Helykihasználás

Azt nem értem, hogy amikor hatalmas monitorok előtt ülünk miért van rengeteg olyan blog ahol az oldalsávok megesznek a képernyőből minimum 50%-ot és egy keskeny csík marad a lényegre…

Aki egy-két mondatos post-okat küld annak nyilván nem probléma de egyébként pazarlás a javából.

Ehhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem: tudtok olyan sablonról ahol az oldalsáv(ok) scroll-ozáskor fel-le mozognak hogy a felhasználó mindig láthassa őket, akkor is, ha pl. egy nagyon hosszú oldal alján jár ?

Kösz…

Nem feltétlen helypazarlás, ha nem használsz ki minden pixelt a látogató monitorán. A manapság elterjedt képernyő felbontásokhoz igazított szövegblokkok nagyon nehezen olvashatóak lennének, egyszerűen túl sok szöveg lenne 1-1 sorban, a sor végéről az következő sor elejére ugráskor könnyebben elveszted a fonalat.

Nyiss meg egy word-t pl és csak kezdj el gépelni benne (vagy még egyszerűbb ha bevágsz egy szövegblokkot a lipsum.com-ról), majd nézd meg hogy átlag mennyi karakter lesz 1 sorban. Vagy nyiss ki egy könyvet és nézd meg, hogy 1-1 sorban mennyi karakter van.

Szerintem átlag 100 alatt lesz ez a szám, ez még olvasható mennyiség, bár tudomásom szerint inkább ajánlott 40-80 karakter között maradni.

Jogos, természetesen nem arra gondoltam, hogy megjelenjen a böngészőben a vízszintes scrollbar. Megszámoltam a tartalom DIV-ben az oldalamon a karaktereket, 118 jött ki amennyiben csupa kisbetű van egy sorban, smiley-k meg egyebek nélkül. A soronkénti karakterszám avval lehet összefüggésben, hogy sor végén a szem könnyedén a következő sor elejére tudjon ugrani és ne tévesszen, ez valóban fontos. Az is OK hogy nem lógunk rá a sidebar-ra de nem látom értelmét annak hogy túl nagy üres helyeket hagyjunk a tartalom és ezek között. Esztétikusat kell készíteni, annyi.

Mondjuk személy szerint engem jobban zavar az, amikor valaki sorkizárást használ, mert az nagyon fárasztja a szemem amikor inkonzisztens az egymásra következő szavak között a whitespace (hogy lenne ez szépen magyarul?). Meg túlságosan blokkos, olyan kattogó érzésem van az ilyen blog-okon, szerencsére egyre ritkábban találkozom velük.

nem kell ahhoz külön sablon, hogy az oldalsávok helyhez legyenek kötve.

rakd DIV-be őket és fixáld CSS-ben:

“position: fixed”

Kösz az ötletet, kipróbálom.