Erőforrás (hadrver) igény

Sziasztok!Nem találtam ilyen témát (kicsit furcsállom), és abban sem vagyok biztos, hogy ebbe a szekcióba való, de optimális esetben talán ez a telepítés előtt merülhetne fel. Nálam nem ez a helyzet, az oldal már fut.Van tehát egy honlap, Wordpress és FreeBSD, külsős ember a rendszergazda, én vagyok a főszerkesztő (az itteni rendszergazda nem ért a Wordpresshez, sem a FreeBSDhez, nem ez a dolga). Ha valami gond van, nem igazán tudunk értelmesen kommunikálni, lévén mi nem értünk hozzá (csak érintőlegesen), ő meg igen. Most az hangzott el, hogy elégtelenek az erőforrások, de ez nekem valahogy hihetetlen az eddigiek alapján.Nagyon sokat segítene, ha megismerném más, a miénkhez hasonló honlapok paramétereit, és hardverét, mert ekkor talán vitapartner lehetnék valamelyest ilyenkor. Ha van itt ember, aki hasonlót üzemeltet, akkor (akár magánlevélben) megírhatná a paramétereit, és a terheléssel kapcsolatos tapasztalatait (csak annyit, hogy simán fut, néha kicsit nagy a load, stb.). Ami itt van:


  • 590 oldal
  • 165 bejegyzés
  • 2300 átlagos oldalmegtekintés naponta
  • gép: IBM X3500 M2 7839-K4G (négymagos Xeon E5504, 2GHz 800Mhz FSB 4MB L2 + 3x2GB DDR3 1333MH RAM)    A kérdés nagyon röviden így is megfogalmazható: ez a hardver elég egy ilyen paraméterekkel rendelkező oldalhoz? Ha igen, mennyire: bőven, szépen, éppen? Ha nem, mekkora gép kellene?

a cegunk szervere egy 120e forintbol osszerakott valami (es lassan mar 1 eves), az erettsegi.com onnan fut napi 7000+ látogatóval, az atlagos prociterhelés 60% alatti (2 procival ugye 200% a maximum kihasznaltsag)

Ha nem titok, akkor megtudhatnám a hardver paramétereit? A 120.000 forint mögé nem látok be eléggé, és tényleg jó lenne, ha pontos számokat tudnék egymás mellé állítani.Egyébként az jutott még eszembe, hogy nem ismervén eléggé az egész témát, nem tudom, hogy mennyire mérhetők össze különböző oldalak, és mi kell még ahhoz, hogy ennek tényleg értelme legyen, de az merült fel bennem (olvasgatva fórumokat), hogy nyilván sokat számítanak a bővítmények is. Ezért összeírtam, hogy melyek működnek a rendszerben:Admin Management Xtended

Breadcrumb Navigation XT

cforms

Connections

Dagon Design Sitemap Generator

Enable Media Replace

FLV Embed

Lightbox 2

NextGEN Gallery

No Flash Uploader

Page Link Manager

Page Tree

Post Expirator

Post-Plugin Library

Recent Posts

Redirection

Send-To-A-Friend

WP-DBManager

WP-Print

WPaudio

WP Super CacheÉs egy kiegészítő kérdés! A látogatottágot a látogatók, vagy az oldalmegtekintések száma mutatja jobban?

anda: a hardware részhez én nem értek.A látogatottságnál nekem az adja a több információt - de ez csak az én heppem -, hogy mennyi új, egyedi látogató jön egy időtartam alatt. Ezért beregisztráltam az oldalam a Google analytics-be, az ad egy kódot, amit a footerbe tettem be. És a Google fiókomban láthatom az eredményeket (kismillió paramétert mér különben)

ha jol emlekszem a hardware parameteire akkor: 2,4GHz Core duo 2, 8 Gb ram, valami ultragagyi alaplap es 2 raidbe kotott 7200 rpm-es vinyomint mondtam semmi extra, es meg fut az erettsegi mellett eleg sok oldal

Az merült még fel bennem, hogy tulajdonképpen azt sem tudom, mi számít jobban a terheltség kialakulásában: a forgalom (látogatottság), vagy a kezelendő adatok (oldalak és bejegyzések) mennyisége (adatbázis mérete és összetettsége). Te ez utóbbiról eddig nem is tettél említést, csak a látogatottságodat adtad meg összehasonlításképp. Azért ezt, mert a másik szempont kevésbé számít? És mi a helyzet a bővítményekkel? Jól gondolom, hogy azok is számítanak? Vagy ezek (szintén) szerepe elhanyagolható a látogatottsághoz képest?

Szerintem a kettő együtt lényeges, hiszen minél több látogató van, annál több lekérést kap a szerver, annál több a meló. És ha látogatónként van 2 lekérés, vagy 10 lekérés az nem ugyan az…

@anda:

ezek mind-mind összefüggenek. Például ha több a látogatód és több az aktív pluginod akkor nagyobb a terhelésed… plugin=plusz lekérés a legtöbb esetben…

Török Zoltánon (és rajtam) kívül senki más nem üzemeltet a fórum tagjai között Wordpress alapú oldalt?

Szerintem vagyunk egy páran …De nekem pl. fogalmam sincs a “honlapom paramétereiről”, az alatta futó hardware-ről meg még kevésbé. Egy: fizetős táron vagyok. Kettő: abszolút nem értek hozzá. Ha Te igen, akkor itt az én tárhelyemnek utánanézhetsz http://megacp.huNekem, mint mezei WP-snek annyi a lényeg, hogy van egy cpanelem, és ott akár bennről, fantastico-val, vagy softacoulos-szal bennről is fel tudom telepiteni a WP-t, de a TotalCommander segtségével kinnről is. És mindameddig megy a Wordpress-szem, addig tényleg nem érdekel, hogy a Megacp-nél milyen vas van alatta …Annyit tudok, hogy korlátlan adatbázis használat jár a tárhelyeimhez.

1-2 óra alatt letesztelhető a szolgáltató kritikája…, regisztrálj egy hostgator ( http://forum.word-press.hu/forum/57-hostgator-tarhely/ ) tárhelyet, mondjuk baby csomagban (most nem vagyok benne biztos, de mintha 1 hónapig ingyen kipróbálhatod) 10 dollár… átköltözteted a blogot, majd ráállítjátok a domain name szerver címeket.Ilyen látogatottság mellett (2300 átlagos oldalmegtekintés naponta) a hostgator akár 20-30 weblapot is elvisz (15 dolláros business csomagban korlátlan domain hozzáadható)ha a hostgator sem bírja, akkor a domain visszaállításával veszítettél 10 dollárt. Máshogy úgysem derül ki, kinek van igaza. De ilyen látogatottságot (pláne WP Super Cache kiegészítővel) csodálkoznék, ha nem bírná…


'anda' wrote on '2010-04-17:
Török Zoltánon (és rajtam) kívül senki más nem üzemeltet a fórum tagjai között Wordpress alapú oldalt?
De, itt a legtöbben Wordpress oldalt üzemeltetnek, vagy szeretnének üzemeltetni. :) Viszont ennyire senki nem türelmetlen... ;) :)

A kérdésedből nem derült ki igazán, hogy mennyire, és milyen mélységben vagy konkrétan kíváncsi, választ is kaptál. Mit tehetnénk még?

Én is egy miniportálszerű ízét működtetek, ahol napi 2,5-3ezer egyedi látogató van, izgalmasabb kérdésnél (amennyiben a könyvelésnél, adótanácsadásnál lehet izgalmas témáról beszélni) egy-másfél héten keresztül a napi 4ezer fölé is megy az egyedi látogatók száma.


Én nem saját gépen lakozom, hanem van egy kiváló, magyar tárhelyszolgáltatóm, aki elmondása szerint a terhelés nem éri el az ingerküszöbüket, tőlük akár meg is tízszerezhetném, attól sem koppanna le a fejük. :)


A honlapon jelenleg 25 bekapcsolt bővítmény szaladgál, egy része az általad felsoroltakkal egyezik. Ami nagyon nem ajánlott a felesleges terhelés miatt, azok a legkülönfélébb statisztika bővítmények, amelyek hizlalják az adatbázisunkat, és felesleges lekéréseket generálnak (persze ez más bővítményekre is igaz).

így is úgy is Győző, de ki kell próbálni más helyen…, ez a lényeg. (hiszen lehetnek rejtett “hibái” az említett blognak)

miből áll egy költöztetés? nem sok…, domaint ráirányítani, és had szóljon. Persze arra én is mernék fogadni, hogy nem a WP a hibás…, de elméletben lehetnek meglepetések. Kizárni a WP hibáját, így a legegyszerűbb.

hitetlen! Ezzel a megállapításoddal teljesen egyetértek. Nekem is 2 helyen van tárhelyem: a Hostgatornál, és a Maxer.hu-nál, mindkét helyen maximális az elégedettségem. Én is szoktam keresztbetesztelni, és mindig az jött ki, hogy nem a WP a balfék. :slight_smile:

mondjuk legutóbb ismét lekapcsoltak a hostgatoron…, de aznap 26ezer látogató volt :smiley: telepítettem a Batcache kiegészítőt (a sok komment terhelést lehet vele alacsonyabbra venni) és azóta ismét alapjáraton terhelem a szervert :lol: jahhh, és emellett a blog mellett még másik 11 blog muzsikál… tehát még vannak tartalékaim (pl. WP Super Cache plugin, vagy ha szimplán csak ezt az egy blogot teszem 1 hostgator csomagra)Nehéz a WP-vel egy normális tárhelyet leterhelni… ezért az esetek 99%-ban kis látogatottságú lapokon a szolgáltató a ludas…

Hát én csak a rengeteget szídott GoDaddy-nél vagyok, de attól eltekintve, hogy support Skype only ill. lassú mail (nap/hét a válaszidő) nekem tetszik…

Hostgatorral még nem leveleztem, nekik egy Ügyfélszolgálati chat-jük van, a bejelentkezés (hívás) előtt beírom a gondomat, ha alaposan tettem, akkor már majdnem a megoldással fogad a köszönés után, de addig sohasem hagy ott, amíg a javasolt dolgokat le nem próbálom, és azt nem mondom, hogy köszönöm szépen, minden rendben van.

A Maxer.hu-nál levelet szoktam írni, amire hamarosan választ kapok, vagy a főnök nyom egy MSN-t, ha bonyolultabb a kérésem. Nem csak a megoldást, hanem az okot és a körülményeket is el szokták mondani, és mivel 10-ből 9x én okozom, azt is, hogy miként kerüljem el.

(Egyébként a Maxer.hu pár napja el kezdte a WordPress-t használni a tájékoztató-segítő rendszerének alapjaként használni.)

Kétségtelenül pontatlan voltam a kérdésem megfogalmazásakor. Én olyan embereket keresek, akik maguk üzemeltetik a WP alapú oldalukat, és így pontosan tudják, hogy milyen alatta a hardver. Bármilyen külső szolgáltatónál tesztelném is a dolgot, nem tudnék meg sokat, hiszen nem ismerem az ottani hardvert, valamint egy szolgáltató nyilvánvalóan más kategória, ezért nem tűnik reális viszonyítási alapnak.A “… mernék fogadni, hogy nem a WP a hibás” mit jelent pontosabban? Ebben a megfogalmazásban mi van benne a WP-ben? Az általa szült adatbázis már nem? Ha az is “a WP”, akkor mi más a hibás? Az Apache, a PHP, azok konfigurálása? A hardverről az eddigiek alapján az valószínűsíthető, hogy simán bírnia kellene ekkora terhelést. Akkor a hardver konfigurációja lehet hibás?És továbbra is szeretettel, türelemmel várok összehasonlító adatsorokat azoktól, akik csak most néznek be ide smile.gif

Pontostsunk tovább: te olyan embereket keresel akik a saját szerverüket adminisztrálják, és azon futtatják a WP-t. Bazi nagy különbség :lol:A legtöbb WP használó nem bajlódik effélékkel, mert professzionálisan adminisztrálni egy szervert, az komoly szakmai tudást igényel. És amikor havi 4-5 tallér (dollár) fejében lehet tárhelyet bérelni, nem is igazán érdemes bajlódni vele!A rendszergazdádnak nem kell értenie a WP-hez, de az elvárható, hogy a szervert működtető operációsrendszerekhez/szoftverekhez konyítson… Valakinek csak kellett installálni és működtetni azt az operációs rendszert, ha már fent van.


'anda' wrote on '2010-04-21:
A "... mernék fogadni, hogy nem a WP a hibás" mit jelent pontosabban? Ebben a megfogalmazásban mi van benne a WP-ben? Az általa szült adatbázis már nem? Ha az is "a WP", akkor mi más a hibás? Az Apache, a PHP, azok konfigurálása? A hardverről az eddigiek alapján az valószínűsíthető, hogy simán bírnia kellene ekkora terhelést. Akkor a hardver konfigurációja lehet hibás?

És továbbra is szeretettel, türelemmel várok összehasonlító adatsorokat azoktól, akik csak most néznek be ide smile.gif
Egy adott esetben rosszul kevésbé optimálisan, mondhatni erőforrás pazarlóan megírt plugin, mint olyan nem része a WP-nek.

De a hadver kiépítettségen túl sztm érdekesebb, hogy van-e a szerveren pl PHP optcode cache (apc, xcache, eaccelerator), van-e MySQL slow query log, amiből kiderül, hogy lassú adatbázis lekérdezések okozzák-e a hibát.

Esetleg a rendszergazdának egy reverz proxy beállítását tudnám még ajánlani az oldal elé.