- Te el szoktad rejteni a wordpress.org címet a Meta-ban? Miért? Miért nem?
Nem. Az építkezés analógiáját használom. A ház a weboldal, WordPress benne a tégla. A házra nem írjuk ki, hogy milyen téglából készült, de nem titkoljuk el. Az építési naplóban, a téglán magán rajta van a márkanév.
- Elrejted a headerben, vagy bárhol a wordpress-t (nem a verziószámot), vagy a sablon nevét? Miért igen, miért nem? :)
Az előzőekből adódóan nem rejtem el. Sőt én egészen addig, amíg lehet, gyereksablonokat használok, és nem titkolom el, hogy WP alapsablont használok.
- Szerinted létezik (hol, hogyan) akadálymentes wordpress (sablon/bővítmény)?
Csak a twenty twelve-t találtam.
- Illik pénzt kérni egy akadálymentesített honlapért?
Én munkadíjat kérek. Ha valaki elmegy hozzád szakmunkát végezni pl. beszerelni pl. egy fürdőkádat, pénz kér érte. Akkor is, ha a tudását ingyen szerezte mert ebből él. A munkásnak jár a bére.
Ha én dolgozok, azaz időt szánok valamire, akkor azért fizetést kérek, hogy legyen mit ennem, és hol laknom.
Ebben a tekintetben nem lényeges, hogy miről van szó.
- Ha igen, akkor mennyit? (Még mindig a wordpress-ről beszélünk)
Sok oldalról lehet megközelíteni a kérdést.
1. A minimálbér bruttó 700 forint óránként, egy autó márkaszervíz óradíja bruttó 8-12 ezer forint. Nyilván e kettő között kell valahol lennie.
2. Az én kalkulációm alapja, hogy a feleségemet, három gyermekemet és a vakvezető kutyánkat kell etetni, a házunkat fenntartani Kaposváron, ahol Magyarországon a 2. legalacsonyabb a rezsi.
- Neked hány óra kb. egy 10 oldalt és képeket tartalmazó honlap összeállítása az alaptól az űrlapig, a képektől, a Cookie szabályzatig, az impresszumtól a látogatottság-mérésig? És hány forint?
Az én munkamódszeremmel ez 20-40 óra. Felsorolom mire megy el ez az idő:
Nem a rutinfeladatok a sokak. Gondolok most a tárhely konfigurálására, WP és bővítmények telepítésére konfigurálására, GA, tárhelyre költöztetés stb. Ezek valóban néhány percesek külön-külön.
Még a projekt tényleges megkezdése előtt gondolkozom és inspirálódok. Egy akadálymentes honlap vázát feltétlenül meg kell tervezni: menüket, widgeteket, címsorszinteket, oldalak mélységét, struktúráját. Bele kell élnem magam a honlapot használók bőrébe.
Elég időigényes a grafikai tervezés. Színpaletta összeállítása, moodboard, grafikák kivitelezése, egyeztetések. A képek válogatásával néha órákat töltök el, mindig jogtiszta grafikákat teszek fel. A százezer forintos csomagomban benne van az akadálymentes hírlevél sablon is, ami szintén egyedi.
Mindezzel párhuzamosan a gyereksablont is kezdem személyre szabni.
Több óra a betanítás. Mindenkinek küldök az ingyenes WordPress oktatóanyagokból, de eddig senki sem szerette ezeket megnézni és elsajátítani, inkább engem hívtak. Nyilván, hiszen személyesen sokkal hatékonyabban tudtam segíteni őket.
Időigényesek az egyedi kérések. Ez is volt mindig. Sose mondtam nemet. A WP bővítményeknél egyáltalán nem szempont az akadálymentesség, ezért sokkal inkább kódot kell keresnem, tesztelnem, adaptálnom. Ezeket aztán a gyereksablonba teszem. Volt, hogy a gyereksablonban írtam hook-okat, amik a bővítmény funkcionalitását befolyásolta. De egyedi kérések nemcsak funkciókra vonatkozhatnak. Volt, hogy fotóznom kellett, vagy más tartalomkezelőből átemelni a tartalmakat.
A következő időigényes az alaptartalom feltöltése, akadálymentesítése. Lehet, hogy az én ügyfeleim ilyenek, és ti ilyen ügyféllel még nem is találkoztatok: az alap tartalmat folyamatosan változtatják. Ami a projekt elején rendelkezésre áll, sokszor teljesen megváltozik a projekt végére. Én megértem, mert ha az ember a készülő honlapját kezdi nézegetni, ihletet kap, hogyan lehetne még jobb. A magam részéről semmi bajt nem látok ebben, nekem a legfontosabb hogy jó honlap kerekedjék ki belőle.
Igaza van annak, aki azt mondja, hogy a profibbak mindezt hamarabb elkészítik. Nem lehet, hogy ők magasabb óradíjat is kérnek?
2014-ig ezért 0 és bruttó 80 ezer forint közötti árat kértem. A honlapomra kiírt ár az idei ár, de most nem is ez a fő profilom, hanem honlapok akadálymentességi felmérése.