolt: úgy érted, hogy egy linket szeretnél beszúrni szövegbe?

'varnyu' wrote on '2010-06-01:

Zsolt: úgy érted, hogy egy linket szeretnél beszúrni szövegbe?

nem sima linket, hanem egy olyan linket, hogy a saját oldalamon belül egy meghatározott szövegre mutasson.

Azt sajnos nem tudom, hogy hogy kell :frowning: Legalábbis egy azonos oldalon belül. De egy másik oldalra lehet linkelni, minden oldalnak és bejegyzésnek megvannak a permalinkjei.

Hát a fapados módszer, hogy a html szerkesztő nézetben beleteszed a kívánt részt tagek közé, vagy a p (tehát a paragraph) részehez adsz hozzá egy id-t (egyedi azonosítót), majd erre hivatkozhatsz így: link. Ez az un. anchor (horgony) linkelés. Asszem minden szabványos html elemnél működik.

Azt, hogy ven-e erre valami plugin nem tudom. Keress rá ezen a linken.

'K.Zsolt' wrote on '2010-06-01:

a módszer is érdekelne:)

http://www.hitetlen.com/konyvjelzo.html

'hitetlen' wrote on '2010-06-02:

http://www.hitetlen.com/konyvjelzo.html

A "name" attribútum használata már nem célszerű, mert elavult, az XHTML szabványnak pl már nem is része, amit ugye egyre több oldal használ, és lehetnek gondok vele emiatt pár böngészőben.

Meg, ha jól értelmeztem ő szövegrészekhez szeretne linket rendelni, arra jobb talán, amit én írtam, mert ahhoz csak egy id attribútumot kell hozzárándelnie a

vagy a eleméhez, és arra akárhonnan tud linkeli. És midnen szabványak része is.

'SneakySnail' wrote on '2010-06-02:

ha jól értelmeztem ő szövegrészekhez szeretne linket rendelni

igen, szövegrészekhez szeretném a linket.

http://www.kaposvar.egyhazmegye.hu/

ezt az oldalt szeretném átültetni wordpress-be és hivatkozásokat szeretnék, hogy egy pap neve bárhol előfordul, oda lehessen navigálni hozzá, vagy egy plébániához. szóval oda-vissza jó lenne, ha működne.

Hát, én továbbra is csak azt tudom ajánlani, amit elsőre is. A anchor linkeléssel az a baj, hogy egy oldalon belül egy azonosító (mivel egyedinek kell lennie) csak egyszer fordulhat elő, különben nem tudná az oldal, hogy melyikhez is kéne ugornia. Tehát, ha többször is előfordul a név, akkor oda már szerintem valami javascriptes bűvészkedés kellene.

Ez inkább csak úgy használható, mint egy word dokumentumban a tartalomjegyzék. Minden fejezetcím, vagy bekezdés kap egy egyedi azonosítót, és akkor arra már lehet linkelni az id alapján.

'SneakySnail' wrote on '2010-06-02:

Hát, én továbbra is csak azt tudom ajánlani, amit elsőre is.

köszi! ettől tartottam, de marad a html :) adott oldalon belül működik is. már csak az a kérdés, hogy másik oldalról is meg tudom-e oldani...

Persze, hogy meg tudod, ezt írtam is.

Csak úgy kell linkelned, hogy benne legyen a teljes cím. A Wp admin felületén, pedig tudsz html nézetben szerkeszteni, szóval nem kell hozzá semmi különös.

Valahogy így kell kinéznie a linknek:

Code:

hivatkozás neve

'SneakySnail' wrote on '2010-06-03:

Persze, hogy meg tudod, ezt írtam is.

Csak úgy kell linkelned, hogy benne legyen a teljes cím. A Wp admin felületén, pedig tudsz html nézetben szerkeszteni, szóval nem kell hozzá semmi különös.

köszönöm!

az oldal tetejére átugrik, de a megadott személyhez egyenlőre nem szeretne ugrani...

ez hogyan néz ki nálad?

weblapod.hu/oldalneve.html

gyanítom: weblapod.hu/oldalneve (ezért ide nem ugrik át: weblapod.hu/oldalneve#anchor-id)

helyesen: weblapod.hu/oldalneve.html (ez lenne a jó: weblapod.hu/oldalneve.html#anchor-id)

Nálam odaugrik. Vagy azóta javítottad?

Viszont két gyors észrevétel. Tudom, hogy véletlenül működik, meg minden, de ettől még igaz, amit írtam. A “name” attribútumokat cseréld id-re, mert az oldalad doctype-ja xhtml, annak pedig nem része a “name”. Ez nem csak nem szabványos, de nem is minden böngészőben működik. Vagy legalábbis nem rendesen.

A másik, hogy lehetőleg (vagy inkább kötelezeő jelleggel) ne használj ékezetes karaktereket az azonosítóban, mert igen furcsa dolgok történhetnek.

'hitetlen' wrote on '2010-06-03:

ez hogyan néz ki nálad?

weblapod.hu/oldalneve.html

gyanítom: weblapod.hu/oldalneve (ezért ide nem ugrik át: weblapod.hu/oldalneve#anchor-id)

helyesen: weblapod.hu/oldalneve.html (ez lenne a jó: weblapod.hu/oldalneve.html#anchor-id)

nálam az oldal neve ez: http://localhost/kapospress/?page_id=149

ezen az oldalon belül kellene egy adott névhez ugrani.

lehet, hogy az a gáz, hogy nem html az oldal? vagy ez buta kérdés?:)

Nálam odaugrik. Vagy azóta javítottad?

Viszont két gyors észrevétel. Tudom, hogy véletlenül működik, meg minden, de ettől még igaz, amit írtam. A "name" attribútumokat cseréld id-re, mert az oldalad doctype-ja xhtml, annak pedig nem része a "name". Ez nem csak nem szabványos, de nem is minden böngészőben működik. Vagy legalábbis nem rendesen.

A másik, hogy lehetőleg (vagy inkább kötelezeő jelleggel) ne használj ékezetes karaktereket az azonosítóban, mert igen furcsa dolgok történhetnek.

nem azon az oldalon dolgozom, ami linket írtam. azt ültettem át wordpress-be, teljesen újat készítettem. egyenlőre localhoston tesztelgetem.

a "valami" helyére is kell írni valamit? "hivatkozás neve"-t cseréltem, oldalnevet beírtam. Vagy esetleg az "anchor-id"-ben kell átírni valamit?

Ja, okés, azt hittem ez már az éles oldal. A “valami”-t csak azért írtam bele, mert nem árt a hivatkozásoknál title attribútumot definiálni. Sok szempontból hasznos. De oda írj, amit gondolsz.

Az “anchor-id”-t is példaként írtam, oda kell, hogy kerüljön a célszövegben definiált “id”. Tehát annak az elemnek az egyedi azonosítója, amire linkelni akarsz.

Amúgy localhost-ot hiába linkelsz, az csak nálad van meg. És mindegy, hogy milyen kiterjesztésű az oldal, ha létezik az azonosító, akkor oda fog ugrani.

Például, ha van a szövegedben egy név, mondjuk “Példa Béla”, akkor megcsinálod úgy, hogy

Code:

Példa Béla

De persze nem kell a span elemet használni, lehet , vagy
is, az midnegy, csak legyen azonosítója.

Aztán arra már tudsz linkelni bárhonnan így:

Code: