Hogyan lehet BOM nélküli UTF-8-ban menteni?

Gyakran előfordul, hogy módosítani kell egy fájlt, és utána nem jók benne az ékezetes karakterek, vagy nem megfelelően működik valami. Ennek oka, hogy a WordPress UTF-8 kódolást használ, amit a régi szövegszerkesztők nem tudnak kezelni. A szövegszerkesztők Unicode kódolása viszont a weben nem használható.Szerencsére van néhány olyan, kifejezetten programok, honlapok és más hasonló, strukturált szövegfájlok szerkesztésére szolgáló program, ami ingyen a rendelkezésedre áll, és megoldhatod velük ezt a problémát. Itt most a Notepad++ nevű programot ajánlom neked, de sok egyéb megoldás is akad!A Notepad++ programot innen lehet letölteni, és ingyenesen használható, magyarul is tud.HasználataHa megnyitsz vele egy fájlt, először állítsd be, hogy BOM nélküli UTF-8 formátumúként kezelje. Ehhez a Formátum menüben az “UTF-8 kódolás BOM nélkül” menüpontot válaszd ki, és csak ez után állj neki a fájl szerkesztésének.

Ha készen vagy, eleinte érdemes még egyszer ellenőrizned a fenti módon, hogy átállítottad-e a kódolást, és csak az után ments.Egy hasznos “trükk”

A Total Commanderben (és klónjaiban) a Beállítások > Általános beállítások… > Szerkesztő/Nézőke fülön érdemes nézőkének és külső szerkesztőnek is beállítanod a Notepad++ programot, így amikor szerkesztésre megnyitsz valamit, azonnal ebben a programban jelenik meg.Na jó, de mi ez?

Az UTF-8 olyan változó hosszúságú Unicode kódolás, amivel számos nyelv speciális karaktereit takarékos módon lehet használni, és felülről kompatibilis a régebbi ASCII kódolással is. A BOM a fájl elején egy három byte-os jelzés, ami a speciális karakterek kódjában a byte-ok sorrendjét jelezné, de a weben ez nem használatos, ezért kell a BOM nélküli UTF-8.forrás: http://phpbb.hu

Fontos továbbá a különbség, hogy ne az "UTF-8 kódolás BOM nélkül"re váltsd át a kódolást, hanem az “Átalakítás UTF-8 kódolás BOM nélkül”-re nyomj rá…A kép egy régebbi Notepad++ verzióval készült, jeleneg a menüpont neve már Kódolás a frissebb változatokban. Ha esetleg angol verziót használsz akkor a menüpont neve Encoding.

A formátum menüpont a friss verziókban már Kódolás..