Sziasztok!
Szeretnek wp alapokon kesziteni egy kozossegi oldalt, viszont nemi aggodalomra ad okot a GNU azon resze, hogy
“a mű szabadon terjeszthető (akár pénzért is), és szabadon módosítható, de a terjesztései és a módosítások kötelezően szintén GPL licenc alatt kell, hogy megjelenjenek, így biztosítva, hogy a szabad tartalmakból készült bármilyen származékos mű is szabad maradjon.”
Ezt ertem. A kerdesem az, hogy a kozossegi oldalt nyugodtan mindenki masolhatja es utanozhat clonozhatja stb… erekelne, hogy milyen lehetosegeim vannak, hogy megvedjem a muvem, designt megtudom vedeni? A forras bizonyos reszeit ha jol tudom lehetseges levedeni anelkul, hogy GNU alatt futna tovabb. Ertsd ugy, hogy irok egy plugint, mivel a plugin az en alkotasom alapbol megillet a szerzoi jog, automatikusan, na de mi van akkor ha en szeretnek modositgatni a wp magban is? Kerjek engedelyt az atdolgozasra az Automattic Inc.-tol?
Mert ha en modositom es tegyuk fel egy kozossegi oldal alapjanak hasznalom akkor ugye mivel nem teszem kozze a modositasokat, nem letoltheto (persze nem lehetetlen) tehat arra vagyok kivancsi, jelenleg mit modosithatok ugy hogy kesobb ne ussem meg a bokam ha kinovi magat a kozossegi oldal. Ne linkeljetek ha kerhetem, mert mar a Google-ben az osszes ezzel foglalkozo oldalt atneztem. Valaszt pedig itt szeretnek, mert nem vilagos a License, tehat en azt szeretnem, hogy az en kozossegi oldalam senki ne masolhassa le ha kesz van csak azert mert az oldalmotor wp es a wordpress GNU alatt fut, nem akarok senkivel pereskedni. Nem jobb ha kerek engedelyt? Mit tehetek?
Nem kell semmire engedélyt kérned, azt megkaptad a GPL licensszel. Bármit módosíthatsz benne. Amíg nem akarod terjeszteni, addig nem szükséges ezzel a témával foglalkoznod. Saját célodra úgy módosítod, ahogy jól esik.
Amint el akarod adni, kénytelen leszel a témával foglalkozni. Vagyis GPL licensz alatt tovább adni a módosított verziót.
A kiegészítések (mint plugin) más kategória. Ott nem kell a gpl licenszes cuccot módosítani, hogy a te műved fusson vele. Innentől kezdve viszont olyan licenszet teszel mellé, amilyet akarsz.
Tehat, ha en nem akarom eladni a majdan elkeszulo kozossegi oldalam akkor en a wordpress magot ugy alakithatom ahogyan csak szeretnem? A forrast vagyis az hogy valamikor ez egy wordpress volt azt valahol felkell tuntetnem vagy eleg ha annyit hagyok a forrasban hogy meta generator wordpress x.xx?
Meg egy kerdes. Ugye en atirom magamnak, mivan akkor ha valaki az ellopja ertsd ugy, hogy en nem teszem kozze de a birtokaba kerul es felhasznalja. Akkor mi a teendo? Errol tudsz valamit? Azt szeretnem, ha az oldalam nem lenne masolhato. Tehat kepzeld el, peldakent a facebook wordpress alapokon irodott, mit tehet Mark Z. hogy megvedje a facebookot, hogy ne legyen meg 5000 facebook oldal csak azert meg GNU alatt futo wpt hasznalt a kesziteskor?
- igen, 2. nem kell feltüntetned semmit, egy sima wp honlapnál sem kell, csak illik - ha már sokmilliót érő rendszert raktak a hátsónk alá a fejlesztői.
- megőrzöd a módosításokat a gépeden / levéded a módosításokat az erre hivatott szervnél (pl. egy CD-n vagy nyomtatott verzióban) / per, stb. Legfőképp biztonságos szerverbeállítások.
Ne erts felre, en szeretnem feltuntetni hogy ez a wordpressnek koszonheto vagy ilyesmi…
A levedesnel nem lesz az baj, hogy wordpresst irtam at? Nem fogja akadalyozni? Vagy, hogy erted? Csak a modositasokat tehat az uj dolgokat kell levedenem, vagy a GNU lehetove teszi hogy ilyen esetben az egeszet levedjem?
Azokat a módosításokat tudod levédetni, amiket a te csináltál.
Nyugodtan átírhatod a WordPress-t amilyen formában csak akarod!
Az alap motort nem szabad pénzé tenni, csak ingyenesen adható tovább!
Ha te készítesz egy közösségi oldalt és teszem fel évek múltán el akarod adni a kész működő oldalt, azt is megteheted!
A Lényeg hogy az alap motort nem értékesítheted!
Koszonom mindenkinek a segitseget! Remelem masoknak is hasznara vallik majd az informacio.