Domain jogszabályok

Sziasztok.



Kérdésem az lenne hogy ha a domain regisztráció során egy védett brandet ha bekarunk regisztrálni akkor elvileg a regisztrátornak kötelessége szólni hogy az adott brand neve védett és bármilyen domain amiben a brand neve benne van az nem regisztrálható. Viszont mi a helyzet akkor ha a brand nem védett,tehát regisztrációja engedélyezett, viszont pl én beregisztrálnám nemvedettbrand1.hu -t és későbbi jogvita esetén kinek lenne igaza és miért? Járatos valaki a domain jogszabályokban,mert hallani sok mindent

Elviekben erre van az a központ, mely a domain kéréseket fogadja és ellenőrzi. Persze szerintem könnyen be lehet jogvédett címmel rendelkező domain-t regisztrálni, amit jogi úton később elperelhetnek, főleg ha azonos témakörben, szolgáltatáskörben alkotsz.

Én nemzetközi domaint regelnék.

Attól függ, hogy miről szólna a jogi vita.



A nem védett brand nevet bárki, - szinte - korlátozás nélkül bejegyeztetheti.



Ám, ha később levédetik magukat, akkor már izgalmasabb a kérdés, de nemfeltétlenül van a domain tulajdonos vesztett helyzetben.

.com végződés jobb választásnak bizonyulna?

Farkas Győző wrote:
...

Ám, ha később levédetik magukat, akkor már izgalmasabb a kérdés, de nemfeltétlenül van a domain tulajdonos vesztett helyzetben.

Ha a domain regisztráció korábbi, mint a levédetés, akkor nem támadhatják. :)

mennyibe kerül egy ilyen levédetés??

Mármint minek a levédetése?



A brand (magyarul: márka) az csak egy átfogó megnevezés, ami tartalmazza az ipari mintaoltalomtól a cég hírnevén keresztül, a megjelenésen át rengeteg értéket, jogot.

A Coca-Cola, a BMW, az OTP mind egyfajta brand (márka), ami közgazdasági fogalom. A levédés (védjegyeztetés) meg jogi fogalom, és nem szabad a kettőt keverni, bár rendkívül szoros, és kusza szálak kötik, köthetik össze a kettőt.



Ha jobban érdekel a kérdés, akkor javaslom, hogy olvasd el az ISZT állásfoglalását: http://www.domain.hu/domain/tt/elvi_allasfoglalasok/ea_07_2000.html

köszi :slight_smile: