Akadálymentes WordPress

Kérdésed, vagy véleményed van a(z) Akadálymentes WordPress című tartalommal kapcsolatban?
[A teljes cikk itt olvasható: Akadálymentes WordPress]

Egy kérdést engedj megy Zsolt:

Miért feltétele a responsive felépítés az akadálymentes honlapnak?

Tudtommal a responsive előtt is voltak akadálymentes weboldalak és a responsive célja a tv-n, pc-n, tableten és mobilon való viszonylag egységes arculat biztosítása, egy szerkezettel.

Akadálymentességi irányelv, hogy a weboldal minden eszközön használható legyen. Ezt az elvet valóban még a reszponzív felépítés megjelenése előtt fogalmazták meg, 1999-ben. Az irányelvek valójában olyan alapelvek, amelyek meghatározzák, hogy a weboldalnak minek kellene megfelelni, hogy mindenki használni tudja. Ennek a technológiája változni fog az idővel. Lehet, hogy 10 év múlva már egész másképp fogja web kezelni a különböző eszközöket, de az alapelv akkor is ugyanaz marad.

Ez eddig oké, de több olyan weboldal van, ami a különféle eszközökön jól jelenik meg, de nem responsive. Azokkal akkor most mi a helyzet? Ettől még lehetne akadálymentesek.
Lásd a mobiloknál az m.domain.hu -s verziók.

Igazad van. Az akadálymentesség feltétele, hogy minden eszközön használható legyen. Lásd egy tavalyi cikkem: amelyben írok a mobil verzióról is. És persze van, hogy külön alkalmazás van Androidra, iPhonre-ra. Ezek mind lehetnek akadálymentesek vagy nem. Ezt a cikket alapvetően WordPress-t használóknak írtam, és feltételeztem, hogy reszponzív megoldást válasszák. Mivel jogos a felvetésed, a cikkbe is betettem zárójelbe egy megjegyzést.
Aztán külön kérdés, hogy a mobilos verziók önmagukban akadálymentesek csak éppen nem ugyanaz a tartalom jelenik meg. Ez is lehet akadálymentességi probléma.

Ezeket hogy lehet tesztelni?
*500 ezer emberrel több, ha billentyűzetről is használható
*30 ezer emberrel több, ha képernyőolvasóval is használható

Illetve a feliratozott pl youtube videót hogy lehet beilleszteni, mert nekem még nem sikerült?
*40 ezer emberrel több, ha a videók feliratozva vannak

Nem kaptam értesítést a hozzászólásról, így most akadtam rá:

Ezeket az adatokat statisztikák alapján számoltam ki. Azokat a felhasználókat vettem alapul, akiknek szüksége. Pl. a billentyűzetvezérlésre. billentyűzet-vezérlés szükséges azoknak, akik vakok, gyengénlátók, kezük használatában korlátozottak, finommotorikájuk az egér használatához nem elég kifinomult, pl. idős emberek is. A képernyőolvasót használók száma is abból adódik, hogy a vakok, gyengénlátók egy része képernyőolvasóval tud csak internetezni.

A feliratozott YouTube videóra több megoldás van. Az egyik, hogy a YouTube-ba illeszted be a feliratot. már a YouTube-nak is van feliratszerkesztője, de vannak jobbak is pl. TED-es videók feliratozásához használt Amara. a másik a az Accessible Video Library.