Sziasztok!
Nemrég ismerkedtem meg a wp-vel egy ismerős ajánlotta, a suliban csak html-t tanulunk azt is kevés óraszámban de érdekel ez a web motor css-ben nem igazán vagyok járatos de terveim szerint ez változni fog. A gondom az lenne hogy nem igazán látom át a motor felépítését, úgy értve hogy hogy hozhatok létre az oldalamon menüsort tetszőleges gombokkal, hogy változtathatom az oldalam elrendezését és a kinézetét (kisebb photoshopos elő munka után) és hogy mégis mely fájlokat kell módosítani ha az előbb leírtakat megszeretném valósítani.
Ha tudnátok pár válasszal szolgálni vagy egy olyan dokumentumot adni ami nagyon nagyon kezdőknek szól azt nagyon megköszönném!
sziasztok!
Szia!
sablon(=theme ha angolul keresgélsz).
Ez tartalmaz mindent, ami az oldalad megjelenésével kapcsolatos. Úgymond ez a keret, amibe a “kezelő” a tartalmat beleteszi.
Ezeket a file-okat a wp-content/themes mappában találod. Itt lesz elsőre egy default ill. egy classic mappa. Ezeket vedd úgy, mint “bőröket” (skin) amiket ráhúzhatsz a tartalmadra. Figyelem! Ez nem azt jelenti, hogy csak a színek+képek fognak megváltozni és minden marad a ‘helyén’. Teljesen különböző külsőt adhatsz az oldaladnak egy más sablonnal.
Rengeteg már kész sablon közül válogathatsz, talán kevesebbet kell módosítanod, mint ha az alapsablonból építkeznél. Elsőre ezt ajánlanám neked. Utána persze ha belejössz akkor akár teljesen 0ról készíthetsz sajátot, de szerintem az kicsit nagy falat lenne elsőre.
Szóval megbízható sablonok: http://wordpress.org/extend/themes/
meg 'a puding próbája…' 
(gyakorlat teszi a mestert)(van még pár ilyen közhely.Itt a fórumon szinte mindent fellelhetsz)
(lakva ismeri meg az ember a Wordpress-t. stb.)
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Én mindenkinek, aki még nem foglalkozott a WP-vel, azt ajánlanám az elején, hogy a jó öreg default sablonnal “gyakoroljon”, azaz először a WP működését, beállitási lehetőségeit próbálgassa. Én ezt sajnos kihagytam. Mert első este, ahogy feltelepitettem az első WP-t, találtam egy témát, amibe beleszerettem (és amiben volt egy csomó hiba, mint később kiderült …). Aztán vért izzadva mentem vissza a defaultra néha gyakorolni az alap beállitásokat 
nos hát szétnéztem és olvasgattam amiket ajánlottatok és asszem már az elején ugyan abba a hibába estem mint varnyu mert ugyanis azért nem láttam át a dizájn felépítését mert nem wp-s sablont töltöttem le hanem egy külső sablont (mert ugye ezt telepítés után felajánlotta, hogy de jó de szép nézd meg mennyi sablont lelehet hozzá tölteni) most letöltöttem az alap mellé egy rendes wp sablon a hgrg által említett linkről és itt már megvan minden képfájl és az elnevezések is érthetőek 
Na akkor sikerült. Örülök neki
Hajrá 
igen. Első próbálkozásoknál érdemes a “hivatalos” helyről nézelődni (wordpress.org) Itt van rengeteg beépülő is ill leírások. Kicsit (pár órát) érdemes rajta barangolni… rengeteg információ van rajta!
Még egy kérdés ha már így benne vagyunk a dizájn módosítást már értem hogy mit merre meg hogyan generálja a dolgokat, a következő problémám az lenne hogy az ilyen oldalakon nem látom a jól megszokott interaktív gombokat(htmlben ugye kialakítjuk a tetszőleges kinézetet a gomboknak majd a képekre hivatkozunk) de itt csak egyszerű szöveget látok ami linkelve van. ezek kialakítását is szeretném megtudni ha van rá ötletetek. addig meg olvasgatok tovább:D
Nos itt -általában- a “felső menüsor” amikor egymás melletti gombok vannak, valójában egy felsorolás-lista elemei egymás mellé pozícionálva. És megfelelő stílussal ellátva. “komoly” oldalaknál nem jellemző a “kis képek a gombok” amikre hivatkozunk hisz jelentős oldalletöltés-lassító hatása van minden képnek. Tehát minél kevesebbet igyekszik belőle mindenki használni. Ha mindenképp spéci fontokat akarsz használni, akkor ajánlom a cufon-t
nekem nem lenne szükséges a gomb de igazából azért kezdtem el a témával foglalkozni mert a sulinknak új honlap kéne a régi nagyon gyatra (hiába vagyunk informatikai suli) és mikor egyik osztálytársammal előálltunk az ötlettel hogy kéne a sulinak egy tetszetősebb honlap azt mondták hogy jó oké csináljatok tervet de ez meg ez meg ez legyen benne, nah most ez azt tartalmazza hogyha a tanároknak valami fontos közlendőjük van akkor ne kelljen a rendszergazdáknak szólni hanem csak belépnek és a főoldalon megjelentetik ha pl.: változás történt a suliszabályzatban továbbá hogy elég sok a pdf és azok futtathatóak legyenek az oldalon és ugye emiatt már szükség van a webmotorra.
így azért gondolom ti is jobban tudtok segíteni hogy tudjátok a munkám célját:D
mondjuk a wordpressben is megoldható ez de van egy moodle nevezetű keretrendszer ami pont erre van. de az meg eléggé sok beállítást tartalmaz de wordpress+ pluginek amik szükségesek azt belehet rakni. ha gyorsan akartok dolgozni akkor csinálhatjátok úgy letöltitek a wordpresst kicsomagoljátok bemásoljátok a témát meg a plugineket felrakjátok a szervere és csak aktiválni kell benne a dolgokat a jogosultságokat ne felejtsétek el beállítani a mappákra meg ezekre. először én se találtam meg mindent wordpressben meg úgy is megismerheted a wp felépítését hogy megnézed milyen mappában mi van.
a moodleről meg linuxvilágban olvashatsz róla( http://linuxvilag.hu/ ) az újság megszűnt de a számok megtalálhatóak illetve letölthetőek pdf formátumban.
Hogy gyakorolj ismerd meg a wp-t és készíts vázlatot róla hogy hogyan oldanád meg a feladatot wpben és készíts dokumentációt róla ha megint szükséged lenne a megoldásra. 
üdv mindenkinek!
kicsit tisztább fejjel ma átnéztem a theme mappában található dolgokat így rájöttem hogy az adott css fájloknak a neve nemhiába header meg footer stb…
így már kezd összeállni a kép hogy az egyes weblap részek mely fájlokban vannak most már csak egy css jegyzetre lenne szükségem hogy mégis eligazodjak a forráskódban (mi mit csinál). Ha tudtok olyan oldalt ahol ilyet találok azt megköszönném már csak azért is mert a dizájnhoz a képfájlokat megtaláltam (tudom módosítani őket stb…) de az adott css fájlban is átkell írni a paramétereket ha a méretét változtatom a képeknek mert ellenkező esetben ugye szétesik az oldal.
@Thuugo: nem tudom, mennyire tudsz angolul, de ez itt az egyik: http://www.w3schools.com/css/
magyarul meg ezt találtam http://netoktato.hu/?func=tut&act=list&id=6 De ha beirod a Gugliba, hogy css, kidob egy csomó mindent.