Cikkajánló

Ola,szívesen olvasok Wordpress-témában hasznos dolgokat, cikkeket, tutoriálokat, posztokat, tippeket, de mindent ugye én sem találok meg.

Ha olvastál valami izgalmasat, linkeld pls! Előre is köszönöm!(Jó lenne, ha a link mellé egy-két mondatos kommentár is jönne, így a fórum keresője is megtalálná… :wink: )

A mai eddigi legjobb WP-olvasmányom Kobak posztja a wp-config kiterjeszthetőségéről:

http://kobak.org/wp-config-php-extrak/
  [*]bejegyzés autosave gyakoriságának átírása

  [*]tárolt autosave-ek számának megadása

  [*]trash ürítési gyakoriságának megadása

  [*]kuka kikapcsolása

  [*]adatbázis-javítás bekapcsolása

  [*]home és site_url megadása a wp-configban

  [*]debug bekapcsolása

  [/list]  Némelyik nem újdonság, de hasznos így összeszedve látni.

Na még egyet mára - tavaly decemberi post, de szörnyen aktuális, látva itt a fórumon is hány ember használ olyan sablont, ami ugyan relatíve jól néz ki, mégis tele van tömve base64-kódolású vackokkal, amiről azt sem tudja az ember, hogy voltaképp mit csinál (lehet, hogy valami online kaszinó SEO-ja, de az is lehet, hogy valami sokkal rosszindulatúbb cucc).Themelab: Stop Downloading WordPress Themes from Shady Sites (Ne tölts le sablont gyanús oldalakról)

http://www.themelab.com/2009/12/08/stop-downloading-wordpress-themes-from-shady-sites/A postban látható videót küldöm az ész nélküli letöltögetőknek és mindenkinek, aki szereti. Plusz néhány hasznos oldal linkje a sablon bevizsgálásához és a dekripcióhoz.

Mind a kettő posztért köszi!!!

Két jóság twitterező WP-arcoknak a ThemeLab-ről.How To Create a Searchable Tweet Archive with WordPress (Hogyan készíts kereshető archívumot a tweetjeidről a WordPress használatával?)

http://www.themelab.com/2010/06/15/wordpress-tweet-archive/

Lépésről-lépésre tutoriál az eddigi tweetjeid lementéséhez és WP-be importálásához és a továbbiak automatikus posztolásához.Ezzel összefüggésben egy nagyon szép, igényes téma az archívumhoz:

TL Tweets – Free WordPress Theme

http://www.themelab.com/2010/08/25/tl-tweets-free-wordpress-theme/

Jót játszottam délután ezzel a két jósággal :wink: :smiley:(érdekes dolog a sidebar és komment nélküli téma.)

En pl. egeszen nagyon utalom a sidebarokat. Imho a vilag legjobb sablonjai egyhasabosak. Ez biztos valami fetisem nekem. :slight_smile:

Internet Techies: 10 Reasons To Replace WordPress Default Comment System With DISQUS (10 ok, amiért le kellene cserélned a WP saját komment-rendszerét Disqusra)

http://www.clickonf5.org/wordpress/replace-default-comment-disqus-blog/3452Amúgy mindig is éreztem (személyes vélemény), hogy a WP kommentjei kissé “fapadosak”, nehézhesen kommunikálnak más dolgokkal, a bejelentkezés is alig kiterjeszthető stb. Az Internet Techies cikke szerint a tíz ok:
  [*]a Disqus beépítetten lehetővé teszi a Twitter-, Facebook-, OpenID-bejelentkezést

  [*]rengetegféle beállítás, ami a kommentek posztolását és megjelenítését a kommenter szája íre szerint alakíthatóvá teszi

  [*]a Disqus weboldalán keresztül igazi közösség építhető a blogod kommenterjei számára

  [*]megkönnyíti a trackbackeket

  [*]lehet "lájkolni", mindenféle extra plugin nélkül

  [*]a Disqus kiválthatja a spam-preventor plugineket is

  [*]a kommenteket az admin egyből a frontendről modeálhatja, nem kell az admin-felületre mászkálnia

  [*]az eddigi kommentjeid importálhatók a Disqus-ba, így az átálláskor semmi nem vész el

  [*]a Disqus a különböző közösségi oldalakon adott reakciókat is be tudja húzni a kommentek közé

  [*]jól néz ki :)

  [/list]


  Én a héten próbáltam ki a dolgot, nekem eddig bejön. Van hozzá plugin, szóval minimális erőfeszítéssel kivitelezhető:


  http://wordpress.org/extend/plugins/disqus-comment-system/

  Még egy: a ToMuse pudlikált egy bejegyzést a komment rendszerek összehasonlításáról.


  Commenting Systems Comparison: WordPress, Intense Debate, Disqus (Komment-rendszerek összehasonlítása: Wordpress, Intense Debate, Disqus)


  http://tomuse.com/comment-system-compare-wordpress-intense-debate-disqus/


  A cikk végkövetkeztetése az, hogy habár a Wordpress default komment-rendszere sokkal jobban testre szabható, abszolút hiányoznak belőle a közösségi média opciói. Míg az Intense Debate úgy tűnik, hogy jobban integrálódik a WP-be, messze a Disqus a legfunkciógazdagabb.

  Ugyanakkor jelzem, hogy a cikk 2009 májusi, és a Wordpress default komment-rendszere terén azóta is vajmi kevés előrelépés történt.

Kb. féléve vagy még régebben próbáltuk már ezt a Disqust családilag beüzemelni, de gyakorlatlanságunk révén nem igazán jött össze…Na, majd most adok neki még egy dobást :wink:

A MakeUseOf válogatása:

10+ Resources For Free Professional Wordpress Themes (10+ forrás profi és ingyenes WordPRess sablonokhoz)

http://www.makeuseof.com/tag/10-resources-free-professional-wordpress-themes/Különösen a kettővel-hárommal ezelőtti cikkajánló fényében tűnik fontosnak, hogy ingyenes WP-sablont csak [s:3fdnose7]őstermelőtől[/s:3fdnose7] “kanonizált” forrásból…

Megnéztem magamnak ezt a Disqus-t, és köszönöm, nem kérek belőle. Lehet hogy szép meg csilivili, meg mindent tud, de ne kalózkodja már el a kommenteimet egy újabb központi oldal…

Engem azért nem nagyon izgat ez a része, mert nem szenzitív kontent – az egyetlen kivétel a kommentereim emailcíme. De mivel egyrészt a legtöbb kommenterem twitter/facebook loginnal megy be, az emailt ezek az oldalak tárolják. A disqus sem tárolja az emaileket, azok is a lokális adatbázisban tárolódnak.Lehet, hogy neked van igazad és ez egészséges paranoia, mindenesetre engem nem zavar. A központi Disqus nyilvános megjelenítésre kb. annyit harvestol le a blogomról, mint a Google.

Frissiben a Smashing Magazineról:

Academica: Free WordPress 3.0+ Theme For Educational Websites (Academica: ingyenes WP3-sablon oktatási weboldalak számára)

http://www.smashingmagazine.com/2010/08/29/academica-free-wordpress-theme-for-educational-websites/Egyrészt azért jó, mert ha van egy kimondottan oktatási sablon WP-re, az segíthet abban, hogy egyre több iskola/nonprofit szervezet válassza a WP platformot. Másrészt meg azért, mert így első blikkre egy nagyon igényes theme, ami kis moddinggal bármire használható. :slight_smile:

Üdv!Bár ez nem kifejezetten cikk, de szerintem itt megfelelőbb helye van, mint a Sablonos topikban.

A Divine Project tulajdonképp egy Photoshop plugin, ami elméletileg lehetővé teszi, hogy közvetlenül a PS-ből kész WP sablonná exportáljuk a munkánkat. Így jelentősen lerövidíthető egy sablon fejlesztésével eltöltött idő. Ezért főként fejlesztői hajlamokkal megáldott designereknek lehet igazán hasznos móka.Én személy szerint sosem voltam híve az ilyesmiknek (szeretek kézzel kódolni… tudom beteg vagyok…), de azért érdemes lehet odafigyelni rá. Főleg, hogy voltak olyan jófejek, hogy a végeleges verzió előtt ingyenesen letölthetővé tettek egy “tech demó” voltozatot.

(Lehet béta-teszterkedni is náluk)Itt a link:

Divine ProjectAz oldalon vannak szép bemutató videók, meg leírások arról, hogy hogyan is működik a dolog élesben.

@Sneaky:

Hát érdekesnek érdekes…

de pld:Code:

<?php

/*

* @package WordPress

* @subpackage Divine

*/

wp_footer();

?>

Built with DivineEz a default footer-ének az alja..


viszont hiányolom belőle a PwdByWP feliratot is.. nembaj még fejlesztői verzió, szólok nekik :)

két címre is megkértem már a letöltő linket, de nem nagyon akar megérkezni a letöltőlinkt. :huh:

valamelyikőtök nem dobná át mélben a progit? köszi. :slight_smile:

Inline CSS-t csinál? Dzsízöszméri. :slight_smile:

A handkraftot semmi nem tudja űberelni, de azért érdekes próbálkozás.

Hát… én még nem szedtem le, de ezek után asszem nem is fogom.

Maradok a Notepad++nál, az eddig is bevált :slight_smile:

Ettől függetlenül biztos van, akinek segíthet majd.

stylecsst @import-olja mondjuk…


'mano' wrote on '2010-08-30:
Megnéztem magamnak ezt a Disqus-t, és köszönöm, nem kérek belőle. Lehet hogy szép meg csilivili, meg mindent tud, de ne kalózkodja már el a kommenteimet egy újabb központi oldal...
Annó, amikor próbáltam, én is igy voltam vele :D