Olvastam szerintem a fórum kb minden ide vonatkozó hozzászólását, mégsem egyértelmű számomra, h melyik a legpraktikusabb eljárás akkor, ha .hu domaint akarok használni a hostgatoros tárhelyemmel.
A helyzet: adott egy sajatdomain.hu domain, amit az ISP regisztrált nekünk, és kezelte eddig, igaz, online admin felület nélkül. Mivel van egy fixIP-s, saját szerver, meg egy mail szerver, ehhez bizonyos rekordok beállítását már kértük, ezen kívül érintetlen a domain, a nameservereket az ISP biztosítja. A hostgatornál megrendeléskor (mint azóta megtudtam, balga módon) meg lett adva a sajatdomain.hu mint elsődleges domain, ennek módosításár elintézem még a költözés előtt.
Kérdéseim:
Milyen formában kéne a sajatdomain.hu-t a hostgatorhoz irányítani? Az ISP-től mindenképp távozni szeretnénk teljes mértékben, de ha jól értem, a hostgatornak .hu domain fenntartási díját nem fizethetem, szóval szükségem lesz egy magyar regisztrátorra, akinek fizetem az éves díjat (2000Ft körül). Itt a fórumon olvastam, h két lehetőség van, vagy a hostgator nameservereit állíttatom be ezzel a regisztrátorral, és innentől mindent az amcsik kezelnek, vagy a nameservereket meghagyom itt, és csak a megfelelő rekordokat irányítom a hüllősökhöz. Melyik megoldásnak mik az előnyei?
Egy apró csavar a dologban, h van mindentől független, külön mailserverünk, aminek a használatához szükség van a sajatdomain.hu egy aldomainjának A, és a fődomain MX rekordjára. A a levelezés lehetőleg végig fenn kéne tartani, megoldható-e ez?
Fogod átregisztráltatod egy magyar domain regisztrátorhoz mondjuk a mediacenterhez. Nekik pedig megmondod, hogy az Å névszervereiket akarod használni, meg a levelezést stb és megkéred őket, hogy amelett hogy az ő névszervereiket használod irányítsák át a domaint a hostgatoros tárhelyed IP címére. Először levelezd le velük, aztán kiderül a dolog.
Hasonló a dilemmám. .hu domaint szeretnék a HostGatorral használni. Melyik jobb? A nameservert átirányítani, vagy meghagyni a magyar nameservert és az A rekordot átírni?
Van a használat során különbség sebességben, megbízhatóságban (honlap, levelezés)? Azt vettem észre, hogy az amcsi szolgáltatók - a hostgator is - inkább azt szeretik, ha a nameservert állítom át.
A névszerverek lecserélésével egyszerűsödik az adminisztráció. A cPanel-ből lehet a rekordokat kezelni, aldomain felvételekor automatikusan létrehozza a szükséges rekordokat, stb. Hátránya a +1 DNS lekérdezés (.com névszerver, .hu domain), azaz az első látogatásnál picit lassabb lehet. A szolgáltatók pedig azért preferálják, mert kevesebb “support ticket”-et kapnak, hogy miért nem működik az aldomain alatt a honlap?