charset probléma

Sziasztok!Az oldalamon szeretnék létrehozni egy olyan form-ot, ami elég aktívan kezel egy SQL adatbázist.

Listbox feltöltése egy táblából.

A lista egy elemét kiválasztva változik egy másik listbox tartalma. (elvileg AJAX/Javascript a megoldás eddig)

Sajnos az elért PHP-ból kíírt táblázatban szereplő szövegeket ékezetes betűi helyett kérdőjelek jelennek meg.

Próbáltam igen sok charset variációt.

SQL táblánál próbáltam UTF-8-at és Latin-1-et is.

Továbbá próbáltam a meta tag-al is (charset=“UTF-8”) de semmi változás.Ki mit javasol erre a problémára?Előre is köszönöm a segítséget!

Ha csak simán megnyitod azt a php oldalt, amiből kiemeled ajax-al a tartalmat, ott jól jelenik meg?

Amúgy a kérdőjel inkább sql illesztési hibára utal!SQL-nél 3 helyen is lehet állítani a charsetet! Az egész adatbázisét, meg külön-külön a tábláknál is. (a 3.-at hiretelen nem tudom hol)

Én egyszer mikor sql-be töltöttem vissza a teljes adatbázisomat, tele volt kérdőjellel… Pedig az adatbázis illeszése latin1_hungarian_ci volt… a tábláknál volt a hiba…

szóval

adatbázis illesztése legyen utf-8

a file karakterkódolása legyen utf-8

ha paramétersoron akarsz átadni (ajax-al pl) tartalmat akkor azt valamiképpen encode-olnod kellene! mivel ugye url nem bírja el az ékezetes karaktereket…

ó köszönöm megnézem a többi helyen milyen kódolást használ!Esetleg van ötleteket milyen egyéb megoldással lehet elérni a fentebb leírtakat?Tehát szeretnék egy formot aminek egy sql-ből felöltött listbox-ból kiválasztott elem dinamikusan feltölti a másik listbox tartalmát!

Vagyis van egy tábla ami tartalmaz egységeket. ezeknek vannak pozícióik. Az első listbox tartalmaz minden pozíciót. Majd a második listbox tartalmazni fogja a kiválasztott pozícióban lévő összes egységet. SQL részével nincs gond, de php-val nem tudtam a dinamikus listbox-töltést megoldani. Viszont Javascript-et még csak tanulgatom nem is beszélve az AJAX-al. Csak hát a w3scholls-ban ezzel a rendszerrel mutat megoldást a problémámra.