Hogyan irányíthatom át a WP kező oldalát?

Sziasztok,

Hogyan módosíthatom vagy irányíthatom át a WP kező oldalát?

Célom, hogy

1.) a sajatdomain.com böngészőbe írásakor

a sajatdomain.com oldal helyett

az en.sajatdomain.com jelenjen meg.

2.) Ez az átirányítás csak erre az egyetlen oldalra legyen érvényes.

A többi, például

a sajatdomain.com/oldalnev típusú oldalak ne legyenek átirányítva

az en.sajatdomain.com/oldalnev típusú oldalakra.

/*

Az oldal kétnyelvű. Magyarról angolra szertném átállítani az alapértelmezett nyelvet. Ha az alapértelmezett nyelvet módosítom a WPML-pluginban, akkor az oldalak és bejegyzések URL-jei megváltoznak és ezzel elveszítem az összes Facebook-Commentet.

Ezért meg kell tartanom az oldalak, bejegyzések URL-jeit és el kell érnem, hogy a sajatdomain.com böngészőbe írásakor az en.sajatdomain.com oldal jelenjen meg.

Hogyan érhetem ezt el?

*/

/*[/indent:3bwui8te]

Próbálkoztam a htaccess módosításával, de valószínűleg valamit elrontottam, mert nem működött semmi, amit a neten vadásztam össze.

A fő probléma az, hogy ha a sajátdomain.com/index.php-t irányítom át, akkor az összes egyéb sajatdomain.com/oldalnev tipusú oldalt és bejegyzést is átirányította az en.sajatdomain.com/oldalnev.

*/

A htaccess jelenleg így néz ki, ezt a WP-automatikusan készíthette:

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteRule ^index.php$ - [L]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

Válaszotokat köszönöm.

301 redirect a megoldás az átirányításra (vagy valami redirect plugin). Tehát a htaccess környékén jó helyen keresgéltél, csak nem a wp által készített részt kell módosítanod, hanem újabb, különálló elemet felvenned.

De én nem tenném… Ha fontosak azok a kommentek, akkor inkább elkezdeném az adatbázisban javítani a megfelelőre az url-eket. Ha csak ennyi a változás, hogy hu. vagy en. a domain elé, akkor a keresés és csere funkcióval néhány kattintás…

Ez így a Google “agyával” gondolkodva leginkább álcázásnak tűnik (bármennyire is ártatlan a szándékod).

1.)

Köszönöm, az url-ek cseréjére nem is gondoltam.

Hogyan is menne az url csere?

a.) Az oldalak és bejegyzések url-jeinek megváltoztatását értem.

b.) A beágyazott Facebook kommentek adatváltozatását még nem értem:

Úgy tűnik a Facebook beágyazott kommentek ahhoz az url-hez "kötödnek", amelyik az oldal vagy bejegyzés url-je volt akkor, amikor a kommentet írták.[/indent:1ymhavv8]

- - Hol változtathatom meg a beágyazott Facebook kommentek azon adatát, amelyik ahhoz az oldalhoz, vagy bejegyzéshez köti, amelyikhez tartozik?

- - A beágyazott Facebook kommenteket Facebook-App ID-vel lehetett előállítani. Vajon a beágyazott Facebook Commentek a mi WP tárhelyünkön vannak a mi sql adatbázisunkban, vagy valahol a Facebook-nál?

2.)
Mi tűnne a google agyával álcázásnak? Ezt nem értem, pedig szeretném érteni.

Válaszokat köszönöm

Az FB számomra eléggé idegen világ. Gyűlölöm, mert több vele a munka, mint amennyi a haszna (fejlesztési szempontból). Épp ezért csak a feltétlenül szükséges mértékig ismerem. De,

1. ha igaz, hogy url-hez kötődik, akkor soha senki nem változtathatna még domain nevet sem úgy, hogy a kommentek megmaradjanak. Több tízmillió wp felhasználó esetén kizárt, hogy mindenki végig ugyanazzal a domainnel dolgozna, az is kizárt, hogy mindenki eldobja a régi kommenteket, mivel az oldal népszerűsége rangsorolási szempont, ezért kell lennie megoldásnak a problémára.
  2. Nem tudhatom, mivel csináltad. Vannak bővítmények, amelyek elmentik az fb kommenteket a wp adatbázisába (értsd: bele van építve a funkció), illetve vannak olyan kiegészítők, amikkel el lehet menteni. Ha a fb fejlesztési eszközökkel csináltad, akkor valószínűleg valahol a fb keretein belül lesz a megoldás is.
  3. Végső esetben próbálkozhatsz valami nem túl elegáns megoldással is, mint egyik ismerősöm, akinél a honlap teljes strukturális átalakítása után a fb-ra korábban kiposztolt cikkek url-jei mind töröttek lettek (nem létező oldalra mutattak). Ő feltett egy redirect plugint és minden ilyen cikk url-ét 301-gyel a megfelelő tartalmú új url-re irányított. De hogy ez a kommenteknél működik-e, azt ki kell próbálnod…

Az nem fog a G-nek tetszeni, hogy az egyetlen oldal, ami át van irányítva, az a főoldal. A 301 azt jelenti emberi nyelven: az oldal véglegesen elköltözött. Az algo ezért gyanúsnak fogja találni, hiszen az összes többi tartalom ott marad az eredeti domainen. Van persze más átirányítási mód is, a 302, ami ideiglenes átirányítást jelent, ez esetben nem most, hanem néhány hónap múlva fog gyanakodni. Szóval a G. gyanakvására okot adó körülmény pontosan az, hogy a főoldalt akarod átirányítani.

Számomra logikus, hogy a Google és az FB is az URL-eket tárolja el. Éppen ezért hogyha a kezdőlapnak más lesz az URL-je, akkor tulajdonképpen egy új honlapról beszélünk.

A többnyelvű oldalakon a kezdőlapon mindig ott van a nyelvválasztó, amivel egyszerűen ki lehet választani a kívánt nyelvet. Ez ismert és elfogadott módszer. Szerintem csak akkor állítsd át az alapértelmezett nylevet, ha tényleg nagyon fontos valamiért.