Ingyen? Fizetősen? avagy az ingyenességnek is van ára

A Fórumon, blogokon, az egymás közötti beszélgetésekben, és még számtalan helyen felmerült már a kérdés:

A nyílt forráskódú ingyenes rendszerekhez kapcsolódó ingyenes, önkéntes, segítő munkának (fordítás, sablon- és bővítménykészítés, segítségnyújtás, fórumozás stb.) hol van a határa?Azt mindenki jól tudja - és természetesnek veszi -, hogy (maradva saját házunktáján, a WordPressnél) néhány tucat emberke megszálottként segíti munkájával a rendszer megismerését, kezelését, alkalmazását. Ennek keretében önként, ingyenesen, szabad idejük feláldozásával, bla-bla, bla-bla, bla-bla… :slight_smile:Legutóbb éppen a WordPress MU (multi user) verziójának magyar nyelvű fordításánál merült fel a kérdés: adjuk-e ingyen, a jellemzően pénzes felhasználók által üzemeltetett, ingyenes MU-hoz, önkéntes és ingyenes munkával készített .mo fájlt? (A pénzes felhasználót esetünkben úgy kell értelmezni, hogy másoknak pénzért a MU segítségével szolgáltatást nyújt, pl. blogrendszert üzemeltet.)Erkölcsös-e, etikus-e ilyenkor ellenértéket kérni? Erkölcsös-e az ilyen felhasználóknak elvárni (megvárni) az ingyenes fordítást, és abból - közvetetten - hasznot húzni?Adjuk-e a WordPress Magyarország tagjainak ingyenesen az ilyen jellegű munkák eredményét, vagy jelképes összeget kérjünk (kérhetünk-e) érte?

Ha igen, akkor milyen összeghatárt tartanál elviselhetőnek, elfogadhatónak, szükségesnek?Azonkívül, hogy örömmel vennénk, ha szavaznál is a feltett kérdések alapján, örülnénk, ha véleményedet is leírná erről, ehhez kapcsolódóan ebben a topikban.Köszönjük! :slight_smile:

Szia!Az nem megoldás hogy Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország licenc alá helyezitek ?Undorítónak találom hogy ti napokat (heteket?) dolgoztok 1-1 fordításon és másoknak van ezért pofájuk pénzt kérni. Az ellenszolgáltatásnak azért nem látom értelmét mert ha nagyon olcsó akkor nagyon hamar kijut torrentre vagy dcre vagy társaira, és akkor megint ugyan ott vagytok. De lehet ha nagyon drága lenne akkor amiatt kerülne ki illegálisan. A fizetőssé tételét nem látom logikusnak, persze bosszantó hogy rengeteget beleadtok és mások pénzért használják fel , hát nem tudom mi lenne a jó megoldás.Üdv

csaba

Ezt nem értem. Valakik pénzért árulják a wordpresst?

Nem csak tamkocsabi félreértette Győző kérdését.

22-es csapdája.

Én már mondtam…, ki kellene dolgozni valami adományozási rendszert…, emellett aki még akar, csinálhatná ingyen is…, de a befolyt pénzből még több plugint és egyebet lehetne lefordítani. Aztán a kutyát nem érdekli, ki mit szól hozzá… - egyelőre kevés a lefordított pluginok száma…, rá lehetne seíteni egy kis pénzel…Ez a…, én lefordítom, majd idehozom, és nyilvánosságra hozom…, Magyarországon kevésbé működik, nem azért mert magyarok vagyunk, hanem mert kevesen (pl. a lengyeleknél sokkal több minden elérhető… hiszen ők sokkal többen vannak, mint mi…)Adomány illetve fizetségért fordítás mellett attól még ugyanúgy működhetne a mostani rendszer: ingyen hobbiból fordítgatnak… - e két rendszer nem zárja ki egymást…

mivel a wordpress licensze megengedi mivel gpl-es a program így lehetősége van arra hogy pénzt kérjen a módosításokért…stb. Mivel leginkább linux alapú rendszereket használok ezért ezen mutatom be hogy esetleg ez hogy működik vegyük a redhatet és a novelt ami kereskedelmi cég itt úgy működik hogy van a sled ami fizetős és van az open suse ami ingyenes de a kettő ugyanaz a különmbség annyi hogy a sled-hez kapsz hivatalos támogatást az open suse-t meg a felhasználói közzösség támogatja(fórumok…stb) redhat esetén meg úgy van hogy a rhel fizetős a fedora meg ingyenes server oldalon meg rh-éknál ott van a centos ami szintén ingyenes. ingyen leszedheted használhatod csak max nem kapsz hivataosan támogatást az adott terjesztéshez ha Novellt vagy Redhatet használ valaki természetesen Ubuntu esetén meg a Canonicaltól lehet venni pénzért támogatást…egyebet és ez így van jól ez a lényege az egésznek. :slight_smile: természetesen az osxben lévő dolgok nagy része visszakerül a free bsdbe is mivel az osx alapja a free bsd. :slight_smile: