Etikai kérdések

“Publikálj, ne harcolj!” “Tolerancia-tisztelet!” - ilyen jelszavakat lehet találni a szólás- és véleményszabadságnak elkötelezett, s már magyarul is elérhető szolgáltató lapjain. Mindez rendben is van, kevesen vannak, remélem, akik ezzel nem értenek egyet. Böngészgetve a magyar WordPress blogjait meggyőződtem arról, hogy a legtöbb blog ezek szellemében működik. Őszintén örülök a növekedő közösségeknek.

Az utóbbi hónapban a magyar nyelvű blogok között napi vezető blog lett a bigdailyface.wordpress.com.(Igaz, nem a hu.wordpress.com-nál, hanem a wordpress.com-on van). A blogot meg nem nevezett, feltehetően hajdúböszörményi fiatalok szerkesztik. Egymás MyViP-es és egyéb közösségi oldakon elhelyezett, vagy titkon kamerázott képeit posztolva, kommentelve beszélik ki, “cikizik” egymást, alig moderáltan. A véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva, az anonimitás védelme mögé húzódva olyan posztok és kommentek kerülnek fel, amelyekkel kapcsolatban a személyes adatokkal, különösen a képmás jogával való visszaélés, a rágalmazás vagy a becsületsértés gyanúja megfogalmazható lenne. Nem átallnak tanáraik nevében, nevével megjegyzéseket írni. Igazságot szolgáltatni persze nehéz és hosszadalmas: az anonimitás, az ISP beazonosítása, a “notice and take down” eljárás megalapozása, a reportok elkészítése, a nyelvi fordítás stb. miatt.

Persze, fiatalokról, fiatalkorúakról van szó, és tekintsük ezt diákcsínyeknek - ameddig lehet, s nem is a jogi lépéseknél kell kezdeni. Ilyenkor talán jobb lenne, ha alaposan tájékozódhatnának, az online rágalmazásról, a jogorvoslatok lehetőségéről, az abúzusokról, az ellenük való védekezésről. Magyarul. Legalább olyan alapossággal, ahogyan most a WordPress.com Terms of Service-éből, vagy az Automattic Privacy Policy-jából kiindulva meg lehet tenni. Sajnos, jelenleg nincs ilyen a magyar WordPress-nél, leszámítva a nyúlfarknyi CC-tudnivalókat a Felhasználói feltételekben. Lehetne ezt pótolni!

Jó lenne, ha a netes közösségek tudnának segíteni a pedagógusoknak (mert a mi felelősségünk a gyerekek felkészítésében a szülőkével együtt elvitathatatlan!) azzal, hogy ők is felhívják a fiatalkorú szerkesztők figyelmét ezekre, hogy valóban, egymásttól is tudjanak tanulni. Ennyiben talán lehetne részt (nem FELELŐSSÉGET!) vállalni annak megelőzésében, hogy “valaki jogsértő tartalomközlésre használja” a nyílt forrású tartalomkezelő rendszert.

Gyulai Sándor, a böszörményi gimnázium igazgatója

“személyes adatokkal, különösen a képmás jogával való visszaélés, a rágalmazás vagy a becsületsértés gyanúja megfogalmazható lenne” Fogalmazza meg a sértett vagy annak a meghatalmazottja. HA gondolja segíthet a sértettnek információval - ezt minden jóérzésű ember megteheti.

“Igazságot szolgáltatni persze nehéz és hosszadalmas: az anonimitás, az ISP beazonosítása, a “notice and take down” eljárás megalapozása, a reportok elkészítése, a nyelvi fordítás stb. miatt.” A lépéseket a sértettnek kell megtenni.

“…az online rágalmazásról, a jogorvoslatok lehetőségéről, az abúzusokról, az ellenük való védekezésről” Nekem fogalmam sincs worry.gif De ha szükségem lenne rájuk, akkor örülnék ha valaki belinkelné ide az online elrérhető forrásokat.

“Lehetne ezt pótolni!” És már részben pótolva is van…

“Ennyiben talán lehetne részt (nem FELELŐSSÉGET!) vállalni annak megelőzésében, hogy “valaki jogsértő tartalomközlésre használja” a nyílt forrású tartalomkezelő rendszert.” Igen ezzel jórészt előrébb lennénk.

Kedves igazgató úr! Tegye meg az első lépést, a kedves felhívása után: hívja fel a sértettek figyelmét.

És a másodikat: Linkeljen hasznosan-bátran.

'Vontató wrote on '2010-03-24:

"személyes adatokkal, különösen a képmás jogával való visszaélés, a rágalmazás vagy a becsületsértés gyanúja megfogalmazható lenne" Fogalmazza meg a sértett vagy annak a meghatalmazottja. HA gondolja segíthet a sértettnek információval - ezt minden jóérzésű ember megteheti.

"Igazságot szolgáltatni persze nehéz és hosszadalmas: az anonimitás, az ISP beazonosítása, a "notice and take down" eljárás megalapozása, a reportok elkészítése, a nyelvi fordítás stb. miatt." A lépéseket a sértettnek kell megtenni.

"...az online rágalmazásról, a jogorvoslatok lehetőségéről, az abúzusokról, az ellenük való védekezésről" Nekem fogalmam sincs worry.gif De ha szükségem lenne rájuk, akkor örülnék ha valaki belinkelné ide az online elrérhető forrásokat.

"Lehetne ezt pótolni!" És már részben pótolva is van...

"Ennyiben talán lehetne részt (nem FELELŐSSÉGET!) vállalni annak megelőzésében, hogy "valaki jogsértő tartalomközlésre használja" a nyílt forrású tartalomkezelő rendszert." Igen ezzel jórészt előrébb lennénk.

Kedves igazgató úr! Tegye meg az első lépést, a kedves felhívása után: hívja fel a sértettek figyelmét.

És a másodikat: Linkeljen hasznosan-bátran.

Kedves Vontató Egy!

Ez a témaindítás már a sokadik lépés.

Hasznosaknak tartom:

http://en.wordpress.com/tos/

http://www.eff.org/issues/bloggers/legal/liability/defamation

Az "anyalapról" kiindulva elérhetőek.

Köszönöm a gyors választ!

Kedves Gyulai Sándor!

Sajnálattal olvastam a fent említett eseményeket. De értse meg:

A WordPress egy eszköz. Van belőle kismillió. Fiatal vagyok, nem rég végeztem a középiskolában. Mi is követtünk el csínyeket. Az internet adta lehetőségeket is elég sűrűn kihasználtuk mindenféle poénokhoz, játékokhoz stbstb. Az, hogy ki meddig mer elmenni abszolút csak attól függ, hogy milyen ember. Ez pedig kizárólag a neveléstől függ. Ezt szülő, baráti kör és minden egyéb társaság (például számomra cserkészek) biztosítják. Ha nincs megfelelő nevelő közeg, addig azt tehetnek a “világ játszóterén” amit csak akarnak. Mert meg tehetik. Csak az a kérdés, hogy eljutnak-e oda, hogy erre nincs szükségük… Amíg nem jutunk el a “Kínai tűzfal” szintjére addig ezek a dolgok így maradnak.

Németh Vajk alias Hgrg

'hgrg' wrote on '2010-03-24:

Kedves Gyulai Sándor!

Sajnálattal olvastam a fent említett eseményeket. De értse meg:

A WordPress egy eszköz. Van belőle kismillió. Fiatal vagyok, nem rég végeztem a középiskolában. Mi is követtünk el csínyeket. Az internet adta lehetőségeket is elég sűrűn kihasználtuk mindenféle poénokhoz, játékokhoz stbstb. Az, hogy ki meddig mer elmenni abszolút csak attól függ, hogy milyen ember. Ez pedig kizárólag a neveléstől függ. Ezt szülő, baráti kör és minden egyéb társaság (például számomra cserkészek) biztosítják. Ha nincs megfelelő nevelő közeg, addig azt tehetnek a "világ játszóterén" amit csak akarnak. Mert meg tehetik. Csak az a kérdés, hogy eljutnak-e oda, hogy erre nincs szükségük.. Amíg nem jutunk el a "Kínai tűzfal" szintjére addig ezek a dolgok így maradnak.

Németh Vajk alias Hgrg

Kedves Vajk!

Remélem, nem gondolod, hogy én e témában a tartalomkezelő rendszerek ellen szólnék. Távol álljon tőlem. Ezek az oldalak, ezek az eszközök közösségeket hoznak létre. Nevelni a közösség tud, ahogy te is írod. Én csak annyit kérek, hogy fontoljuk meg, hogy mindenkinek legyen meg a lehetősége a megfelelő tájékozódásra, s mindenki legyen tudatában felelősségének és jogi lehetőségeinek a (névtelenül) szerkesztő éppúgy, mint a nevükkel, képmásukkal együtt esetlegesen megrágalmazottak, mert emberek vagyunk a világ játszóterén is: és "kínai nagy tűzfalak nélkül is" változhatnak a dolgok, csak egy kis odafigyelés és némi szeretet, megértés kell.

Ne haragudj a tegeződésért, de fórumokon talán inkább ez szokás.

Kedves Gyulai Sándor Igazgató Úr!

Kedves Sándor! Kedves Diri!

A morfondírozó írása elején idézett kifejezéseket nem nagyon láthatta máshol, csak itt, a WordPress Magyarország hivatalos oldalain. Merthogy azt Patai Laci barátunk, az oldal gazdája találta ki, fogalmazta meg, és mi pedig így élünk körülötte.

Nem szavakból, nem szájkaratézásból; meggyőződésből. Ez a Közösség így él, mert így érzi jól magát.

Kicsit az írása végére ugrok, amikor azt mondom: amikor kést adunk valaki kezébe, nem tudhatjuk, hogy egy csodálatos faszobrot fog vele alkotni, vagy belemártja embertársába.

Azért, mert egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszert nem úgy használnak, ahogyan az az általános erkölcsi elvárás, attól még nem a rendszer a rossz, hibás, javításra szoruló - ugye egyetértünk abban, hogy egy ilyen rendszer végére hozzáfűzni a “Privacy statement”-et, de akár a Bibliát, nem oszt és nem szoroz a felhasználók kezében.

Igen, kifejezetten rövid és tömör az idevonatkozó rész nálunk; és nem véletlenül. A hosszú és értelmetlen lozungok helyett az érdemi, tartalmi munkára helyezzük a hangsúlyt: a moderátorok, adminisztrátorok következetes és tudatos munkával mutatják az irányt, amit ma már a Közösség saját maga követel meg a tagjaitól, a betérőktől.

Természetesen, itt is akad néha tányércsörgetés, bokacsattogtatás - minden jó családban előfordul ilyen, mert ha nem, akkor ott valami baj húzódik meg a mélységben…

Drága Diri Bácsi!

Mi történne, ha valódi neved és rangod feltárásával az ominózus lapon mondanád el az észrevételeidet? Talán nagyobb pedagógiai értéke lenne, mint itt elmondani, hogy mit tehetnénk még, hogy a fiatalok ne tegyék, amit tesznek.

Megnéztem a hivatkozott oldalt; el nem mélyültem benne, de első nekifutásra nem látok nagyon kivetnivalót amit csinálnak. Ha egy-két lépéssel hátrébb állunk a törvény szövegétől, akkor talán hagyunk egy kis folyosót az életnek is, hogy tudjon szabadabban közlekedni - és akkor egyáltalán nem annyira vészes a dolog.

Tudjuk jól, hogy a fiatalság nevelésében a szülők és iskola manapság inkább egymásra mutogat, és közben elsikkadhat a gyerek.

Nem tudom, hogy Ön mennyi idős, de én elég fiatal vagyok ahhoz, hogy emlékezzem a nem régi ifjúkoromra (ha el nem cseszem, június 28-án leszek 55).

Nem voltunk egy szemernyivel jobbak, sem rosszabbak: fiatalok voltunk, élni akartunk, fityiszt mutattunk minden szabálynak. Viszont voltak pedagógusaink (nem tanári végzettségűek! Pedagógusok!). Nem mindenki, de egy-két egyéniség azért volt.

Akiknek tényleg fontosak voltak a fiatalok. Akik nem felejtették el, hogy milyen volt az ő fiatalkoruk, hogy honnan jöttek, hová tartanak.

Rendben van! Elismerem! Mások voltak a lehetőségek is. Tehát, Önöknek is más utakat kell keresni - sőt, elfogadni.

Lépjen kapcsolatba azzal a honlappal, és kezdjen párbeszédet velük. Tekintse őket egyenrangú, értelmes lényeknek. Az oldal nem valószínű, hogy meg fog változni, de Önről úgy fognak beszélni ezek a fiatalok az unokáiknak, hogy “egyéniség” volt.

A fiatalok nem azért vannak, hogy a tanári kart, az ő nyugalmukat és kényelmüket zavarni hivatott tényezők, hanem az én gyermekeim, unokáim, akik tanulni szeretnének attól, aki nagyobb tudású, aki türelmesebb, aki megértőbb, aki toleránsabb. :slight_smile:

Kedves Farkas Győző!

Osztom gondolatait (én is magázódom, erre késztet a 13 év, amivel fiatalabb vagyok). Nem lehet minden eszköz mellé etika nyilatkozatot tenni. A nevelésről való véleményével és elvárásaival is egyetértek. Aki igazából alkalmazkodni tud a helyzethez, az a pedagógus. Épp ezért fogom megfontolni, hogy hasznos érvvel alátámasztott tanácsát megfogadjam.

Az egymásra mutogatásban is igaza van: a mi (pedagógusok) felelősségünket és mulasztásainkat nem lehet elvitatni, nem is akarom. De azt is látni kell, hogy a mai fiatalok gyakran ezeken az Önök által működtetett eszközökön találnak szocializáló-felnevelő közösséget. S ez, ha tetszik, ha nem, erkölcsi kérdéseket vet fel. Nem jogi felelősségről beszéltem!

Véleményem szerint, ez az “eszköz nem tehet arról, hogy mire használják” hivatkozás, kicsit emlékeztet korábbi autoriter rendszerek kiszolgálóinak “csak eszköz voltam, csak parancsra tettem” hivatkozására.

Igenis, Önök jó szándékú emberek: ahogy leírta, csodálatosan együttműködő és együtt gondolkodó csoport, szilárd etikai normákkal, akik ezt a csodálatos eszközt alkotják, teremtik napról napra. Nem hiszem, hogy ne lenne Önöknek lelkiismeret-furdalása, ha valakinek Önök kést adnának a kezébe, és azt gyilkolásra használná.

Én csupán annyit kértem, hogy lehetne bővíteni az anyalaphoz hasonlóan a tájékoztatást, épp a Patai László által megfogalmazott gondolatok jegyében.

Köszönöm tanácsait, az utóbbi három hétben ezek voltak a leghasznosabbak. (S erről szól a közösség…)

Kedves Diri!

Sok dologban igazad van, sokban viszont Győzőnek van igaza.

Egy dologról viszont még nem esett szó. A wordpress.com és a hu.wordpress.com (ami a wordpress.com magyarnyelvű verziója és épp most néztem, az ominózus blog ott is a “Today’s Hot Blogs” cimszó alatt cimoldalon szerepel!) nem egyenértékűen azonos a wordpress.org-gal. A wordpress.com egy blogszolgáltató. Olyan, mint itt Magyarorszábon pl. a blog.hu, a nolblog, a blogol.hu és még sorolhatnám.

Akik ezen a fórumon Wordpresst használnak, azoknak szerintem csak töredék része használja a blogszolgáltatóknál regisztrálható blogolás lehetőségét. Legnagyobb részünk saját fizetős (vagy ingyenes) tárhelyre saját maga telepiti fel a Wordpress blogmotort és nem tartozik semmilyen blogszolgáltató alá és nincs is vele összefüggésben. A wordpress.org (ami a Wordpresst használók támogató, support fóruma/rendszere) magyar változatán olvasható a “Publikálj, ne harcolj!” “Tolerancia-tisztelet!” mondatok.

Ha a wordpress.com-on valaki kifogásolható, esetleg etikátlan, jogsértő tartalomra bukkan, biztos van módja ezt valahogy jelezni a blogszolgáltatónak. Aki tud lépni a kifogásolható blogok ellen. Magam is láttam már olyan blogokat, amit a com-on regisztráltak és a tartalmuk miatt egyszercsak törölte őket a szolgáltató, mert megsértették a felhasználás feltételeit. És erről a törölt blog főoldalán egy pár mondatos szövegben tájékoztatás is megjelent.

Amúgy meg nem kell ahhoz még Wordpress sem, hogy valaki mások személyiségi jogait vagy a jóizlést sértő dolgokat tegyen közzé a neten, elég ahhoz egy sima html weboldal is … Szóval ez egyáltalán nem wordpress-függő.

Egyetértek Győzővel, én a helyedben a nevemet felvállalva irnék rendszeresen véleményeket arra a blogra. Mert attól, hogy ide nekünk ezt leirtad, semmi nem fog történni. Legfeljebb megérthetjük az érzéseidet és a szempontjaidat. De ettől még az a blog ott marad és látogatottsága is lesz.

Köszönöm a tanácsot. Nem is hiszik, hogy milyen jól jön ez a támogatás.

Szivesen, Diri!! :wink:

Diri Bácsi!

Ha már ennyivel fiatalabb vagy, akkor felajánlom neked a tegeződés formulát (ami az internetes fórumok sajátja). :slight_smile:

Most, hogy látom a párbeszédek menetét, eszembe ötlött valami: nem lenne kedved egy saját blogot nyitni a wordpress-rendszerrel, ahol közzétehetnéd gondolataidat (mert bőven van, úgy látom), ahonnan meghivatkozhatod a fiatalokat és folytathatsz velük és nélkülük párbeszédet.

Az autoriter rendszereknek azonban nem teljesen az a jellemzője, hogy “parancsra cselekedtem”, bár kétségtelen, hogy azoknak a rendszereknek jellemzője az autoriterizmus.

A tekintélyelvűség felfedezhető a a tanár - diák kapcsolatban is, különösen, amikor a valós vagy vélt tekintélyt megsértik, vagy megsérteni vélik.

Varnyu precízen, tényszerűen alátámasztotta, hogy a működő alaprendszeren kívül nincs más kapocs a blog üzemeltetője és a WordPress Magyarország között. neked kellene lépni; válj modern informatikai korunk egyedi emberévé egyedi bloggal. Légy bloger a Wordpress-szel és blogerként szólj hozzá másik blogokhoz! :wink:

Kedves Győző!

Köszönöm (akárcsak a tegeződést, de én nem bácsizlak6bátyámozlak, ha megengeded), végig kell ezt gondolnom, de tetszik az ötlet.Ne haragudjatok, de mára befejezem. Zsong a fejem a új gondolatoktól.

[off] … gondolkoztam az előbb, hogy irjam, vagy ne irjam, aztán mégse irtam … de nekem is az járt a fejemben, hogy ha én lennék a Diri, én bizony nyitnék egy blogot :wink: [/off]

Kedves Diri! Kedves Kolléga!

Pályafutásom elején én is tanárkodtam vagy hét évig - innen a kollegialitás…

Néhány fentebbi hozzászólás utalt arra, hogy sok weboldal fut “wordpress” név alatt, ami elég sok galibát okoz nemcsak neked, hanem sokezer felhasználónak is, magyar és angol területen egyaránt.

Ezért, mielőtt az etikába belevágnék, megpróbálok egy rövid áttekintést adni a WP történetéről. Önjelölt elhivatottságomat erre a feladatra az indokolná, hogy emlékezetem szerint 2004 elején kezdtem WP blogokkal foglalkozni, ami azt jelenti, hogy vélhetően egyik legkorábbi magyar felhasználó vagyok - még akkor is, ha mindezt Kanata nevű nagyfaluból teszem. (Ha emlékezetem nem csal, akkor az irokézek mutogattak az első felfedezőknek a falujuk felé, invitálva őket, hogy menjenek a ‘kanata’ [=falu] irányába…)

Szóval, itt volt ez a Matt Mullenweg nevű tinédzser (Müllenweg? - hullik errefelé az ékezet, mint azt egy Sandor Marai nevezetű emigráns is észlelte!), akinek nem tetszett a b2/cafelog nevű blog program, és - lévén nyílt forráskodú rendszer - 2003-ban megalkotta a maga elágazását (fork) ebből a rendszerből. Még a nevet sem ő találta ki, hanem egy hölgy, de ő nevének említése eltűnt a WP hivatalos oldalairól. A wikipédia még megemlíti…

Szóval, lett wordpress - egy az akkor futott sok blogmotor közül. Aztán elkezdett nőni. De nagyon! Mivel első pillanattól kezdve ún. open source (nyílt forráskód?) rendszer volt, bárki hozzáírhatott a kódhoz, illetve bárki megalkothatta a maga házi variánsát belőle. Érdekes módón, nem az elágazások (fork) száma nőtt, hanem azoké, akik Matt mellé álltak, és együtt tovább fejlesztették a blogmotort. Mikor a név megvolt, a fejlesztők vagy maga a fő-kódbuherátor megvette a wordpress.ORG domaint. A domain kiagyalók eredeti szándékával egyezően ezen domain név alatt non-profit projektet működtetett: ingyen letölthető egyéni blog-szoftver mindenkinek. Ami kell hozzá - egy saját domain név (pl. diri.hu), egy hoszting csomag, ahol tárolod a webszájtot… és ereszd el a hajamat, ahogy a székely barátaim mondanák :slight_smile:

Tehát ez a wordpress.ORG. Mai napig él és virul, 202 millió lelkes bloggoló onnan töltötte le a WP nevezetű egyéni blog masinát.

Közben, néhány kóder, akik az eredeti WP-legénnyel dolgoztak, megalkották a WP MU = Multi User, azaz több felhasználónak szánt elágazást. http://mu.wordpress.org

Ez egy nagyon fontos lépés a WP történetben, mert innen kezdve jönnek a félreértések, rossz helyre címzett üzenetek, kérdések stb. A MU rendszert (mellesleg, szintén ingyenes és nyílt forráskód) arra lehet használni, hogy a saját domainre feltöltve a nyálas látogatónak bloggolási lehetőséget adjunk.

Tehát, ha a mi domain nevünk pelda.hu, akkor minden Gipsz Jakab odajöhet, és amikor “beregisztrál” (de hülye szó!), akkor gipszjakab.pelda.hu URL alatt saját blogja fut…

No, Matt és Tsai. hamar rájöttek, hogy ez hosszú távon (!) jó üzlet, és a wordpress.COM webhelyen létrehozták az ingyenes bloggolási lehetőséget bárkinek, aki csinál magának ott egy profilt (account, mongya a zangol). Ekképpen születnek ott, Mattéknál, a farkomgyongye.wordpress.com típusú blogok. Ezerek. Milliók? Te épp egy ilyen kapcsán kezdtél panaszkodni. Rossz helyen, persze.

Mivel én már 2005-ben “rugdostam” őket, hogy nem-angoloknak is használhatóvá kellene tenni a rendszert, lassan megszülettek az internacionalizás/lokalizálás eszközei. A Ryan Boren nevű 2. számú főemberrel - aki értelmesebbnek tűnt bárkinél a csapatból - igen sok emilt váltottunk, melyek során nyelvészi múltamat, “tudományomat” és fordításelméleti/tudományi megszállottságomat felhasználva igyekeztem jobb útra terelni őket. Nem azt mondom, hogy nekem köszönhető a lokalizás lehetősége, mert a szándék megvolt bennük… én inkább csak a háttérből noszogattam, terelgettem őket a létező megoldások felé, figyelmeztetve őket a lehetséges buktatókra. Mert sok ilyen volt! Pl. az első “fordítható” változatban csak hat napot lehetett lefordítani, mivel angolul két nap kezdődik T betűvel (Tuesday, Thursday), s így az “okosok” lespóroltak egy fordítandó ‘stringet’ - eszükbe se jutott, hogy más nyelveken ez nem így működik.

Summa summarum. A vége az lett, hogy mind a WP, mind a WP MU csomag fordítható, és ingyen letölthető az említett oldalakról. És lelkes nemzeti megszállott csoportok, mint ez itt, elkezdték megcsinálni az idegen nyelvű letölthető csomagokat.

A végeredmény:

Egyrészt, a wordpress.com világhírű helyen megjelentek a nyelvi csomagok. pl. http://hu.wordpress.com/

Másrészt, mind a szimpla (=egyfelhasználós), mind a MU (=sokfelhasználós) csomag elérhető ingyér különféle nyelveken - így magyarul is.

Ami azt jelenti, hogy bárki felteheti pl. a maga nobozmeg.hu domainjére a WP MU csomagot, és ott mindenki, bárki alkothat magának egy blogot - diri.nobozmeg.hu vagy moshu.nobozmeg.hu farkasgyozo.nobozmeg.hu és így tovább.

Nos, itt kezd a dolog átláthatatlanná válni, mert az ártatlan szörfölő (weben turkáló, mint tenmagad) soha el nem igazodik a sokféle wordpressek között… Sajnos.

Mi van? Micsinál? Wordpressen idétlenkedik a magyar? Nosza, gugli: hol a madzsar wörpdressz? - Áhá, megvannak: word-press.hu. Na, akkor basztassuk őket, hogy miért engedik, hogy az aljanép mondja a magáét?

Ez csak egy elképzelt monológ, de soxor így műxik :o

Diri bácsi kollégám!

Ezek a srácok itt a word-press.hu nevezetű helyen egy fantasztikus közösségi szolgálatot végeznek. Dícsérhetem őket, mert én nem vagyok része a csapatnak, csupán a fórumba szokok belepofázni néha. (És olyankor sem szeret itt engem mindenki…) Fordítják az alapcsomagokat (WP és WPMU), fordítanak sablonokat, fordítanak pluginokat… és minden kezdő blogtulajnak adnak ingyér tanácsokat naphosszat.

De nekik semmi közük ahhoz a webingatlanhoz amire te utalsz: wordpress.com - az a Matt Mullenweg portája. Egészen pontosan, az általa létrehozott cégé, amelyik a wp.com-ot üzemelteti (Automattic.com).

Látod-e most már, hogy minden jószándékod ellenére mennyire félrement az üzenet?

Mint láthattad, itt a ‘fijjug’ egyetértenek, támogatnak, együttéreznek - whatever… Csak ippeg nem értik, hogy miért nekik mondod. Se ingük, se gatyájuk, sesemmi.

Alapszabály: mindenki csak a saját domainjén történő hülyeségekért felelős. Megpróbálom még érzekelhetőbbé tenni ezt a mondatot. [orcátlan önreklám következik] Van nekem egy blogom magyarul, ahol sokat szidom Kanadát, mert ennyi marhaságot, ami itt van, akkor sem tudnék kitalálni, ha erre áldoznám időm nagyrészét: http://transycan.net/blog

Namármostan, tegyük fel, a kanadaiaknak ez nem tetszene (ha értenék). Gondolod, hogy a WordPress nevezetű blogmotor alkotóit/fordítóit rúgnák ők farba avagy a transycan c. domain tulajdonosát? Azaz engem?

Tanulság: meg kell tanulni elolvasni a domain neveket, esetleg megnézni, hogy ki a tulaj, pl.

http://who.godaddy.com/WhoIsVerify.aspx?domain=wordpress.com&prog_id=godaddy

(írd be jobboldalt a Verify Code fölött látható bötűket, és rögvest látod, hogy az Atomattic nevű cégé)

=========================================

Na, és most kövtekezzék a “morál”.

A közelmútban volt itt Winnipegben/en, ahol élek, egy érdekes eset.

Az egyik középiskolában, valamiféle szabadfoglalkozás idején két tanárember (egy nő meg egy férfi) afféle “lap dance” nevezetű mutatványt produkáltak. Én se tudtam, mi a lap dance amíg ide nem érkeztem, és egy régi barátom el nem vitt egy sztriptízbárba. Húsz dollár fejében bármelyik táncosnő odalejt eléd, és csábos mozdulatokkal riszálja a farát az ölödhöz közel (öl=lap)… amíg le nem jár az ideje vagy el nem sül a “fegyvered”. Gyönyörűszép, pengőhúsú orosz leányt fizetett be nekem a barátom :smiley:

Vissza az iskolához. Az érdekesség kedvéért, a fiútanár táncolt a leány ölében/nek… + orális akciót imitálva, - vagy valami ilyesmi.

Egyik diák meg benyomta a “record” gombot a bunkófonján, és utána felrakta a videót a hálóra.

S lőn botrány. Joggal, teszem hozzá. Te is, én is voltunk tanárok, s tudjuk, hogy az efféle riszálás nem tartozik a kimondott pedagógiai eszköztárba. Tanárok felfüggesztve, újság, rádió, TV csámcsogott rajta napokig. Lincshangulat. Mindenki hozzászól, mindenkinek van véleménye, még nekem is, pedig nem is láttam a videjót.- Akasszuk fel, lincseljük meg, tiltsuk ki, öljük meg, mindenki b*** meg…

Napokig ezen élvezkedtünk. Aztán jött az iskolaszék (igen, itt van ilyen!) nyilatkozata, hogy egyrészt nem nyilatkozik, mert a tanárok perelnek személyiségijog-sértés okán, másrészt morfondíroznak a felvételt készítő diák megregulázásán, mivelhogy évek óta érvényben van az a(z iskolaszéki) szabály, hogy nem szabad kamerát működtetni az oskola területén.

Hoppá! Lett erre megmozdulás… mi az, hogy szabál? hát ezek a kölkök a közjót szolgálták! lepleztek le, meg minden

Az eset függőben van - elmúlt a napi szenzáció, van elég egyéb bajunk, pl. visszajött a tél az éjjel, mínusz 21 fokokkal :o … ki a halálfaxa törődik ezekkel az idiótákkal. Majd a bíróság.N

Nade. Onnan nézvést, ki itt a hunyó?

Bővebben: személyiségi jogok vs. közjó - mi a fontosabb? Nem, nem azt mondom, hogy a bloggoló böszörményi(?) ifjak és a winnipegi eset ugyanaz. De hasonló gondolatokat szülnek. Mert van min gondolkodni. Itt is, ott is. Erre tanított az iskolám: gondolkozni.

Sorry, hogy ekkorát írtam.

Nem igazán szokásom.

Megyek vacsorát főzni - üdv a messzi távolból,

moshu

(neé: Horváth Sz. István)

És szólt a sértett(ek)nek?

Ki a hunyó? Aki a tettet elkövette és aki tud a tettről és nem tesz ellene korrekt egyenes lépéseket. Remélem kedves Diri szólt már a sértett(ek)nek, mert ha nem, akkor MINDEN szó csak a bitek elfecsérlése.

Nehéz ügy! Napi szinten kapunk leveleket különböző hivatalos szervektől, hogy xy milyen jogsértő magártást folytat és hogy tegyünk valamit. Legtöbbször arra kérnek, hogy adatokat adjunk. Már van egy sablon levelem is, amit ilyenkor szoktam küldeni. Volt már rá példa, hogy valaki be akart idézni egy tárgyalásra… Sőt, többször hívtak már különböző rendőrkapitányságokról is. Ezért is a vicces/ironikus kiírás: http://word-press.hu/kapcsolat/ (bár hozzáteszem, semmit nem ér) Tehetetlen vagyok.

De valójában nem is ez a probléma. Az igazán visszataszító tendencia az, hogy egyre nagyobb közönséget vonzanak a fent említett tip. oldalak. Például a napiszar.com több 10e-es napi forgalmával számomra hátborzongató. Többszörösen törvénysértő. Személyes adatokkal való visszaélés, rasszizmus, rágalmazás, stb… És ez csak egy volt a sok közül.

Elszomorító számomra, hogy ma embereket ilyen tartalom vonz. Az ilyenek ellen én szívesen küzdök! Viszont az internet adta lehetőségeknek, törvényi keretnek köszönhetően nem tudok/tudunk kivel harcolni.

Például, hiába törvénysértő egy oldal, ha az nem Magyarországon tárolt website, akkor az adott ország törvényei vonatkoznak rá, ergo a magyar jogi lépések stb… teljesen felesleges. NEM tudnak elérni semmit sem! Tucat példát tudnék mondani…

@Laci:

még mindig: Internet a felnőttek játszótere. Van aki nem tartja be az íratlan(&írott) játékszabályokat. Legyen az erkölcs, törvény vagy csak “emberség”.

A gond az, amikor addig butulnak az emberek hogy ez jelenti a szórakozást…

“Én hallgattam az intelmekre,

Felköltöztem az internetre.”

Még nem, de egyre inkább úgy látom, hogy fogok. Varró Dániel Maszat-hegyének internetre költöző postásához hasonlóan tervezem a felköltözést. Persze, nem megy ez olyan könnyen. Meg nem is rontunk a házba ajtóstul…

Azt hiszem, hogy megint sikerült “a kölyköket magukra hagynunk.” (Ha emlékszünk még a Falból erre!

Nekem, pedagógusnak.

“Lábom nem fáj, még ha fáj is,

Létezésem virtuális.”

Varró Dánielről

Részemről lezártam a témát, majd másikban jelentkezem. :wink:

KEDVES DIRI!!!

SZERETNÉM ISMÉTELTEN ÉS A LEGMÉLYEBB TISZTELETTEL MEGKÉRDEZNI, HA NEM VESZI TOLAKODÁSNAK, HOGY SZÓLT E A SÉRTETTEKNEK???

Ha igen, akkor elnézést az értetlenkedésemért, ha pedig nem, akkor köszönöm a felvilágosítást, hogy valakivel valaki valahol kitolt, és ehhez egy wordpress alapú oldalt használt.