Sziasztok,
Ma reggelre bejelentett támadó webhellyé váltam, pedig tegnap még minden rendben volt, és nem is töltöttem fel semmit.
Mit tudok tenni, hogy ez megszűnjön?
Úgy sejtem, hogy vírus, de hogyan lehet a WP-ből kiszedni?
Mivel még semmi ilyesmi tapasztalatom nincs, ha tudtok segíteni, az sokat jelentene.
Köszönettel,
boresuta
A helyzet az, hogy a google nem egyiknapról a másikra minősít át, hanem a probléma valószínűleg régóta fennállt, csak nem tűnt neked fel.
Nos, a megoldást három részre bontanám.
Az első a tűzoltás, vagyis megnézzük, hogy mi a gond, és ezt elhárítjuk. Ãltalában egy bugos, hibás, vagy netán direkt erre a célra szánt sablonon keresztül, vagy FTP adatok eljutásával lehet ilyen csodás kártékony kódokat az oldaba juttatni, amit a google ilyen módon jelez.
Nézd meg az oldal forrását kritikus szemmel, hogy találhatóak-e benne ismeretlen domainekről JS és hasonló hívások, vagy olyan kódok, amikről fogalmad sincs, hogy az micsoda.
Én letölteném a teljes fent tárolt kód állományt, vagyis a tárhelyről mindent, kihagyva a wp-content/upload wp-content/blogs.dir wp-content-upgrade könyvtárakat, ha vannak.
Ezekben keress rá ezekre a kifejezésekre total commanderrel a következő szavakra:
[*]iframe
[*]eval
[*]base64_decode
[*]location.replace
[*]self.location
[*]urldecode
[/list]
Gyanus fájlok és könyvtárak a themes alkönyvtárban bárhol:
[*].xcache könyvtár (a pont-al jelölt könyvtárakat, nem biztos, hogy mutatja az ftp szerver)
[*]ttf könyvtár
[*]data.dat fájl
[*]foot.dat fájl
[*]template.tpl fájl
[/list]
Ha találtunk olyan fájlt, amiben kártékony kód van, akkor a fájl módosítási idejét érdemes visszanézni, és hasonló időben módosult állományokat keressünk.
A .htaccess fájlt se hagyjuk ki az átnézés alól, ugyanis itt is lehetnek megbúvó kártékony dolgok, ezt folytassuk a wp-content/advanced-cache.php -val. Érdemes bekapcsolni a sor tördelést, ugyanis hajlamosak a kedves kártevők olyan helyre tenni a kódot, ami kicsúszik a szerkesztő ablakból, de attól még ott van.
A második lépés a miért kiderítése.
Valószínűleg, nem megbízható sablonból (aminek kódolt a footere, headere), vagy nem megbízható forrásból származó bővítménnyel, esetleg ellopott hozzáféréssel jutottak be. FTP jelszót cseréljünk mindenképpen. A használt, nem wordpress.org ról letöltött sablonokat, és bővítményeket nézzük át, hogy vannak-e kódolt részek benne (a wordpress.org-ra ilyen nem kerülhet fel, ezt szigorúan ellenőrzik).
Ha régi WordPress-t használunk, akkor frissítsük a legújabbra.
Nem utolsó sorban pedig nézzük át a felhasználókat, hogy képződtek-e új, magas jogosultsági szintű felhasználók, pl Site Admin, Admin.
Valamint, bár nem valószínű, hogy a jelszavunkat ellopták,( mivel a WordPress egyrészt MD5 hashelve tárolja a jelszavakat, ami egy nem visszafejthető algoritmus, plusz ehhez használ 2.8 óta egy titkosítást is) de azért adjunk meg egy új jelszót, csak úgy babonából.
A harmadik rész pedig, a felülvizsgálat, vagyis ha már meggyőződtünk az oldalról hogy tiszta, és mindent letakarítottunk, akkor a google webmastertools oldalon (https://www.google.com/webmasters/tools/) itt vegyük fel a domain nevünket, valamilyen módon a felajánlottak közül igazoljuk, hogy mi vagyunk a tulajok. Miután ez megtörtént a Diagnosztika > Ãrtalmas szoftverek oldalon tudunk felülvizsgálatot kérni (https://www.google.com/webmasters/tools/malware?hl=hu)
Nem rég szívtam hasonlóan egy oldallal, azért ilyen friss az élmény...
Én is írtam már itt róla, de nem találom :S
Szervusz!
Első lépésként én letőlteném ftp-n a teljes wordpress-t.
Második lépésként, átnézném a teljes sablon állományt ami .php kiterjesztésű.
Szokatlan kódokat keresnék benne. pl.:
http://razorstudio.org/advtds/out.php?s_id=1
stb...
Ãlltalában a header.php vagy footer.php fájlokban érdemes keresni az ártalmas kódot!
Ha megtaláltam a "furcsa" kódot, akkor bejelenteném a Google Webmaster Tools az alábbi módon:
hozzáadom az eszköztárhoz az adott oldalt és Felülvizsgálat kérelmezése… (Webmester eszköztár jobb oldalt)
Egyenlőre ennyit tudok segíteni! Napok kérdése mig visszaáll! Viszont ha nem sikerül, vedd fel velem a kapcsolatot!
Amikor én jártam így, ez alapján jártam el:
http://blog.webpozitiv.hu/bejelentett-tamado-webhely-mit-tegyek/
– sikerrel.
Köszönöm szépen mindannyiótok segítségét!
Én is ezzel küzdök most több oldalamnál. A szolgáltató log-olása szerint jelszólopás esete forgott fenn, valami külföldi IP-ről jött valaki, aki módosította az index.php file-okat. Meg még mást is szerintem, még küzdök vele…