Akadálymentesítés a WordPress segítségével

Nem sokkal ezelőtt winkike fórum-lakótársunk hívta fel a figyelmet az akadálymentesítés elhanyagolt kérdéseire, szabályaira, és akkor megígértem, hogy csinálunk egy külön Fórumot az akadálymentesítésre.

Meg is csináltam, csak éppen elfelejtettem a megjelenítési jogosultságokat beállítani, és ezért nem volt látható a nyilvánosság számára. :frowning:A WordPress Magyarország Csapata arra kéri a Közösség tagjait, hogy segítsen azon embertársainknak, akiknek erre valóban nagy szükségük van.Sajnos, én magam nem értek a sablongyártáshoz, de tudom, hogy vannak sokan a Fórumon, akik magas színvonalon művelik (Patai Laci, DjZoNe, Mano, Efrud, Codee47, Harder, KardiWeb - csak a teljesség igénye nélkül), és kellően érzékenyek és nyitottak, ha segítségről van szó.

Tudom, hogy éppen az időből van nekik is a legkevesebb, de reméljük, hogy akár ők, akár mások, készítenek pár akadálymentes sablont, amivel a WordPress Magyarország Közössége valós segítséget nyújthat.

(Ennél azért egy WordPress különbet tud, nem? - http://akadalymentes.apeh.hu/ )

Elkészültem egy BETA verzióval. Teszteljétek és várom a visszajelzéseket.[attachment=338:twentyeleven-akadalymentes.zip]Ui:

És ez nem kerül milliárdokba, mint az APEH oldala! :smiley:

Gyors voltál, ezért én is gyorsan letöltöttem és kipróbáltam; teljesen igazad van, ez egy beta1 verzió, arra nagyon jó, hogy a szándékot, a jóakaratot megmutassa az ember. (És, ahogyan azt a Skype-on mondtad, az időd függvényében még csiszolsz rajta, hogy valóban minden fontos funkció akadálymentes legyen.)Várjuk a további béta-teszteket, megoldásokat, ötleteket! :slight_smile:Gondoljunk arra is, hogy a gyengénlátók kommunikálhatnak a rendesen látókkal, a WordPress Közösség segítségével!

SziasztokElőször is köszönöm szépen az új külön Fórumot Győzőnek és persze köszönöm az inverz verziót Lászlónak :rolleyes:Remélem, hogy mindenkinek segítség lesz, nem csak nekem …További sok sikert mindenkinek :smiley:Üdv: Winkike

Nekem semmiféle köszönet nem jár, ez nem az én érdemem; megbeszéltük, majd tettük, mit tennünk kellett. Én csak a kéz voltam, amely bepötyögte a karaktereket, a fej meg Laci volt, aki ki is tudta engedni a Fórumra a hibás pötyögésem ellenére. :slight_smile:Mi is őszintén reméljük, hogy a WordPress Magyarország Közössége sokaknak fog segíteni!Nem csak a saját gyártású sablonokat, megoldásokat várjuk, hanem örülnénk annak is, ha keresnétek, találnátok, bemutatnátok fellelt WordPress-megoldásokat is.

Hasznos lenne megfogalmazni egy követelményrendszert értsd ajánlást, hogy mit vártok egy ilyen sablontól…

Majd 10 éve dolgoztam az IHM-nek, sok ilyet kellett csinálni, kb. megfelel a követelményeknek a sablon amit készítettem. Egyébként nincs követelmény. Olyan színeket kell választani, ami megkönnyíti az olvasást közelről, ill. a h1, h2,h3 szövegek, mint címek, fontos dolgok, de ez a WordPress-ben adott, hiszen a speciális felolvasó programok, ezek alapján olvassák a forrást. Ilyesmi :slight_smile:

Bocsánat, hogy belebubogok, de szabvány is van rá, igaz, kevesebb mint 10 éve élő szabványok:http://www.w3c.hu/forditasok/WAI/intro/wcag2faq.htmlhttp://www.w3c.hu/szolgaltatasok/akadalymenteshonlap.htmlEz egyben hgrg fórum-lakótársnak is válasz lehet. :slight_smile:

Ezt nem is tudtam. köszi GYőző

A legfőbb iránymutató a W3C - WCAG 2.0 (2008. december 11.) szabványa, Győző jó linket tett fel bigsmile.gif

3 szint van aminek meg “kell”, meg lehet felelni.

A, AA és AAAÉrdekes módon, külföldi weboldalon a legritkább esetben találkoztam az itthon bevett fekete-sárga verzióval.

Több módszer illetve segítség is van, illetve több különböző iránymutatás. De a legfőbb a W3C WCAG 2.0 szabványa.Az angolok, ahogy ezt említettem volt, ezt nagyon komolyan veszik, és minden támogatást megadnak a fejlesztőknek, hogy felhasználóbarát weboldalt tudjanak készíteni.Érdemes ezeket a linkeket átböngészni, átbogarászni:

http://www.abilitynet.org.uk/about (itt például van sötétkék-sárga verzió)

http://coi.gov.uk/guidance.php?page=188

http://usability.coi.gov.uk/theme/page-layout/basic-layout-of-page-templates.aspx (EZ IS NAGYON JÓ)Ők az AA szintet célozták meg, illetve össze szedték azokat a segítségeket, amikkel a felhasználók a böngészőjük, illetve a számítógépük segítségével tehetik átláthatóbbá a tartalmat:

http://www.nhs.uk/aboutNHSChoices/aboutnhschoices/accessibility/Pages/Accessibilitystatement.aspx

http://www.nhs.uk/accessibilityhelp/ EZ NEKEM NAGYON TETSZIK smile.gifEgyenlőre ennyi, még gyűjtögetek bigsmile.gifÜdv: Winkike

Sziasztok.Lenne egy nagyon egy érdekes kérésem vagyis inkáb segitséget szeretnék kérni.

Kb 2 hete készitetem egy wp weboldalt.És tetem rá face book megosztot eleinte mükodot is nagyon jol most pár napja rá megyek a share ikonra at dob az fb oldalra és rá mmegyek h hivatkozás megosztása …és ezt irja ki The content you're trying to share includes a link that's been blocked for being spammy or unsafe:http://nekem8.tk/favicon.icoFor more information, visit the Help Center. If you think you're seeing this by mistake, please let us know.

Nem tudjátok mi lehet a probléma ha valaki esetleg tudna segiteni légyszi irjon köszönöm szépen elöre is :smiley:

Szia!Nem ez a fórum téma fogja megoldani a problémádat. Ez itt akadálymentesítésről szól! [s:3skhjgt0]Nem Facebook akadálymentesítésről[/s:3skhjgt0], hanem a weboldalak akadálymentesítéséről vakok és gyengénlátok, egyéb hátrányos helyzetű felhasználók számára. (tanács: kérlek figyelj oda, hogy mit hová írsz mert a többiek csúnyán megfognak dorgálni)További sok sikert.

Ui: segítenék ha tudnék, de a te problémádra Én nem tudom a megoldást. (ha tudnám sem írhatnám ide, mert nem a jó fórum témába írtál)

Hát akkor esetleg megmondod,hogy hova irhatnam mielot a szaj karatebol meg vernel :slight_smile:

Kedves Isty!Kérlek nézz körül a fórumonka, egyértelműen fel vannak sorolva a témák.

Nagyon tetszik az akadály mentes wp változat. Szeretném ha a felhasználók választhatnák .Hogyan oldható meg,hogy egy ikonra kattintva témát váltson az oldal?Tudom hogy van rá plugin deha van rá ötlet akkor inkább szívesen venném.

@potyka: http://www.google.hu/search?q=wordpress+theme+switcher&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&hl=hu&gl=HU

Mint írtam tudom,hogy létezik téma választó plugin. Én csak az akadálymentes és a fő stílus között szeretném ha választhatnának,tudom töröljem a többi témát.de én csak egy ikont szeretnék,amire ha rákattintok akkor az akadálymentes oldal jön be és ha visszakattintok az akadálymentes oldalon akkor az eredeti jön vissza.Semmi legördülő meg semmi hókuszpókusz nem kell.Még akár az sem lényeg hogy megjegyezze,hogy a felhasználó már egyszer kiválasztotta az akadálymentes oldalt és legközelebb ismét ki kell választania.

Kedves Potyka.Sajnos Én biztosan nem tudok neked segíteni ebben a téma váltós dologban.

Azért írok, mert nem szeretném, hogy azt hidd létrehoztál egy “akadálymentes oldalt” ami jó esetben is csak a gyengén látóknak segítség, de semmi esetre sem lesz belőle AKADÁLYMENTES weboldal. A jó szándék minden esetre természetesen nagyra értékelendő, mert ez igen csak jó kezdetnek.Én azt nem szeretném, ha ebben a fórumban az terjedne el, hogy letöltöd a fekete-sárga twenty-eleven -t és akkor ezzel is készen vagyunk és hátra dőlhetsz. Sajnos Én azt látom, hogy a rossz példa másolódik, ami itthon jelen esetben a fekete sárga és ezzel kész is.Már akkor nem akadálymentes a web-plapod, ha nem jól használod a h1, h2, h3 …stb tegeket. És akkor még sorolhatnám… estig.

Ha tényleg akadálymentes oldalt szeretnéd, akkor olvasgasd, nézegesd meg a fentebb ajánlott linkeket.Üdv: Winkike

Szia Winkike!Természetesen nem erre gondoltam és már napokkal ezelőtt nézegettem a linkeket is.De a téma amely egyébként a wordpress alap témája ,kiválóan alkalmas erre a célra . Természetesen hozzá rak az ember ezt-azt és próbálja úgy megcsinálni hogy ne csak hasznos,de átlátható és amennyire lehet szép is legyen.

Más:

Ami ezzel a puginos dologgal nem igazán fog működni az az ,hogy ha két különböző témát alakítunk át akkor a megjelenése nem egyforma az akadálymentes és az eredeti verzió.Hiszen teljesen más a felépítésük a fejlécet örökli az eredeti témából de az megváltoztatni nem lehet .

De a téma engem kifejezetten érdekel.

nem is cél, hogy egyforma maradjon, ha megnézed őket, akkor ez sem egyforma: http://www.abilitynet.org.uk/accessibility.php

jobb felső sarokban nézd végig a 3 változatot (“A” betük)